AVAN reivindica el territori amb una proposta artística itinerant que recorre cinc poblacions del món rural de Castelló
El Forcall, Vilafranca, Vilanova d’Alcolea, Viver i Altura participen en aquesta mostra multidisciplinària que es desenvoluparà els dies 11, 13, 14 i 15 d’octubre
Generar noves converses que conviden a repensar i qüestionar transversalment els coneixements actuals concebuts en l’entorn educatiu: aquest és un dels objectius de la segona edició d’AVAN, la xarxa d’espais rurals de recerca contemporània que impulsa propostes artístiques en l’entorn rural, i que enguany ha orientat la programació al món de l’educació.
Amb el títol «Allò que no sabíem que sabem», l’edició de 2022 és una crida a la detecció i qüestionament de l’educació formal i informal, «on els aprenentatges no legislats són els que ens dominen, en un moment en què les pedagogies de renovació caminen amb les necessitats del seu temps, sent la crisi educativa un clar reflex de la crisi al món i, per tant, de la societat», explica el comissari i director de la xarxa, Rafael Tormo.
Aquests són els eixos d’una proposta multidisciplinària que es desenvolupa en el medi rural, que es presenta avui a la Universitat Jaume I i que tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 d’octubre als cinc municipis de les comarques de Castelló que formen part de la xarxa: el Forcall, Vilafranca, Vilanova d’Alcolea, Viver i Altura. La iniciativa compta amb l’acompanyament del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de l’UJI i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló, i afavoreix la realització en entorns rurals de pràctiques artístiques que abasten transversalment els coneixements, qüestionant els actuals consensos sobre el que s’entén per viure en un poble, i també generen discursos que ajuden a desmantellar la imatge negativa associada amb el medi rural.
AVAN’02 també busca posar en joc la imaginació per a explorar noves idees del que no és la ruralitat des dels entorns rurals de les comarques de l’interior de Castelló. Així, Tormo assenyala que AVAN «és més que un festival d’art o una exposició puntual que trasllada la cultura contemporània de la ciutat al medi rural: és un programa que impulsa propostes artístiques que estableixen un diàleg amb l’entorn i els seus habitants». «En aqueix sentit, durant els tres mesos anteriors a la celebració del certamen, els artistes que presentaran les seues obres durant el pròxim cap de setmana treballen amb dos mediadors de cada localitat amb l’objectiu de contextualitzar els seus treballs», assegura Tormo.
Enguany, més de 150 persones han intervingut directament o indirecta en la preparació d’una edició que s’inicia l’11 d’octubre amb la presentació del llibre que recull les experiències treballades i viscudes durant la primera edició, anomenada «Sembrar mons». L’acte tindrà lloc a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI i s’hi exposarà el procés d’investigació i recol·lecció dels processos oberts per a futurs projectes de cultura i pensament. En el mateix espai tindrà lloc la primera sessió, anomenada «Compartir coneixements», que té com a objectiu aprofundir en els resultats dels projectes realitzats a partir de tallers, conferències o taules redones. La primera intervenció serà a càrrec de l’assagista uruguaià Luis Camnitzer, especialista en temes d’educació artística, que no creu en la relació entre art i educació, sinó en la integració entre tots dos.
La cita continuarà el dijous 13 d’octubre. Artistes, mediadors, tècnics i gestors culturals conviuran durant tres dies en un festival itinerant que els portarà en autobús a les cinc localitats que formen part d’AVAN i en el qual les actuacions i les exposicions estan obertes a tot el públic. Enguany, seran onze les propostes culturals i artístiques que s’hi realitzaran. L’itinerari establert portarà els participants, en primer lloc, a Altura. Allí, el col·lectiu valencià Massa Salvatge, conformat per Teresa Mata, Lluc Mayol i Alba Oller, exposarà El llibre roig edicions, un projecte que va nàixer amb la voluntat de reescriure El libro rojo de los escolares. Publicat en la dècada dels 60, aquest llibre va córrer com la pólvora, de mà a mà, d’escola en escola, adaptant-se als problemes específics dels escolars de cada país. A tot arreu ha tingut una magnífica acollida entre persones amb ganes de canviar l’educació i les relacions entre les persones adultes, les persones joves i els xiquets i xiquetes.
Viver serà el protagonista del matí de la segona jornada. Allí s’inaugurarà la mostra «Cartografies nòmades: mobilització del coneixement de les escoles de masos de Castelló», un treball del col·lectiu Heterotopia format per Xelo Bosch i Cyrille Carpenteur. Aquest projecte consisteix en el seguiment de la cartografia de les escoles dels masos de la zona de Castelló, i l’aprofundiment en la recuperació del patrimoni oral, visual i material per a l’arxiu digital del Museu Pedagògic de Castelló a Viver, i en concret centrant-se en la pedania de Ragudo. L’estada a Viver finalitzarà amb el concert Sònic que oferirà Xguix, un artista visual i sonor català que viu a Ragudo.
La vesprada del dia 14, l’autobús i la comitiva viatjaran a Vilanova d’Alcolea. Allí, obrirà les portes l’exposició «Transversalitat enfront de normativització», dirigida pels artistes Aina Palmer (Borriana) i Jordi Palau (València), que han treballat durant l’estada amb els xiquets i xiquetes del CEIP de Vilanova d’Alcolea. L’exposició consta d’onze escultures giratòries o bodegons, un per cada cançó, compostos per objectes rituals utilitzats en el videoclip, acompanyat de textos que amplien les intertextualitats i el procés de creació de les escultures.
La jornada es tancarà amb un concert, Solatge-Collage, d’Aina Palmer i Jordi d’Alcolea. Es tracta d’un projecte multidisciplinari d’onze cançons on es recullen referents com la Pastora o Matilde Salvador a partir d’un collage que incorpora melodies tan diverses com el Misteri d’Elx, Nino Bravo o la ruta del Bakalao.
La darrera jornada tindrà com a punts de referència el Forcall i Vilafranca. En la primera localitat, es presentarà l’exposició «Baf», de Miriam Isasi, del País Basc, un projecte de sanació d’un espai des dels coneixements compartits d’aquells que trepitgen el territori. Més tard, compartirà coneixement amb els participants l’antropòloga catalana Rosa Cerarols Ramírez, defensora de la cultura descentralitzada i les pràctiques artístiques en l’entorn rural.
El punt final d’aquesta aventura cultural serà Vilafranca. La vesprada començarà amb Marina Garcés, filòsofa, activista i docent, que compartirà coneixement amb els participants en el certamen.
Les propostes artístiques d’AVAN’02 conclouran a Vilafranca amb l’exposició «Qüestionar la realitat passa per explorar allò que no sabem» de Pau Pardo i Vicent Orts. Es tracta d’un projecte a llarg termini que vol documentar les ferramentes autofabricades a Vilafranca i que vol posar èmfasi en la paraula «reutilitzar», per davant del concepte d’«obsolescència».
La idea dels organitzadors d’AVAN és que «es convertisca en un gran centre cultural dispers, en el qual participen diferents poblacions, i que no estiga localitzat en un punt concret, com ho estan normalment els centres culturals a les ciutats, que ho concentren tot. Al mateix temps, volem dissenyar una ruta que arribe a la cultura contemporània des de diversos territoris de Castelló, donant visibilitat a la diversitat i fugint d’una visió etnocèntrica, en la qual només hi ha una direcció».