elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma

Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma
  • Des de les tomaques de penjar d'Alcalà de Xivert, passant per les taronges de Nules, els olis de Canet Lo Roig o el coent de Borriana… coneixem més sobre aquests i altres productes i qui estan darrere d'ells

Olis de Canet Lo Roig, taronges de Nules, croquellanes de Morella, tomaques de penjar d'Alcalà de Xivert, licors de Vila-real, coent de Borriana, formatges de les Coves de Vinromà, tòfones de la Tinença de Benifassà, torrons de Catí i així podríem seguir fins que se'ns faça la boca aigua.

La província de Castelló és, sens dubte, un enclavament gastronòmic únic pels seus productes, productors i cuines. Una ruta de sabor, com diu la campanya de la Diputació de Castelló i que està present aquesta setmana a 'Mediterránea Gastrónoma', el congrés culinari més gran d'Espanya sota la marca de qualitat 'Castelló Ruta de Sabor', impulsada per la pròpia corporació.

El president de la Diputació, José Martí l'ha agraït als presents el seu treball continu “per oferir al consumidor els productes artesanals de millor qualitat” i l'esforç que demostren cada dia “per posar en valor i difondre la nostra riquesa gastronòmica”. Recorrem alguns d'ells:

De la pandèmia hi va haver negocis que van ixir molt afectats i altres que van decidir reconvertir-se, com és el cas de Cristina Celades i el seu marit, pagesos de proximitat amb una empresa familiar, La Tosquilla. Veïns de dilluns, tots dos es dediquen a collir verdures i vendre-les a la vesprada a la porta de casa seua, a la platja de Nules.

Però amb les restriccions del còvid molta gent no els podria anar a comprar i van decidir llançar-se a vendre per internet. Ara comença la campanya de les clemenules, que estan donant a conèixer a Gastrònoma: “Em sorprèn que molta gent no coneix aquesta varietat ia tots els sorprèn com és de fina i saborosa, així com l'aroma”.

I si parlem de productes autòctons com la clemenules, no ens podem oblidar del coent de Borriana, una mena de llonganissa seca però amb unes particularitats. I si hi ha algú que treballa bé aquest producte ells són els de la Cabanenca, sisena generació d'una empresa que va nàixer el 1853 a Cabanes: “L'empresa es diu així perquè els meus avantpassats venien des de Cabanes a Borriana amb cotxe de cavalls a vendre-la”.

Un altre producte estrella de la província de Castelló: la tomaca de penjar que trobem a Alcalà de Xivert. És una tomaca molt especial, amb molta polpa, poca acidesa, molt dolça i de llarga durada. Ens expliquen des de l'empresa Herrera, productors d'aquest tipus de tomàquet i premiats com el millor tomàquet de la Comunitat Valenciana, que se'n diu tomàquet de colgar perquè es penja durant un mes perquè madure.

També ens passem per l'estand de Vila-real on coneixem els licors Nelet, una empresa familiar especialitzada en cultivar cítrics i transformar-los, de manera natural i artesanal en licors naturals. I a Morella trobem les croquellanes, una mena de croqueta feta amb carn però amb característiques particulars. Aquesta setmana es mostren a Gastrònoma de la mà de l'empresa que porta el seu nom.

I finalment coneixem Juanjo Martín, un pagès de Canet Lo Roig que va decidir produir olis ecològics al costat d'un company i va llançar l'empresa olis Lo Canetà. I és que si hi ha alguna cosa que té el Maestrat són oliveres de gran qualitat i, per tant, també ho són els seus olis: “A Canet Lo Roig tenim més de 1.500 oliveres censades i la localitat és molt coneguda per les oliveres mil·lenàries que van plantar les romans quan van venir a la península”, ens explica Juanjo.

A la seua empresa produeixen olis de diferents varietats, des de la varietat farga, que és la de les oliveres mil·lenàries, la canetera, autòctona de Canet Lo Roig i molt difícil de produir per l'escassa quantitat d'oliveres i la Regués, la collita que arranca en dos setmanes: “L'any passat ens van donar el premi al millor oli ecològic de la Comunitat Valenciana i també a Londres i al Japó”.

Des de Gastrònoma, aquests productors d'oli d'oliva ens llancen una invitació: “Que la gent vinga a Canet Lo Roig, els ensenyarem les oliveres mil·lenàries, a tastar els nostres olis i que parlen també amb productors de vins i formatges”.

Empreses presents a Mediterrània Gastrònoma

Les empreses adherides a ‘Castelló Ruta de Sabor’ que són presents en ‘Mediterranean Gastrónoma’ són Licores Nelet, de Vila-real; Turrones Agut, de Benlloc; Olis Cuquello, de la Jana; Bolíssim, de Vilafranca; Croquellanas, de Morella; Lo Canetà, de Canet lo Roig; D’Armela, de Tírig; Tot de Poble, de les Coves de Vinromà; La Cabanenca, de Borriana; Belluga Gourmet, de Segorbe; Fruits de la Terra, de la Pobla de Benifassà; Turrones Blasco, de Catí; Licores Artesanos de Burriana, de Borriana; TPM, de Castelló de la Plana; Organia Oleum, de Sant Mateu; Bodegas El Mollet, de les Useres; Tomata de Penjar, d’Alcalà de Xivert; Mas de Rander, de Benlloc; Bodegas Flors, de les Useres; i Salsas Artesanas Gil, d’Altura.

MÉS FOTOS
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 2)
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 3)
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 4)
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 5)
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 6)
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 7)
Una ruta pels sabors de Castelló a través de Mediterrània Gastrònoma - (foto 8)
Pujar