Podem impulsa una moció per a dissenyar una estratègia de lluita contra el canvi climàtic
Les Corts Valencianes han aprovat una moció presentada pel grup parlamentari Podemos-Podem per a lluitar contra el canvi climàtic, fenomen que segons ha advertit el diputat Antonio Estañ, a més d'ocasionar greus problemes a nivell mediambiental, afecta a l'economia, l'oci i la salut dels valencians i valencianes. La iniciativa ha sigut recolzada per tots els grups excepte pel PP, que s'ha abstingut.
Estañ ha explicat que les mesures que arreplega la moció se centren en la necessitat d'implementar mesures d'alfabetització climàtica, perquè coneguem i valorem els seus efectes i la d'establir espais d'intermediació per a generar consensos en la societat valenciana assegurant que tots els actors siguen partícips i poder així dur a terme mesures de cort estructural.
El parlamentari ha advertit que les zones més afectades per l'augment de les temperatures i els episodis de calor extrema són les costes mediterrànies i diversos estudis apunten al fet que la temperatura creix en el nostre país un 50% més ràpid que en la resta d'Europa, sobretot en les ciutats.
Estañ ha alertat respecte a que a la Comunitat Valenciana "és precisament on som més vulnerables a aquests efectes del canvi climàtic, els efectes del qual ja estem experimentant amb la pujada del nivell del mar, la major durada dels temporals, amb la regressió de les platges, els perills per al turisme i la consegüent desaparició dels ecosistemes costaners i dunars", ha lamentat.
També ha al·ludit a la necessària transició energètica i ha advertit que "mentre tinguem impost al sol i no hi haja una aposta decidida per apostar amb renovables i energies verdes, aquesta serà molt complicada, però des de la nostra comunitat hem de liderar aquesta transició".
Estañ ha assenyalat que "habitualment en política es diu que l'urgent no deixa fer l'important", però, ha alertat, "estem davant alguna cosa que és les dues coses: urgent, perquè encara que som a temps, si no ho abordem ja molts problemes seran molt més costosos i irreversibles, i important perquè ens juguem aspectes claus de la nostra societat i l'oportunitat de viure millor".
"El canvi climàtic produeix i produirà un minvament important en la nostra qualitat de vida si no prenem mesures eficaces i contundents per a frenar-ho. Ens estem acostant a un punt de no tornada, i de no prendre-ho de debò podríem trobar-nos amb la desertificació de la franja mediterrània, a més de fer molt difícil l'activitat econòmica en l'agricultura o el turisme", ha conclòs.
La moció insta a elaborar una estratègia d'educació ambiental que compte amb materials de formació per al professorat així com per a explicar el canvi climàtic, connectar l'escola amb la universitat i aconseguisca augmentar els nivells d'alfabetització climàtica, així com generar taules de diàleg que, a través de la participació social en tots els seus àmbits, elaboren un pacte social pel clima que establisca mesurades a llarg termini i aborde el canvi climàtic des d'una perspectiva integral.
Així mateix, planteja establir mesures a llarg termini per a la protecció del litoral basades en la creació d'estructures secundàries i d'amortiment en segona línia i accelerar l'elaboració d'una nova estratègia de lluita contra el Canvi Climàtic que incorpore un Pla de Transició Energètica.
Paral·lelament, s'inclou l'elaboració d'un pla d'adaptació al canvi climàtic enfocat en l'avaluació i prevenció dels efectes sobre la salut de les persones i l'economia de la Comunitat Valenciana que assegure mesurades de resposta clares i efectives.
Finalment, proposa analitzar la viabilitat jurídica i econòmica de la implementació d'una Oficina Valenciana de Canvi Climàtic encarregada de coordinar i unificar polítiques i oferir informació de forma àgil i directa sobre el canvi climàtic a la Comunitat Valenciana, que ha d'estar disponible abans del 30 de setembre de l'any en curs, tal com s'especifica en la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2017.