El Castro Festival de la Serra d’Espadà ja treballa en l'edició de 2024 després de l'èxit d'aquest estiu
Ha tingut lloc durant tres dies a Alfondeguilla, Artana i Xóvar amb la novetat de la Festa de l’Aigua
La sisena edició de Castro Festival-Festival d’Arts Escèniques al Voltant del Castell de Castro s'ha tancat amb un satisfactori resultat d'assistència de públic i qualitat artística. Les catorze activitats oferides entre el 3 i 6 d'agost en diferents espais a l'aire lliure d'Alfondeguilla, Artana i Xóvar han servit per a oferir uns espectacles culturals que van atraure a públics de totes les edats, amb una gran acceptació al final de cadascun d'ells.
En opinió del director de Castro Festival, Carles Benlliure: “Un any més s'ha pogut comprovar com a pogut gaudir el públic davant propostes culturals de qualitat. Alfondeguilla, Artana i Xóvar han viscut quatre jornades amb espectacles d'arts escèniques per a totes les edats. Les funcions han sigut seguides amb gran atenció i al final d'aquestes, un bon nombre d'assistents s'ha acostat a xarrar amb artistes i organitzadors, traslladant el seu agraïment per la bona estona gaudida. La intenció de Castro Festival és continuar creixent i servir d'al·licient per a gaudir amb la cultura en aquests paratges a l'entrada de la Serra d’Espadà. Ja hem començat a idear l'edició de 2024 amb la il·lusió renovada per la gran acceptació aconseguida enguany, com ha sigut habitual des del naixement de Castro Festival”.
Castro Festival està organitzat per l'equip de CeBe Muntatges Teatrals, amb l'indispensable suport dels Ajuntaments, regidories de Cultura i tècnics d'Alfondeguilla, Artana i Xóvar, així com de la Diputació de Castelló i l'Institut Valencià de Cultura.
La principal novetat en aquest 2023 ha sigut la ‘Festa de l’Aigua’, que en el migdia de la jornada final va banyar als assistents a la plaça Diputació d'Alfondeguilla. Una manera divertida de fer partícips als presents en la festa concebuda per Trébol Teatro (Elx). A més, s'ha pogut gaudir amb la companyia alemanya Ahuma Productions i la seua malabarística i acrobàtica ‘Banan’o’rama’, l'aragonesa Lagarto Lagarto i la seua ‘Palabra de bufon’ va permetre demostrar el difícil que resulta ser còmic, mentre que el valencià El Tio Vicent va contar contes sota el títol de ‘Paso a paso, que no a metros’. La Matatena va portar un clàssic a Mèxic com és ‘Chiflín Chaflán, el panadero y el pan’. Els versos van ser l'especialitat de l'aragonès Proyecto Caravana. Va haver-hi un homenatge a Gianni Rodari, autor del llibre ‘Gramàtica de la fantasia’, a càrrec dels catalans Binixiflat i els seus ‘Contes del binomi’.
Com cada any resulta especial la funció que té lloc en el Pont de l’Aigua d'Alfondeguilla. En aquesta sisena edició ha sigut a càrrec de la companyia castellonenca Xarop Teatre, amb la seua més recent producció, ‘Mai plou al gust de tots’, formant part d'un projecte d'acostament de les arts escèniques en l'àmbit rural. Primer es mostra l'espectacle en els inicis de la producció i finalment amb la producció ja rodada, això permet als espectadors veure el creixement de l'espectacle i d'aquesta manera s'entén millor el treball de posada en escena. Així mateix, va protagonitzar la itinerant ‘Éssers’. A més, Rebeca Castro (LAPinzón) es va encarregar de dirigir els tallers de siluetes de paper i d'explicar la història i el maneig dels titelles que ella ha creat.
S'ha comprovat l'èxit de les arts escèniques per a aglutinar i cohesionar als habitants en l'àmbit rural, donar vida a aquests pobles de baixa població és essencial per a evitar la soledat i el desarrelament, per això Castro Festival continuarà fent la seua funció.