Illes enfront de muntanyes i oceans evaporats: Un viatge per un Castelló de contrastos
El borrianenc Joan Garí i el vilaveller Joan Antoni Vicent presenten la seua visió de la província
L'escriptor borrianenc Joan Garí i el fotògraf vilaveller Joan Antoni Vicent han presentat la seua visió de la província de Castelló a través d'un fotollibre amb el qual la Diputació cerca commemorar el bicentenari de la província.
‘Viatjant Castelló. Pobles, comarques i paisatges’ és un recorregut per la província descrit per Garí però amb gran pes de la imponent fotografia en blanc i negre del vilaveller, que amaneix les més de 300 pàgines del volum.
“És un viatge literari de metàfores i símbols”, explica Garí, que admet que la preparació del text li ha permès “redescobrir els contrastos” del territori castellonenc. I és que “des de l'altura del Penyagolosa es poden veure els quatre illots de les Columbretes surant al Mediterrani”, il·lustra a tall d'exemple.
Aquest contrast de paisatges amb el qual els autors juguen en els seus textos i fotografies no és l'únic, ja que el llibre està plagat de referències en les quals es destaca el contrast entre el modern i el tradicional, especialment per les cicatrius que les infraestructures deixen en els paisatges que han perdurat segles o mil·lennis.
Així, aquest “contrast de ports marítims i ports de muntanya” es plasma en la publicació, elaborada a dues mans i que no és sinó un compendi de sensacions del viatger: “L'aroma dels paisatges, el caràcter, la cultura, la cuina i els costums dels quals allí viuen”.
Estructurat en vuit capítols, un per cada comarca, i prologat per l'escriptor Manuel Vicent, permet conèixer una comarca formada per grans oceans evaporats com Els Ports, la terra de miracles i pintures rupestres de l'Alt Maestrat, un Alcalatén dominat pel gegant de pedra, la terra d'oliveres i papes del Baix Maestrat, una conca marcada pel pas de l'aigua com l'Alt Millars, el contrast de les ciutats i l'horta a la Plana o el patrimoni envoltat de naturalesa de l'Alt Palància.
Un text que permet al lector traçar una ruta mental per tots aquells llocs memorables del territori castellonenc. “És un llibre que quedarà i que es recordarà”, indica Garí, al qual acompanya en tot moment la fotografia de Joan Antoni Vicent.
Vicent, per part seua, explica que “hem optat pel blanc i negre perquè és una manera de remarcar les formes i les línies dels paisatges o les cases”, al mateix temps que és “més conceptual”, la qual cosa permet captar millor “l'essència”, al mateix temps que dóna un caire atemporal a les imatges.
En aquest sentit, ha destacat que “les fotografies guanyen amb el temps”. “Quan dispares comença a córrer un rellotge imaginari i quant més temps passa més valor guanya la fotografia, perquè perquè detalls que no tenen sentit en aqueix moment amb el temps serveixen per a explicar i conèixer el passat”, explica Vicent.
En paraules del president de la Diputació, José Martí, “Castelló no és l'objecte d'aquest viatge, sinó el subjecte, ja que ens acompanya en aquest trajecte com a protagonista” que ha assegurat que el llibre plasma que aquest “és un territori de sensacions”.
“Hi ha molta gent de Castelló que no coneix la província”, ha indicat Martí, acompanyat de la diputada de cultura, Ruth Sanz, els qui han mostrat el seu desig que el llibre servisca per a donar a conèixer el territori, i especialment l'interior.
Una publicació amb la qual es vol celebrar el bicentenari de l'ens provincial al mateix temps que suposa un viatge introspectiu, com afirma Manuel Vicent en el seu pròleg, on subratlla que “cap viatger mereix aqueix nom si no troba la seua ànima en els cims de les muntanyes i en el fons de les valls que estima”.