elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Premi per als quatre millors projectes d'emprenedoria rural a Castelló

Premi per als quatre millors projectes d'emprenedoria rural a Castelló
  • • Stiven Simó, Blas Agut, Mª llum Querol i Rosana de l'Olmo rebran ajudes de 1.000 euros cadascun i participaran en un curs formatiu especialitzat

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i CaixaBank han seleccionat ja als quatre projectes guanyadors de la seua tercera convocatòria dels Premis d'Emprenedoria Rural. Les persones seleccionades han presentat les iniciatives més ben valorades d'entre totes les que s'han rebut i representen a iniciatives de quatre municipis de tot el territori rural que comprenen els 24 municipis que integren esta agrupació.

Els guanyadors han sigut Stiven Simó (Sant Mateu), per un projecte de servici de drons i cambra termogràfica; Blas Agut (Serra d’En Galcerán), per una proposta dedicada a l'elaboració i comercialització d'ametles, anous i safrà; Mª Luz Querol (Xert), pel seu projecte d'una almàssera ecològica i tastos; i Rosana de l'Olmo (Cabanes), que ha impulsat un centre de ioga.

El jurat ha valorat especialment el potencial de creixement i de creació d'ocupació rural d'estos quatre projectes, així com la viabilitat de les iniciatives. Els quatre guanyadors rebran una ajuda de 1.000 euros cadascun, així com participaran en un curs formatiu especialitzat per a emprenedors, que els ajudarà a millorar el potencial dels seus negocis.

A més, els quatre guanyadors del GAL Maestrat Plana Alta entren a participar en El Repte Final de CaixaBank, que reunix els guanyadors de tots els grups d'acció local participants en el territori nacional, on, a nivell estatal, participen en un curs formatiu i tenen la possibilitat d'optar a 5.000 € addicionals per al seu projecte. 

Esta convocatòria d'emprenedoria rural té com a objectiu donar suport a iniciatives i projectes dels 24 municipis de l'Alt Maestrat i la Plana Alta del seu àmbit d'influència i així afavorir la creació d'ocupació, la fixació de població en el territori i la cultura emprenedora. Esta iniciativa està impulsada per CaixaBank, que, amb el seu programa Terra .d'Oportunitats, vol reforçar el seu compromís amb els entorns rurals a través de la col·laboració amb els Grups d'Acció Local. 

La convocatòria estava dirigida a projectes d'emprenedoria amb un model de negoci sostenible que s'hagen establit, a través de la venda de béns o la prestació de servicis, en el territori del GAL Maestrat Plana Alta.

Els emprenedors, sota la forma jurídica d'autònoms o de figura societària, havien de tindre activitat en un municipi amb una població inferior a 5.000 habitants d'esta comarca (o fins a 10.000 habitants si no hi haguera concurrència de projectes en municipis de menys de 5.000 habitants), havien de ser projectes l'activitat econòmica dels quals ja estiga iniciada i la facturació dels quals fora inferior a 150.000 euros en l'exercici fiscal tancat l'any 2023. 

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, en col·laboració amb CaixaBank, ha posat en marxa en els seus municipis d'influència el programa ‘Terra d'Oportunitats’ la tercera edició d'una iniciativa amb la qual secunda i impulsa l'emprenedoria rural i la creació d'ocupació, al mateix temps que contribuïx a detindre la creixent despoblació dels nuclis rurals. 

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha firmat un acord amb l'entitat financera amb l'objectiu d'impulsar la creació d'ocupació a través de dos línies d'actuació: ajudes directes a emprenedors rurals, que també s'incorporaran a una comunitat d'emprenedors, i programes de formació i acompanyament per a detectar les seues necessitats i impulsar els seus projectes. 

El conveni de col·laboració, dotat amb 10.000 euros, contempla el llançament d'una convocatòria a emprenedors del territori, entre els quals es triaran els projectes amb un major potencial de creixement i de creació d'ocupació rural, capacitat d'innovació i viabilitat econòmica i tècnica. 

Les iniciatives seleccionades s'incorporaran al concurs formatiu ‘El repte final’ de Terra d'Oportunitats, que es llançarà al setembre de 2024, i que comptarà amb nous premis i suport en divulgació dels projectes. 

Sobre Terra d'Oportunitats CaixaBank

Terra d'Oportunitats és un programa d'Acció Social CaixaBank que impulsa la creació d'ocupació, l'emprenedoria i la fixació de població en el territori rural amb l'objectiu d'aportar solucions al repte demogràfic del país, ja que més del 80% dels 8.131 municipis tenen menys de 5.000 habitants i la pèrdua de població és contínua. 

El focus principal del programa és l'emprenedor rural com a via de dinamització de l'entorn rural i com a protagonista de projectes amb futur, bé per tindre una idea a punt de llançar-se, bé per crear una nova línia de negoci en una petita empresa que està en procés de creixement. 

Per a arribar a estes iniciatives d'emprenedoria, les direccions territorials de CaixaBank han buscat una aliança amb els Grups d'Acció Local (GAL), coneixedors del teixit econòmic de les comarques de l'interior, per a ajudar directament a l'emprenedor rural, detectar les seues necessitats i oferir-li formació i ajudes econòmiques a través d'estos GAL.

Terra d'Oportunitats és un programa col·laboratiu en el qual s'impliquen diferents àrees de CaixaBank amb acompanyament i mentorització (Voluntariat CaixaBank) i amb finançament (MicroBank i AgroBank).

Sobre el GAL Maestrat Plana Alta 

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d' En Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 18 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, l'Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera), Connecta Natura i Maestrat Anima Interior. 

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'este territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Pujar