Podem pregunta al Consell si compta amb un pla específic de retirada de l'amiant a la Comunitat
El diputat per Alacant del grup parlamentari Podemos- Podem, Antonio Estañ, ha preguntat hui en el ple de Les Corts a la consellera de Medi ambient, Elena Cebrián, si la Comunitat Valenciana compta amb un pla específic de retirada de l'amiant.
El parlamentari ha interpel·lat a la consellera respecte a quins són les mesures previstes pel Consell "per a eliminar aquest material *cancerígeno dels nostres col·legis, els nostres barris i el nostre entorn que posa en perill la vida dels valencians i valencianes".
El parlamentari ha declarat que la correcta resolució del problema implicaria competències de diverses conselleríes com a obres públiques, sanitat, educació i ocupació, però ha advertit que el primer pas ha de ser la identificació i el registre de les edificacions que tenen aquest compost.
Estañ ha recordat que aquest material ho componen unes fibres que poden romandre en l'aire i representen un risc respiratori, provocant diverses malalties. Entre 2007 i 2011, aquest material va ocasionar de forma directa la mort a Espanya de 1300 persones, segons un estudi de la universitat de Granada, als quals cal afegir els afectats per càncer de pulmó, molt més freqüent encara que més difícil de quantificar, sobretot perquè molts dels efectes de l'amiant comencen a manifestar-se 30 o 40 anys després de l'exposició.
Així mateix, el diputat ha indicat que per les seues qualitats i el seu baix preu, l'amiant va ser emprat massivament en la construcció i en processos industrials en el nostre país entre les dècades dels 60 i 90, per la qual cosa està present en milers d'edificis, canonades i teulades d'edificis de tot tipus, des d'habitatges, naus industrials o col·legis.
No obstant açò, la seua comercialització i ús estan prohibits des del 2002 i existeixen diverses normatives per al seu desmantellament de les al voltant de dues tones d'amiant que poden quedar instal·lades a Espanya. Malgrat açò, ha lamentat que el nostre país manca de programes per a la seua retirada, incomplint així resolucions de la Unió Europea.
Dels aproximadament 1.700 centres escolars titularitat de la Generalitat, la incidència en infraestructures afectades és d'un 9%. Hi ha al voltant de 154 edificis a la Comunitat, dels quals hi ha 98 en la província d'Alacant un 63% del total.
Estañ ha recordat també que diverses associacions com "Fibrocement, no gràcies", sindicats, associacions de veïns, AMPAS o particulars, han denunciat aquesta situació sobre col·legis així com instal·lacions abandonades o escombreras situades en tot el nostre territori des de Callosa de Segura a Vila-real, passant per col·legis en Benidorm o naus a València.