elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El silenci eixordador d'un llogaret entre Castelló i Terol: aura de misticisme, pelegrinatges i una història commovedora d'amor

El silenci eixordador d'un llogaret entre Castelló i Terol: aura de misticisme, pelegrinatges i una història commovedora d'amor
  • És un dels llocs més especials i inhòspits que ens envolten: coneix aquest lloc màgic i les seues històries

La pedania de L'Estrela, situada en el municipi de Mosqueruela (Terol), és un poble amb una història marcada per l'abandó i el misteri. Durant el segle XX, com molts llogarets rurals, va patir una progressiva despoblació a causa de les dures condicions de vida, la falta de serveis i la dificultat per a accedir al llogaret. L'èxode rural va portar als seus habitants a traslladar-se a localitats pròximes, tant de Terol com de la província de Castelló, buscant millors oportunitats.

Als peus del riu Montlleó, que separa Mosqueruela amb Vistabella del Maestrat, jau aquest llogaret en un entorn espectacular, salvatge i amb un eixordador silenci que només el trenca quan el riu baixa amb aigua, més habitual a la tardor i primavera.

El que fa especial a l'Estrela és la sensació d'abandó absolut que es respira als seus carrers. El llogaret es troba en una zona muntanyenca, envoltada de naturalesa agresta i difícil d'accedir, la qual cosa ha afegit un halo de misteri i atracció per a aquells interessats a visitar llocs despoblats. Malgrat haver sigut abandonada, compta amb una església i algunes construccions que resisteixen al pas del temps, però en la seua majoria estan en ruïnes.

Vista d'algunes de les seues cases
Vista d'algunes de les seues cases

Vista aèria de L'Estrela
Vista aèria de L'Estrela

Misteris i llegendes de L'Estrela

Amb l'abandó, van començar a sorgir llegendes i misteris al voltant del poble. Una de les històries més conegudes és la de les aparicions marianes. A més, l'aïllament i el desolat estat del poble han donat peu a relats sobre aparicions fantasmals i fenòmens estranys en les seues ruïnes. És més, el programa Quart Mil·lenni de Quatre va gravar un programa en aquesta pedania l'any 2011 i que pots veure ací.

Un dels aspectes més intrigants és el fet que, encara que el poble està deshabitat, cada any hi ha una romeria en la qual antics veïns i devots tornen a l'Estrela per a honrar a la Verge. Aquesta peregrinació és un dels pocs moments en què el llogaret torna a cobrar vida.

Una riuada que marca la seua història
En L'Estrela, una gran riuada va devastar la pedania, marcant un abans i un després en la seua història. El 9 d'octubre de 1883 es va desbordar el riu Montlleó, que passa just al costat, i va portar amb si una inundació que va arrasar cultius, habitatges i vies d'accés, agreujant encara més les ja difícils condicions de vida en el llogaret. Aquesta catàstrofe natural va ser un dels factors que van accelerar l'abandó dels seus últims habitants, els qui es van veure forçats a marxar-se en perdre els seus recursos i la possibilitat de continuar les seues activitats agrícoles.

Pas del riu Montlleó en una època de grans pluges
Pas del riu Montlleó en una època de grans pluges

Pas del riu Montlleó a pocs metres de l'Estrela
Pas del riu Montlleó a pocs metres de l'Estrela

Placa que recorda la riuada
Placa que recorda la riuada

La història dels seus últims habitants

Martín i Sinforosa van ser els últims habitants de L'Estrela. Aquesta parella es va mantindre al poble fins i tot després que la majoria dels veïns l'abandonaren a causa de les dures condicions de vida. Martín, agricultor, i Sinforosa, la seua esposa, van viure en aïllament durant anys, mantenint visca la memòria del lloc. La seua història és una de les més commovedores de la despoblació rural de l'Espanya interior, ja que no sols parla de la soledat, sinó també de la inclinació a un lloc que havia sigut la seua vida.


A mesura que van envellir, les dificultats de viure en L'Estrela es van tornar insostenibles. Martín i Sinforosa simbolitzen la connexió íntima de les persones amb la seua terra, un vincle que, si és el cas, va resistir fins a l'últim moment, fins que fa pocs anys a causa de la seua avançada edat, van haver d'anar-se del seu poble més estimat, cuidant-los familiars o fins i tot en una residència a la província de Castelló, deixant a l'Estrela completament deshabitada.

La seua història s'ha convertit en una part essencial del misteri i la nostàlgia que emboliquen a aquest lloc.

Devoció per la Verge de l'Estrela

La devoció a la Verge de l'Estrela és profundament arrelada en el municipi de Mosqueruela. Des de temps antics, els habitants han venerat a la Verge, el santuari de la qual es troba a l'església de L'Estrela.

Romeria a l'Estrela
Romeria a l'Estrela

Cada any, durant la romeria que té lloc l'últim cap de setmana de maig, els veïns de Mosqueruela peregrinen cap al santuari. La peregrinació consisteix en una caminada des del poble fins a l'Estrela, on se celebra una missa en honor a la Verge, seguida de diverses activitats festives. Malgrat l'abandó del llogaret, aquesta tradició continua viva, i tant antics habitants de L'Estrela com devots de Mosqueruela mantenen el costum, reunint-se en aquest acte religiós que simbolitza la unió de la zona i la seua fe. La romeria és un esdeveniment carregat d'espiritualitat i nostàlgia, perquè recorda els temps en què el santuari i la pedania estaven plens de vida.

Imatge de la Verge de l'Estrela
Imatge de la Verge de l'Estrela

Vista de l'Església
Vista de l'Església

L'Estrela, més viva que mai

Hui, el lloc està deshabitat, però continua sent visitat per antics veïns i curiosos que busquen reviure la seua història o explorar les seues llegendes. I és que el lloc atrau a senderistes, curiosos i amants del paranormal que busquen conéixer el passat d'aquest enclavament abandonat. L'accés continua sent complicat, la qual cosa reforça l'aïllament i el misteri del lloc.

Uns visitants passejant per l'Estrela
Uns visitants passejant per l'Estrela

Malgrat el seu abandó, L'Estrela continua viva en el record dels seus antics habitants, que ara resideixen en localitats pròximes com Mosqueruela, Vilafranca, Vistabella del Maestrat i altres pobles de les dues províncies, mantenint una connexió emocional amb aquest poble perdut entre Castelló i Terol.

El riu Montlleó i el seu entorn natural reforcen l'encant d'aquest paratge perdut a les muntanyes, mantenint la seua aura de misteri i desolació.

Pujar