elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Si no podem regar, de què menjarem?": La prohibició de reg en l'Alt Palància posa en escac els cultius de la comarca

"Si no podem regar, de què menjarem?": La prohibició de reg en l'Alt Palància posa en escac els cultius de la comarca
    MÉS FOTOS
    "Si no podem regar, de què menjarem?": La prohibició de reg en l'Alt Palància posa en escac els cultius de la comarca - (foto 2)

    La prohibició de reg en l'Alt Palància per la severa sequera posa en escac els cultius de la comarca, segons han denunciat diverses associacions d'agricultors.

    Des de la Va unir Llauradora i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i La Va unir han exigit a les diferents administracions la posada en marxa de mesures en matèria hídrica a curt i llarg termini davant les noves restriccions de reg aplicades a la comarca castellonenca de l'Alt Palància.

    I és que les comunitats de regants de Soneja i Sot de Ferrer han rebut escrits de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) en els quals establix que “mentres no circule el cabal ecològic corresponent en la rambla Seca-embassament d'Algar, establit per a este tram en el PHJ 2022-2027, no es podrà derivar aigua procedent del riu Palància”. Esta prohibició del reg a través de les séquies, l'incompliment de les quals suposa una infracció administrativa, eleva la gravetat de la situació agrària després de les restriccions adoptades al maig en poblacions riu amunt com Bejís, Teresa, Viver o Jérica. Així, la CHJ prohibix continuar regant mentres no se supere este cabal ecològic estipulat.

    El delegat d'AVA-ASAJA de Soneja, José Ignacio Martínez, afirma que “és la primera vegada que ens prohibixen el reg per les séquies mentres veiem com discorre aigua pel riu. L'agricultura i l'alimentació haurien de ser prioritàries en l'ús de l'aigua. Si no ens deixen regar, perdrem la collita d'enguany i fins i tot les mateixes plantacions”.

    Per això, AVA-ASAJA reclama a les administracions amb competències en aigua actuacions de màxima urgència com la possibilitat de regs d'auxili i la posada en marxa de pous d'emergència amb la finalitat d'evitar la mort dels arbres. Així mateix, l'organització agrària demana la revisió dels cabals ecològics perquè els llindars mínims imposats en l'actualitat fan inviable el reg en períodes de sequera extrems com l'actual.

    A llarg termini, l'entitat presidida per Cristóbal Aguado reitera la necessitat d'apostar per una nova política hidrològica que contemple la millora i fins i tot la construcció d'infraestructures per a ampliar l'emmagatzematge i la distribució d'aigua, així com una aposta per la reutilització de les aigües depurades. De mode paral·lel, AVA-ASAJA insta el Govern a aprovar o ampliar ajudes directes als sectors agropecuaris per a pal·liar les pèrdues econòmiques derivades de la sequera.

    El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, denúncia “la desesperació en la qual es troben els agricultors per culpa de la falta de previsió política en un assumpte tan fonamental com és l'aigua. Si no podem regar els camps, de què menjarem? Hem d'abandonar les terres, despoblar tot l'interior i emigrar? Quina és l'eixida que ens dona el nostre Govern? Així l'única cosa que hi ha garantit és la ruïna agrària, el despoblament rural, els incendis i el desert”.

    12 milions en pèrdues

    Des de La Va unir, per part seua, parlen d'uns ingressos per als agricultors de la zona estimats en al voltant de 12 milions d'euros, quantitat que seria el que deixarien de percebre en el cas de perdre la collita.

    En el total d'estes sis localitats hi ha 3.204 hectàrees cultivades, de les quals unes 1.000 es troben en regadiu, fonamentalment amb cítrics, hortalisses, oliveres, ametlers i fruiters que veuen amenaçada la seua supervivència en la pròxima collita i fins i tot en les plantacions si les restriccions es mantenen en el temps.

    A més, en escrit de la Confederació remés a les comunitats de regants de l'Alt Palància amenaça amb infraccions administratives davant l'incompliment de les condicions imposades en les concessions i autoritzacions administratives. La Va unir reclama un diàleg fluid entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els regants afectats abans de tallar el subministrament de reg. Per a això sol·licitarà una reunió urgent amb el comissari d'Aigües de la Confederació, Marc García, per a analitzar la situació i plantejar solucions com per exemple establir uns regs de socors o analitzar els pous d'emergència enfront de la sequera que existixen en la zona.

    “No es pot tallar el reg de la nit al dia perquè estem en plena temporada de reg, just a més en un moment on patim la falta de pluges i amb elevades temperatures. El diàleg ha de prevaldre per damunt de tot”, assenyalen des de La Va unir.

    Carles Peris, secretari general de LA VA UNIR, indica que “a punt d'entrar a l'agost no podem deixar de regar els nostres cultius quan ens juguem els ingressos de tot l'any i per això caldria restablir el més urgentment possible el reg. És important establir un sistema que garantisca el cabal ecològic del riu amb la compatibilitat del reg per a produir aliments de proximitat per als consumidors i per tant caldrà revisar les quantitats establides en els cabals ecològics en casos de sequera prolongada com l'actual”.

    En este sentit Peris assenyala que “si no es restablix el reg i es perden les collites caldria arbitrar una línia d'ajudes directes per a compensar als agricultors afectats”.

     

    Pujar