elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què proposen els partits de la Comunitat per a solucionar el conflicte agricultor?

Què proposen els partits de la Comunitat per a solucionar el conflicte agricultor?
  • Els polítics valencians proposen mesures per a protegir els cultius autòctons

MÉS FOTOS
Què proposen els partits de la Comunitat per a solucionar el conflicte agricultor? - (foto 2)
Què proposen els partits de la Comunitat per a solucionar el conflicte agricultor? - (foto 3)

Els agricultors valencians es van manifestar ahir per enèsima vegada per a denunciar la precària situació laboral que es viu en el camp. La baixada continuada dels preus dels cultius, la competència al seu judici deslleial de les importacions prodedent de Sud-àfrica i el constant abandó per part de les autoritats són l'eix central de la seua protesta. Però, què proposen els principals partits polítics de la Comunitat Valenciana per a pal·liar el conflicte agricultor?

Partit Popular de la Comunitat Valenciana

Els populars valencians aposten per la creació d'un “front comú” de tots els partits per a recolzar l'agricultura de la Comunitat en el Parlament Europeu. Així, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va oferir al president de la Generalitat, Ximo Puig, “tot el suport” del seu partit “per a anar a Europa a defensar l'agricultura valenciana” perquè, en la seua opinió, el sector necessita que s'adopten “polítiques valentes”. Entre aquestes, des del PPCV advoquen per la reforma de la Llei de Cadena Alimentària i una baixada d'impostos. A més, els populars defensen que el Consell destine als agricultors valencians, que són “els que han alçat aquesta terra i han generat ocupació”, les ajudes que concedeix “a entitats *pancatalanistas o a familiars del President”. 

També el portaveu d'Agricultura del Grup Popular en Les Corts, José Ramón Calpe, ha donat suport totes les mobilitzacions dels llauradors provocades en la seua opinió, “per la desesperació del sector i la inoperància del Consell davant la crisi citrícola”. En aquest punt, Calpe recorda que en 2016 Les Corts van aprovar una iniciativa presentada pel seu partit en la qual instaven al Consell a revisar el tractat amb els països d'Àfrica Meriodional en relació al conflicte suscitat per la importació dels seus cítrics. Però el portaveu d'Agricultura lamenta que el Govern valencià “no ha fet res”, sinó que va ser la mateixa Bonig qui es va reunir amb el comissari europeu d'Agricultura, Phil Hogan, i va sol·licitar a l'Executiu central aplicar la clàusula de salvaguarda com a Estat membre al tractat d'exportació de cítrics UE-Sud-àfrica.

Partit Socialista del País Valencià

Per part seua, els socialistes valencians van proposar en la Comissió Europea la creació d'un Observatori de Fruites i Hortalisses amb l'objectiu de poder controlar en temps real l'evolució del mercat, així com intervindre en els preus i augmentar la transparència del sector. Des del PSPV es mostren orgullosos d'aquesta mesura que ja ha assumit Europa, i asseguren que l'actual Consell és el primer que ha defensat “un sector fonamental” per a la Comunitat després de vint anys “de deixadesa dels governs del PP”.

Així mateix, els socialistes han traslladat la seua aposta per una regulació de l'etiquetatge i una major reciprocitat en els controls fitosanitaris. En aquest sentit, subratllen que la Comissió Europea ha garantit a l'eurodiputada del PSPV, Inmaculada Rodríguez-Piñero que Europa homogeneïtzarà els controls dels cítrics i augmentarà les inspeccions per a evitar la competència deslleial, tal com reclama el sector.

Entre les mesures per a posar fi a l'actual situació dels agricultors, els socialistes també han indicat que, si formen part del Consell en la pròxima legislatura, posaran en marxa un Pla Estratègic de reconversió sectorial per a planificar amb un període mínim de 15 anys el futur de la producció agrícola.

Compromís

Els socis del Govern valencià es mostren favorables al fet que es compensen “de manera urgent” les pèrdues del sector a través d'avantatges fiscals i ajudes europees per a pal·liar la situació que travessen els cultius de la Comunitat, especialment el sector citrícola.

