elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts reivindiquen les comunitats d'aprenentatge com a model educatiu eficaç

Experts reivindiquen les comunitats d'aprenentatge com a model educatiu eficaç
    MÉS FOTOS
    Experts reivindiquen les comunitats d'aprenentatge com a model educatiu eficaç - (foto 2)
    Experts reivindiquen les comunitats d'aprenentatge com a model educatiu eficaç - (foto 3)
    Experts reivindiquen les comunitats d'aprenentatge com a model educatiu eficaç - (foto 4)

    Les comunitats d'aprenentatge suposen un model d'èxit per als xiquets i xiquetes gitanos que, històricament, pateixen un procés d'exclusió social i ofereix una solució adequada a una situació que és insostenible. Així ho han destacat els especialistes assistents al Congrés Europeu d'Estudis Gitanos «Comunitats d'Aprenentatge: Un model educatiu d'èxit amb la infància gitana», organitzat per la Universitat Jaume I i la Fundació Panjab Castelló, en col·laboració amb l'Ajuntament i la Diputació de Castelló.

    El congrés, que se celebra els dies 21 i 22 d'octubre a l'UJI, ha generat una gran expectació comptant amb més de 200 persones inscrites. L'acte inaugural ha comptat amb la presència de la vicerectora d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet; la professora de sociologia de l'UJI i representant del projecte OPRE ROMA, Ana Giménez; el president de la Fundació Punjab, Enrique Giménez i, en nom del president de la Generalitat, el director general de Política Educativa de la Generalitat Valenciana, Jaume Fullana. També ha assistit en representació de l'Ajuntament el regidor de Benestar Social i Dependència, José Luis López.

    Ana Giménez ha destacat en la inauguració que les comunitats d'aprenentatge són «un model exitós perquè ha sabut trencar amb les barreres que pateixen els xiquets i xiquetes més desfavorits», ha afegit. Giménez ha recalcat que la situació actual és «insostenible» segons xifres que manegen i per açò l'engegada d'aquest model és més necessària que mai.

    El president de Punjab ha aprofundit en aquesta situació explicant-ho a través d'una anècdota: «És com aquell que va a 120 quilòmetres per hora en carretera i encara que li diuen que ha errat l'adreça no vol parar perquè porta una marxa estupenda». Enrique Giménez ha urgit a les administracions un major compromís assenyalant que «la democràcia no pot abandonar a aquests xiquets i xiquetes». El president de Punjab recordava que són escassos els joves gitanos que aconsegueixen traure's el batxillerat. «La postura de l'estruç no serveix», denunciava.

    Jaume Fullana ha compartit l'anàlisi de la situació reclamant esforços entre tots per a «caminar cap a l'escola que necessitem i volem, una escola innovadora, creativa, humana i inclusiva. Una escola que es regisca pel principi de la felicitat serà una escola respectuosa i compromesa amb la igualtat».

    Finalment la vicerectora ha pres la paraula per a posar en valor el grup OPRE ROMA que va nàixer fa 20 anys per a abordar els estudis gitanos d'una forma teòrica i pràctica. «L'UJI compleix 25 anys i part del que és avui ha sigut gràcies a la contribució d'iniciatives com la d'OPRE ROMA», manifestava Inmaculada Fortanet. L'acte més protocol·lari ha tingut com a fermall d'or la interpretació de l'himne gitano del romaní a càrrec del cantaor Efraín Castellón, acompanyat de José Antonio. La primera jornada es completa amb diferents intervencions de ponents entre els quals destaca la professora de la Universitat de Cambridge, Sara Baker.

    Pujar