Castellano

Què podem fer si ens equivoquem en una transferència?

Què podem fer si ens equivoquem en una transferència?
  • El Banc d'Espanya adverteix que les transferències són ordres de pagament irrevocables

El Banc d'Espanya destaca que cada dia usem amb més freqüència formes de pagament diferents a l'efectiu, com, per exemple, les transferències, ja siga per al pagament del lloguer, realitzar una compra o fins i tot pagar a un amic el que li hem d'un sopar. Moltes vegades les realitzem des dels nostres dispositius (ordinador, tauleta, telèfon mòbil…) en un lloc web o l'app de l'entitat.

En l'era de la digitalització en què vivim, aquestes operacions a distància es realitzen amb gran agilitat. A vegades introduïm ràpidament dígit a dígit el número de compte (IBAN) del beneficiari; unes altres, reutilitzem transferències executades amb anterioritat i fins i tot gravem nombres de comptes d'operacions que hem cursat en una espècie de llistat de comptes freqüents.

Si són comptes d'amics, familiars o empreses amb les quals operem habitualment, aquestes eines són de gran ajuda. No obstant això, guardar el compte d'una persona o empresa a la qual li vam fer una transferència puntual, podria ocasionar-nos algun inconvenient.

En el cas de Bizum, ocorre de manera similar, però el número de compte està associat a un número de telèfon mòbil i el més comú és que seleccionem el destinatari dins de la nostra agenda de contactes.

La immediatesa en operar té grans avantatges, però és molt important no perdre de vista que les transferències són ordres de pagament irrevocables. Això vol dir que una vegada que donem l'ordre d'enviar diners al banc, aquesta ordre no pot deixar-se sense efecte i les quantitats abonades en el compte beneficiari no podran ser retrocedides per la nostra entitat sense el consentiment del beneficiari o el preceptiu mandat judicial.

Així, si ens equivoquem en indicar el número de compte de destí de la transferència, la nostra entitat haurà de realitzar gestions amb l'entitat beneficiària a fi d'intentar recuperar els fons transferits, però el que finalment tinguen èxit o no dependrà de la voluntat del beneficiari que ha rebut els diners. Una vegada que es recapte el consentiment d'aquest beneficiari, les entitats podran llavors revertir l'operació i els diners tornarà al nostre compte. Si el beneficiari es negara a la devolució i es quedara amb els diners, sempre podrem acudir a la via judicial per un possible delicte d'apropiació indeguda, amb l'objectiu de recuperar els nostres diners.

Per això, és aconsellable que en realitzar una transferència i abans de validar-la amb la corresponent clau de seguretat, comprovem molt bé –una, dues o les vegades que siguen necessàries– el número de compte beneficiària que hem marcat i ens assegurem que aquest correspon a la persona a la qual volem enviar els diners de l'operació.

Pujar