Nuria Montes: “Si el Fogasa no s'autoesmena, segurament Pedro Sánchez firmarà la defunció de Marie Claire”
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha realitzat una cronologia de la històrica fàbrica castellonenca
Coneguda la decisió de la titular del jutjat del Mercantil número 1 de Castelló de no autoritzar la venda de la històrica fàbrica Marie Claire al grup inversor Formen i Koltex per l'oposició del Fons de Garantia Salarial (Fogasa), la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha aprofitat la roda de premsa posterior al ple del Consell que s'ha reunit este matí a Castelló de la Plana, per a advertir de qui podria ser el culpable del tancament definitiu de la fàbrica.
La responsable d'Indústria del govern valencià ha assegurat que “el major exemple del fang, el buelo i la mentida és el que fa el Govern amb Marie Claire. Pedro Sánchez ha matat esta fàbrica”.
L'acte judicial es pot recórrer, el termini finalitza el dimarts 2 de juliol, per la qual cosa “si el Fogasa no s'autoesmena, segurament Pedro Sánchez firmarà el certificat de defunció de Marie Claire, una empresa rellevant per a Vilafranca i comarca, Castelló i la Comunitat Valenciana”.
La pèrdua de treballadors
Durant la seua intervenció, Montes ha recordat la pèrdua d'ocupacions que ha anat registrant Marie Claire des de fa nou anys. Així, durant l'etapa del govern de PSOE, Compromís i Podem en la Generalitat Valenciana, l'empresa comptava amb 720 treballadors i en 2019 va arribar l'acomiadament per a cent empleats. A l'octubre de 2022, la plantilla suma 306 nous depidos i tanca el centre de Borrol. Al juliol de 2023, amb el Botànic en funcions, es va acomiadar a 190 treballadors més, per la qual cosa actualment Marie Claire compta amb només 72 empleats, que estan en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació.
Tres préstecs en tres anys: 24 milions de l'IVF
L'any 2019, Marie Claire va rebre un préstec de 2,5 milions d'euros de l'Institut Valencià de Financer (IVF) per a garantir la seua viabilitat.
Després d'encadenar cinc mesos sense pagar als treballadors i davant la falta de finançament privat que sostinga l'empresa, arriba el segon préstec que es va concedir al juny de 2021, també de la mà de l'IVF, per un import de 7,7 milions d'euros, més un préstec participatiu per import de 1,8 milions d'euros.
El tercer préstec arriba al juny de 2022, amb 12 milions més de finançament per part de la Generalitat Valenciana, amb un pla de viabilitat en el qual s'incloïa una reducció de personal i va ser avalat pel Consell.
Per tant, en tres anys Marie Claire va rebre 24 milions d'euros, l'operació dels quals es va fer al marge dels òrgans de l'IVF, a través de Fininval, un fons paral·lel, en el qual van participar alts càrrecs de diverses conselleries.
Referent a esta operació, Montes ha indicat que Fininval va finançar només a Marie Claire pel que la conselleria té sospites fundades que Fininval es va crear 'ad hoc' per a l'ocasió.
Marie Claire, després dels préstecs
Al febrer de 2023 l'empresa va entrar en preconcurs de creditors i el 30 de maig de 2023, l'endemà passat de les eleccions, es comunica que Marie Claire anava a entrar en concurs de creditors -11 mesos abans va rebre un préstec de 12 milions d'euros.
Al juliol de 2023, la històrica empresa cessa la seua activitat i el 19 de setembre es declara en concurs de creditors.
Marie Claire: Un nou futur o el tancament definitiu?
La possible compra de Marie Claire per part de C2 Private Capital s'ha vist frustrada. L'oferta de 250.000 euros, que excloïa el deute de 38 milions, va ser rebutjada per l'administrador concursal, els creditors i finalment per la jutgessa.
L'oferta del grup Formen i Koltex, que comptava amb el suport dels treballadors i semblava més solvent, també es va veure truncada per l'oposició del FOGASA. La jutgessa va avalar esta oposició i a més va considerar que l'oferta no assumia elements "imprescindibles" per al funcionament de l'empresa, com la planta de gas i les basses de tractament d'aigües.