Reciplasa aprova els seus comptes i escometrà inversions que ajuden a millorar l'eficà cia en el tractament dels residus
El Consell d'Administració de l'empresa pública plantejarà noves iniciatives que ajuden a potenciar el reciclatge i reduir el rebuig
La Junta General d'Accionistes de Reciplasa ha aprovat definitivament els comptes corresponents a l'exercici 2023 i, una vegada acabada la Junta, s'ha celebrat reunió del Consell d'Administració, que ha estat plantejant el treball i les inversions més importants de cara a millorar l'eficàcia en el tractament dels residus enguany.
I és que l'empresa pública presidida per Sergio Toledo té com a prioritat millorar encara més el servici que presta tant als huit municipis associats com als altres 38 adherits, així com invertir en millores tecnològiques que permeten separar millor els residus que generen els veïns i així reduir el rebuig final.
Els comptes aprovats unànimement per la Junta General, a proposta del Consell d'Administració de Reciplasa, reflectixen un augment de les despeses derivades del servici que presta als ajuntaments fins a quasi 20 milions d'euros. Este increment de més del 19% és conseqüència de la nova normativa ambiental aprovada en 2022 i que és molt més exigent per a garantir un millor tractament dels residus sòlids urbans. El cost ha augmentat en un sol any des de 16,740.225,80 euros de 2022, fins als 19.955,455,88€ de l'any 2023. Això és degut a un impost que s'aplica als residus depositats en abocadors i que va entrar en vigor l'any passat.
Per eixe motiu, en el Consell d'Administració s'ha plantejat la necessitat d'incidir, en la mesura de les possibilitats, en noves inversions que permeten disposar de millor maquinària i així no sols tindre major capacitat de tractament, sinó també fer-ho de forma més eficient i reduir el rebuig final.
Sergio Toledo, president del Consell d'Administració de Reciplasa, ha assegurat que “estem treballant en línies d'ajuda per a incrementar les inversions encaminades a millorar la nostra capacitat i tecnologia. Això és una cosa que es podrà comprovar ja enguany, però especialment en els pròxims anys. A més, és important conscienciar i sensibilitzar a les veïnes i veïns dels nostres municipis perquè utilitzen els contenidors de reciclatge si volem continuar avançant en sostenibilitat i ajudar a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.
Cal recordar que l'empresa pública ha iniciat una modernització de la planta d'Onda, una de les pioneres a la Comunitat Valenciana, per a adaptar-la als estàndards més exigents de la Unió Europea i que durant els últims anys s'han anat duent a terme millores en les instal·lacions per a optimitzar recursos i reduir els residus que finalitzen en l'abocador al màxim.
Contenidors adaptats per a persones majors o amb discapacitat a Onda
El Consell d'Administració de Reciplasa també ha aprovat un projecte de millora en la gestió de residus que havia proposat per a enguany l'Ajuntament d'Onda. D'esta manera, ha atés la petició formulada per l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, perquè s'instal·len 12 contenidors de fracció reste adaptats per a facilitar el seu ús tant a les persones majors com a les persones amb discapacitat.
D'esta manera, es facilitaran contenidors reste adaptats a les persones amb necessitats especials, que garantisquen l'accessibilitat de totes les persones a esta mena de contenidors. Estos contenidors adaptats tenen un disseny especial, principalment per a persones amb mobilitat reduïda, però també per a xiquets. Disposen d'una boca d'accés a baixa altura en el lateral del cos del contenidor, facilitant l'ús i depòsit de les bosses en el seu interior.
La fracció reste és la part dels residus d'origen domèstic que s'obté una vegada realitzades les recollides separades. Encara que en algunes zones també se'l denomina “rebuig” o, erròniament, “orgànica”, encara pot contindre materials valoritzables en diferents quantitats.