Respecte a la competència procedent dels productes importats d'Àfrica, la formació nacionalista ha sol·licitat a la Comissió Europea l'aplicació de la clàusula de salvaguarda amb la Comunitat d'Estats d'Àfrica del Sud perquè no s'importen cítrics d'Àfrica del Sud sense garanties d'una inspecció adequada. En aquest sentit, Compromís també ha proposat reforçar els llocs d'inspecció fronterera i establir l'obligatorietat del tractament en fred a les importacions de països tercers per a evitar d'aquesta manera el contagi de plagues. De fet, el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ja va presentar aquesta proposta en l'hemicicle el passat 19 de febrer i va ser aprovada per unanimitat.

Unides Podem

La nova formació integrada per Podemos i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) s'ha postulat una “fèrria defensora” de la sobirania alimentària. És a dir, que cada país deu poder determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que l'afecten i regular la producció i el comerç interior, en contra de les polítiques neoliberals. La secretària de la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori en Les Corts i diputada de Podemos, Beatriz Gascó, considera necessària la sobirania alimentària per a “posar seny” en un sistema econòmic comercial que en la seua opinió, “està tenint conseqüències nefastes per als xicotets agricultors, que són la majoria dels quals treballen en la Comunitat” i es veuen perjudicats perquè els governs “usen l'agricultura com a moneda de canvi”.

Segons Gascó, el principal repte que les autoritats han d'assumir és un canvi en la Llei de la Cadena Alimentària perquè “és il·legal posar els preus per davall dels costos de producció”. En aquest sentit, la diputada de Podemos es mostra crítica amb les cadenes de supermercats, que no reben cap sanció “quan és evident que embenen a un preu inferior del cost”. Per a Gascó, la política ha d'orientar-se al món rural, alguna cosa que al seu judici, la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient no ha fet. “Només han seguit el llegat del PP, no han posada en marxa una política agrícola pròpia i no es poden enorgullir de res”, lamenta.

Ciutadans

La formació taronja considera necessari aconseguir mesures perquè els agricultors valencians embenen els seus productes a un preu superior al de cost i no es vegen amenaçats pels acords de la Unió Europea amb tercers països. En aquest sentit, l'ex diputat de Ciutadans per València en el Congrés i candidat a la Generalitat, Toni Cantó, va exigir el mes de gener passat explicacions a l'Executiu de Pedro Sánchez sobre la crisi que pateixen els agricultors valencians. De la mateixa manera, va lamentar que cap portaveu es reunira amb els col·lectius afectats en la Comunitat, “que malvenen els seus productes o els deixen en l'arbre”. 
Entre les solucions per a posar fi a aquest conflicte, Cantó proposa treballar al costat de les institucions europees per a “desenvolupar mètodes de producció sostenibles i que complisquen la normativa laboral i fitosanitària”. Des de Ciutadans també defensen una modificació parcial de l'acord europeu amb Sud-àfrica. Així ho van plantejar en l'hemicicle els diputats per Castelló i Alacant, Sandra Julià i Pepe Cano, respectivament, els qui van registrar una Proposició No de Llei (PNL) per a donar suport a les reivindicacions dels agricultors en la Comunitat i reformar un tractat que en la seua opinió, “perjudica clarament la taronja i suposa una estocada per a tot el sector citrícola espanyol”. 

La promoció de les fruites i verdures valencianes en mercats exteriors, o una major previsió per a fer front a escenaris extraordinaris, són unes altres de les propostes que suggereixen els diputats de la formació taronja. I és que segons Julià, “ignorar als afectats en el conflicte, pot comprometre seriosament el futur de l'agricultura espanyola”.

Vox

La formació que presideix Santiago Abascal assegura estar sensibilitzada amb els problemes que travessa el sector citrícola valencià. Des de Vox subratllen que el president del partit a la província de València, José María Llanos, considera “essencial” l'adopció de mesures de protecció i foment dels productes valencians, especialment de la taronja, encaminades a esmorteir la competència deslleial. Així, el partit d'extrema dreta proposa l'aplicació de clàusules de salvaguarda de preu per als cítrics i la reducció del període d'importació del 30 de novembre al 30 de setembre “perquè si no, la clementina valenciana no s'agafarà”. Així mateix, com a solució a la pèrdua de beneficis que pateixen els agricultors valencians, Vox dóna suport a la instauració de mecanismes que estabilitzen els mercats “per a garantir uns preus que cobrisquen els costos de producció i evitar les pràctiques abusives i deslleials”.

En relació al comerç exterior, Plans també defensa un control exhaustiu dels productes que entren a la Unió Europea, obligant al fet que entre la fruita a Europa “només per un port, com podria ser el de Sagunt”, així com liberalitzar la comercialització del producte.

Pujar