elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reitera de nou la moció per crear el nou nucli de rodalies a Castelló fins Tortosa

Compromís reitera de nou la moció per crear el nou nucli de rodalies a Castelló fins Tortosa

    Compromís ha tornat a dur al Senat la moció que ja va presentar el passat mes de març, i que va quedar sense debatre per la dissolució de les cambres per la convocatòria d’eleccions, en la que es dona una solució tècnica a la negativa del govern central a crear una línia de rodalies fins Vinaròs-Tortosa.

    Segons Mulet “sempre l’excusa ha estat tècnica, burocràtica, que no es podia crear una xarxa de rodalies cap a nord de Castelló per les llargues distàncies existents des de València, i la dificultat de fer rentable un nou nucli amb Castelló com a centre. La primera es soluciona precisament creant el nou nucli, i la segona no té cap justificació, doncs línies de rodalies com les de Saragossa tenen un potencial molt menor que la línia Castelló-Vinaròs amb possibilitat d’allargar-la fins Tortosa”.

    Així la moció presentada per Compromís, "fruit de reunions amb responsables d’Adif i Renfe i que pretenem es debata properament", passa per incloure en la Declaració de Servei Públic, que va a renovar-se en breu, la creació del nucli de rodalies de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa (Tarragona) i garantir unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents (cada dues hores en cada sentit, per exemple), a més de la realització d'una campanya de promoció del nou servei i implantació de bons multiviatges per poder-se beneficiar de descomptes pel seu ús.

    La proposta de moció va ser presentada per Compromís i aprovada també per alguns ajuntaments com els de Vila-real, Castelló o Alcalà de Xivert, conscients dels beneficis econòmics, servei a la població i pel turisme que suposaria la presència d’aquestos nous convois pels estudiants, treballadors o turisme. “Ens agrada que els ajuntaments hagen vist clara la necessitat, que un grup valencià com Compromís estiga remant a favor dels interessos de les persones i a més noves institucions es puguen sumar properament a la petició, com el Congrés dels Diputats, on ha estat duta la proposta de creació del nucli de rodalies de la ma de la diputada Marta Sorlí”, ha afegit el senador Jordi Navarrete.

    Situació actual

    En l’actualitat hi ha estacions i trams d'una certa entitat poblacional i potencial econòmic i turístic que no poden beneficiar-se d'aquests trens per no estar a l'entorn d'un anomenat 'nucli' de rodalies. En ocasions els usuaris i ajuntaments interessats del territori valencià han plantejat la creació de nous nuclis de rodalies, de forma especialment intensa al Maestrat castellonenc entre Castelló i el límit Nord de la província fins a Vinaròs i amb enllaç fins a Tortosa. Castelló és l'única demarcació provincial que no té Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

    Estudiants universitaris, treballadors d'administracions públiques, usuaris d'hospitals (que segueixen tractaments, tenen a familiars ingressats, etc ...) veuen complicada la seua mobilitat a preus raonables tot i estar units mitjançant ferrocarril, a jugar-se la vida a la saturada N-340 o l'ús del vehicle privat. També es fomenta el desarrelament i són molts els joves que a la fase d'estudis no poden seguir ja utilitzant l'habitatge familiar i es veuen obligats a llogar pisos a Castelló, amb el consegüent desarrelament, fugida de matèria gris dels pobles i descapitalització.

    A tenor de l'Acord de Consell de Ministres de 2 de juliol de 2010, de Bases per declarar d'interès públic serveis de transport ferroviari de viatgers "els serveis de Rodalies i de Mitja Distància d'intensa utilització pels ciutadans seran els que prioritàriament tindran la consideració de serveis d'interès general. Renfe serà l'operadora d'aquests serveis durant els tres primers anys i rebrà una compensació per cobrir els seus costos, sempre que complisca amb els índexs de qualitat establerts". També primaran sempre que concorren raons d'eficiència energètica, social i econòmica.

    Les obligacions de servei i les compensacions per les mateixes s'estableixen en document contractual entre Renfe-Operadora i l'Administració de l'Estat. Aquesta competència s'estableix de manera expressa en el Reial Decret 452/2012, de 5 de març, pel qual es desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri de Foment, que estableix les funcions de la Direcció general de Transport Terrestre, i el Reglament (CE) 1370/2007, de 23 d'octubre de 2007, sobre els Serveis Públics de transport de viatgers per ferrocarril i carretera, de manera que es fixen les obligacions de l'operador, la compensació econòmica amb l'objectiu d'incrementar la qualitat, la possibilitat de intervindre en relació a les condicions mínimes de funcionament, drets dels viatgers, necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, la protecció mediambiental, la seguretat dels viatgers i empleats, així com el compliment de les normes laborals.

    Pujar