elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ceràmica castellonenca seguirà en pèrdues enguany i apunta al 2025 per a remuntar la crisi

La ceràmica castellonenca seguirà en pèrdues enguany i apunta al 2025 per a remuntar la crisi

    La ceràmica castellonenca afronta una “tempesta perfecta”, com l'ha definida el president de la Generalitat, Carlos Mazón este dijous, a causa de la suma de l'augment dels costos energètics, la competència deslleial de tercers països que cada vegada envaïxen més el mercat europeu o el repte de la descarbonització.

    Un moment crític al qual s'han sumat altres situacions complicades com l'aturada per la crisi del covid, el desviament dels nolis per la crisi bèl·lica al Mar Roig o la inflació que ha arribat a alentir les compres en sectors com la vivenda.

    Sobre aquest tema, el president d'Ascer, Vicente Nomdedéu, explica que “la caiguda lliure que vènia des de l'any 2022 s'ha frenat l'any 2024, però això no implica que hàgem passat a créixer, perquè continuem caient en vendes, exportacions i producció”.

    A més, Nomdedéu ha assenyalat que encara queda camí per recórrer: “estimem que per al final d'any hi haja un retrocés, perquè la segona part de l'any sol ser sempre pitjor que la primera”.

    Això sí, el president de l'Associació de Fabricants de Ceràmica deixa un espai per a l'esperança amb a vista posada en l'any vinent. “El rebot no es produirà l'any 2024; esperem que es produïsca en 2025”, ha expressat.

    Una campanya per a reivindicar-se enfront de tercers països

    Nomdedéu ha realitzat estes declaracions en la presentació este dijous de la campanya ‘L'ingredient secret’ que pretén visibilitzar el valor d'este sector al medi ambient, el disseny, la innovació, la seguretat i els drets laborals, enfront de l'avanç de tercers països en els quals es treballa de forma “semiesclava”.

    “Fem les coses des del respecte”, ha explicat Nomdedéu, que lamenta “la falta de reciprocitat” que es patix competint contra països “que no tenen les mateixes regles”. “La dura competència creix i els països de fora de la Unió Europea ens arrapen quota any a any”.

    En el mateix sentit, el secretari general Alberto Echavarría ha qualificat de “fracàs” les mesures antidúmping contra l'Índia i Turquia, ja que les compres “s'han disparat” malgrat els aranzels aplicats per la UE.

    Echevarría ha recordat que no es juga en igualtat de condicions amb estos països on s'aplica el que ha qualificat de “treball semiesclau” o fins i tot infantil, sense seguretat, on no es respecten els drets laborals ni el medi ambient i es crema carbó com a font d'energia.

    No obstant això, lamenta que utilitzen la mateixa tecnologia que ha sigut desenrotllada a Europa després d'anys d'investigació i no assumixen els impostos i costos energètics que s'apliquen en el territori europeu.

     

    Pujar