Avancem pel Poble demana protegir el terme de Les Useres de l’especulació energètica
Cristina Flors: “Cal que protegim el territori alhora que defensem el dret de les persones a una energia mínima vital si de veritat volem lluitar contra el despoblament i fomentar una qualitat de vida digna al poble”
El grup Avancem pel Poble - Compromís ha demanat al ple de l’Ajuntament d’aquest dijous que es protegisca el terme de Les Useres enfront de l’especulació energètica arran les darreres sol·licituds d’instal·lació de plantes de plaques fotovoltaiques en terreny agrícola dirigides al consistori. La portaveu de la formació, Cristina Flors, ha argumentat, que “cal estudiar en profunditat l’impacte ambiental i econòmic a curt, mitjà i llarg termini d’aquests projectes dedicats a la generació massiva d’energia elèctrica per al seu transport fora del municipi”.
Igualment, Avancem ha demanat a l’equip de govern del PP que “es posen en marxa activitats de sensibilització i educació ambiental, climàtica i energètica per a tota la població i per a les empreses del nostre poble” amb l’ajuda de l’àrea de Sostenibilitat de la Diputació de Castelló i de la mà de l’Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA) de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i l’IVACE. En eixe sentit, Flors considera que l’alcalde, Jaime Martínez, “no està contribuint a facilitar una transició energètica justa i beneficiosa per als nostres veïns i veïnes”, ja que “no ha sol·licitat adhesió al Pla de Transició Energètica de la Diputació, al qual s’han sumat més de 60 ajuntaments de la província i que gestionarà la instal·lació de plaques als teulats dels edificis públics perquè s’autoabastisquen”.
Per això, la moció presentada per Avancem remarca la necessitat de “realitzar auditories energètiques en tots els edificis dependents de l'ajuntament i implementar mesures d'estalvi energètic”, i “modificar les ordenances municipals per facilitar l’autoconsum de les famílies i els negocis locals, així com el desenvolupament de comunitats energètiques locals, eliminant els possibles entrebancs administratius”. En aquesta línia, Flors ha realitzat un prec perquè l’Ajuntament de les Useres sol·licite a la Conselleria la visita de l’OTEA, perquè informe al veïnat sobre com estalviar en la factura de la llum o com accedir a ajudes per fomentar l’autoconsum”.
“Estem vivint un moment de molts canvis i cal que protegim el territori alhora que defensem el dret de les persones a una energia mínima vital. No podem deixar passar també aquest tren si de veritat volem lluitar contra el despoblament i fomentar una qualitat de vida digna a les Useres”, ha conclòs Flors.
Més transparència i conciliació
La portaveu d’Avancem ha demanat també a l'equip de govern que informe la població de la possibilitat d'assistir a les sessions plenàries, atesa la situació controlada de la pandèmia de la Covid-19 en l'actualitat i la normalitat amb què funcionen ja els organismes públics i privats, amb les mesures de seguretat vigents en cada cas. “Es tracta d'una qüestió de transparència a què es va comprometre l'alcalde Martínez a l'inici del mandat i que hem reivindicat Avancem per Poble des del primer dia de la legislatura”, ha recordat Flors.
A col·lació de la transparència municipal, Flors ha tornat a insistir, com en cada plenari, que “es contesten en temps i forma les instàncies per registre a persones individuals i als grups polítics de l'oposició”, i que es canvie l’horari dels plenaris ordinaris per afavorir “la conciliació amb la vida laboral i familiar”.