Compromís demana protegir el territori enfront de l'especulació energètica vinculada a la MAT
Garcia: «Les institucions hem d’apostar per comunitats energètiques sostenibles i crear xarxes de producció de proximitat que afavorisquen l’ocupabilitat local duradora i de qualitat»
El portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia, ha dut a terme una reunió interinstitucional amb els representants de la coalició a les Corts, Belén Bachero, i al Senat, Carles Mulet, així com amb les portaveus als municipis d’Almassora, Diana Belliure, i Benassal, Èlia Roig.
La trobada online ha servit per a revisar les afeccions del nou recorregut de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a les comarques del Nord, aprovada per la ministra de Transició Ecològica, la socialista Teresa Ribera, i per a proposar un «model alternatiu a la instal·lació de macrocentrals de producció energètica» que alimentaran aquesta línia de transport massiu i, per tant, ineficient d’electricitat» i que «afavoriran que les grans empreses especulen amb el nostre territori alhora que ho fan amb el preu de la llum», segons Garcia.
Des de l’ens provincial, Garcia promou «la creació de comunitats energètiques sostenibles que permeten crear i gestionar des dels municipis la producció d’energia en xarxa per al consum humà» i que també afavorisquen «la creació de pimes que generen ocupació duradora i de qualitat a l’àmbit local» amb l’objectiu de «frenar el despoblament» i «protegir els terrenys de conreu, sobre els quals volen instal·lar la infraestructura de la MAT».
En aquest sentit, Bachero ha avançat que s’està treballant junt amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, encapçalada per Mireia Mollà, en el desenvolupament d’un pla per a l’ordenació de les plantes energètiques amb què establir mecanismes de control a l'assentament de magahorts energètics, les propostes dels quals tripliquen ja les necessitats i els compromisos de producció del territori valencià. «Els governs amb Compromís donem tot el suport a les renovables perquè necessitem deixar de dependre de les nuclears, però les institucions tenim l'obligació d'evitar un boom d'especulació energètica que no repecutirà en el benestar dels municipis menys poblats».
Per la seua banda, Mulet, ha insistit en la necessitat «d'un canvi profund en el disseny de la infraestructura de la MAT, a la qual el govern li vol fer un green-washing argumentant que transportarà energia de fonts renovables, com l’eòlica o la solar». Segons el senador, «la nova redacció no presenta cap condicionant ambiental seriós ni mesures de protecció mediambiental i dóna màniga ampla als projectes vinculats a la línia perquè tot siga ràpid i el negoci, redó». «Cap mandatari del govern central ha tingut encara el valor de posar condicionants ni avançar cap a una regulació sensata. Les portes giratòries són massa sucoses, es veu, com per a tindre un posicionament propi que prioritze els estàndards europeus de seguretat per a la població i el territori», ha conclòs.