Belén Agut, una tot terreny d'Atzeneta: exemple d'energia i vitalitat en l'embaràs i després de donar a llum
Coneix la història d'esta castellonenca que va continuar practicant esport durant l'embaràs i que ara compartix moments de d
Durant l'embaràs esta dona va continuar gaudint de l'esport i ara compartix esta afició amb la seua xicoteta Noa en braços
L'embaràs no és una excusa per a deixar de practicar esport. De fet, l'activitat física regular durant l'embaràs oferix una gran quantitat de beneficis tant per a la mare com per al bebé.
Això ho sap molt bé Belén Agut, una dona de 38 anys, veïna d'Atzeneta del Maestrat, que ha practicat l'esport des de la seua joventut i que pese a l'embaràs no va deixar de costat esta afició.
Ara, sis mesos després de donar a llum a la seua xicoteta Noa, esta castellonenca continua gaudint al costat de la bebé en braços i al seu marit de la naturalesa.
La maternitat li ha canviat la vida però no ha sigut un hàndicap perquè Belén Agut abandonara l'esport. “És la manera que tinc de desconnectar del dia a dia, de sentir-me bé i de carregar piles”, assegura durant la seua entrevista.
Belén Agut compagina la maternitat amb l'esport i el treball, és nutricionista i preparadora física fa classes en diversos municipis de l'interior nord de la província de Castelló. Combina totes les seues facetes “amb molta energia i amb moltes ganes. El dia és molt llarg, hi ha temps per a tot si tens voluntat”.
Des de quan practiques esport i de quin tipus d'esport?
Sempre he fet esport. Quan anava a l'escola jugava a pilota valenciana i amb 14 anys vaig començar a eixir a córrer amb el meu pare i a fer senderisme els caps de setmana. Amb ell vaig fer les meues primeres carreres per muntanya.
En la universitat vaig estar en l'equip d'orientació, que també era córrer per la muntanya amb una brúixola i un mapa.
També practique ciclisme de carretera, BTT -en el qual també he competit-, natació i escalada.
A més soc monitora de tonificació i manteniment, i faig classes en Ares, Benassal, Vistabella i Atzeneta.
Des del 2015 fins a 2023 he fet carreres de llarga distància, fins a ultres de 100 quilòmetres.
Quant temps li dediques a la setmana als entrenes?
Ara mateix el just i necessari per a estar en forma. La setmana que puc arribar a fer 10 hores ja estic molt contenta.
Què suposa per a tu l'esport i com ha canviat des que eres mare?
Sempre m'ha agradat fer esport. És la manera que tinc de desconnectar del dia a dia, de sentir-me bé i de carregar piles. De fet no vaig deixar de fer esport ni embarassada. Estava tot bé, simplement vaig anar adaptant-ho conforme avançaven les setmanes i ja està. Vaig ser a córrer, vaig fer bici, vaig nadar...
Estos sis primers mesos com a mare, amb lactància exclusiva i a demanda, han sigut molt limitants a l'hora de fer esport. Però això és com tot: si vols, pots. És qüestió d'organitzar-se i adaptar-se. En el meu cas, totes les eixides a la muntanya les he fetes amb ella, portant al bebé.
Per a mi, entrenar ha significat eixir a córrer una hora o hora i mitja aprofitant una migdiada, i ràpid a la dutxa.
Ara que ja hem començat amb l'alimentació complementària i no depén tant de mi, tinc més disponibilitat i he començat a veure la llum de nou.
Com compagines la maternitat, el treball, la família amb l'esport?
Amb molta energia i amb moltes ganes. El dia és molt llarg, hi ha temps per a tot si tens voluntat. Soc autònoma i tinc "una certa llibertat" amb els horaris per exemple.
La gran afició que tinc per l'esport, ajuda molt al fet que continue practicant-lo. A més de que puc compartir estes estones amb la família. La meua parella també fa esport.
Quins consells donaries a les dones que practiquen esport i que en ser mares igual es veuen obligades a deixar-lo de costat?
L'esport forma part d'un estil de vida saludable. I és molt important fer activitat física: no sols per un tema físic, si no també psicològic. No s'ha de deixar de fer esport. Es pot passejar aprofitant les migdiades amb el carro, es pot portear i caminar per la muntanya, es poden fer sessions de treball de força a casa mentres dormen.
I si hi ha opció, s'ha de buscar una estona només per a la mare. No cal parlar de la càrrega a tots els nivells que suposa la maternitat, però és molt important seguir amb eixos moments. L'activitat física durant el postpart ajuda a la recuperació física i mental de tot el procés hormonal.
I una vegada això ha passat, és important continuar fent esport per a estar el més fort possible per a continuar amb la criança, amb el treball i amb la vida en general.
Com a mare, crec que donar exemple als fills d'un estil de vida saludable i de la importància de la pràctica d'activitat física diària.