elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

De la posidònia a les ‘bosses de sòl’: així és la nova ‘llei de Costas’ valenciana

De la posidònia a les ‘bosses de sòl’: així és la nova ‘llei de Costas’ valenciana
  • S'estableix una classificació per zones i es blinden els poblats marítims

El Consell ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana que substituirà al Pativel del Botànic.

Des del govern valencià expliquen que l'objectiu és desenvolupar les competències pròpies en matèria d'ordenació del litoral de la Comunitat Valenciana, segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, que ha comparegut per a informar sobre les principals novetats d'aquest projecte legislatiu abans de la seua remissió al Consell Jurídic Consultiu i al Consell Econòmic i Social com a pas previ a la seua aprovació final pel Consell i Les Corts.

En la seua intervenció, ha assegurat que l'elaboració i desenvolupament de la futura norma “reafirma el compromís del Consell per establir una llei autonòmica que responga a les competències que estableix l'Estatut d’Autonomia”. Així, ha indicat que a través d'aquesta nova llei, no es busca substituir la legislació estatal, sinó complementar-la, en línia amb la doctrina del Tribunal Constitucional sobre la compatibilitat entre la normativa estatal i les autonòmiques.

Protegir els poblats marítims amenaçats

Entre altres mesures, proposa crear una figura de protecció per a “blindar” els nuclis costaners tradicionals: “Creem una figura de protecció dels nostres nuclis costaners tradicionals i els donem un valor etnogràfic”.

Una situació que afecta antics poblats com Els Cassets de Nules, Torre La Sal a Cabanes o zones d'alqueries i viles a peu de platja a Moncofa, Almenara o Xilxes, moltes de les quals han sigut víctimes de la regressió del litoral i de les partions del Ministeri, que ha obligat a demolir algunes construccions. Una qüestió que nombroses poblacions han reclamat enfront del temor de perdre antigues barriades de costa.

La Generalitat atorgarà les concessions

El titular de Medi Ambient ha recordat que la Comunitat Valenciana compta amb al voltant de 500 quilòmetres de costa que alberguen 10 parcs naturals. A més, més del 70% de la població resideix a menys de 10 quilòmetres de la mar, la qual cosa ressalta la importància d'aquest entorn no sols des d'un punt de vista ecològic, sinó també per a l'economia valenciana, atés que el 15% del PIB es genera en la franja costanera, tal com ha argumentat.

En aquest sentit, Martínez Mus ha defensat que, amb aquesta llei, l'Executiu valencià cerca un “equilibri” entre la protecció del seu litoral i el seu patrimoni natural i el desenvolupament econòmic de la costa.

Per això, amb aquesta llei la Generalitat iniciarà un procés assumir una tasca que fins ara realitzava Costas (dependent del Ministeri): La d'autoritzar o denegar les concessions per a activitats, des de qüestions residencies als populars quiosquets.

Una costa ‘en tres zones’

La llei també busca “reformular” el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) en elevar a rang de llei les normes bàsiques de zonificació del litoral establint els usos permesos, prohibits i autoritzables en cada àrea en funció del seu grau d'urbanització.

Martínez Mus ha explicat que això aportarà “una planificació més clara i amb major seguretat jurídica”, atés que les normes generals tindran eixe rang de llei i serà la norma reglamentària l'encarregada de classificar i catalogar cada zona del litoral.

La primera de les classificacions serà la de les zones de Protecció Ambiental, que pretenen conservar “tots els valors naturals insubstituïbles de les zones protegides”, que Mus ha assegurat que no perdran la protecció oferida en l'època del Botànic.

La segona les zones ‘de Millora Ambiental i Paisatgística’ abastarà altres zones naturals però més desnaturalitzades i amb menys protecció i existirà una tercera zona de ‘Reordenació’, que bàsicament englobarà les àrees urbanes.

A més, s'elaborarà un inventari de terrenys costaners degradats i la creació de bosses de sòl per a reordenar espais que es considere que no són recuperables.

Quant a la qüestió de la distància per a alçar hotels, Mus ha recordat que aquesta llei no estableix els metres, sinó “normes generals”, a l'ésser, a més, una qüestió que ja marca la recent Llei de Simplificació del Consell, que especifica un límit de 200 metres amb la línia de costa per a construir o de 100 si són instal·lacions hostaleres desmuntables.

Protecció de la posidònia i economia blava

D'altra banda, la futura llei se centrarà en la protecció dels valors naturals essencials i de la biodiversitat. En aquest sentit, per primera vegada, ha destacat el conseller, una llei valenciana protegeix específicament la posidònia, amb la prohibició, amb caràcter general, del fondeig d'embarcacions sobre aquesta espècies.

“És el pulmó de la nostra mar i és comparable als nostres boscos, perquè oxigena les nostres aigües i és la protecció natural contra la regressió costanera”, ha expressat.

Un altre dels objectius passa per impulsar l'estratègia de l'economia blava en la Comunitat Valenciana buscant promoure un desenvolupament sostenible i responsable dels recursos marins assegurant beneficis econòmics a llarg termini i respectant el medi ambient.

Pujar