elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un nas artificial: la IA promet fer olor les males olors en els ports

Un nas artificial: la IA promet fer olor les males olors en els ports
  • Nassap es va presentar en una taula redona sobre Smart ports 4.0 a la Universitat Jaume I de Castelló

MÉS FOTOS
Un nas artificial: la IA promet fer olor les males olors en els ports - (foto 2)
Un nas artificial: la IA promet fer olor les males olors en els ports - (foto 3)
Un nas artificial: la IA promet fer olor les males olors en els ports - (foto 4)

La mala olor és la segona causa de queixa mediambiental en el món, després del soroll. A Espanya, la contaminació odorífera afecta ja a un 25% de la població i les zones portuàries pròximes a àrees residencials són especialment sensibles a reclamacions per este motiu.

Davant esta situació, el Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), amb el suport de l'Autoritat Portuària de Tarragona, va llançar una plataforma SaaS de dades multicapa que monitora olors en temps real a través de la participació ciutadana, modificant les ferramentes actuals de mesurament de concentració d'olors amb olfactometries de camp, amb estudis de dispersió de contaminants i/o en laboratoris mitjançant sensors humans per a estimar la concentració d'olors i la seua dispersió en el territori. Nasapp, com va ser batejada la plataforma, disposa d'algorismes de back tracking que permeten localitzar i contextualitzar l'origen de l'episodi d'olor.

El projecte, que va ser implementat per primera vegada en el Port de Tarragona en 2023, es materialitza com una aplicació i un gestor web capaç d'integrar la percepció sensorial olfactòria dels ciutadans en temps real amb la finalitat d'actuar com un sistema d'alerta primerenca d'esdeveniments crítics i vigilància ambiental, determinant la font i superant les limitacions dels equips actuals que no permeten quantificar in situ els episodis per males olors amb la precisió de l'olfacte humà.

Tal com va explicar Isabel de Lucas, Product Manager d'Eurecat i experta en la tecnologia Nasapp, en la presentació que va realitzar en la I Jornada Càtedra Smart Ports, “esta ferramenta, que està a la sencera disposició dels ciutadans per a registrar incidències de contaminació per olors, recopila els registres individuals que van conformant un mapa dinàmic d'afectació geogràfica i són precursors d'estudis cientificotècnics orientats a la determinació de la qualitat de l'aire, validació de models de dispersió de contaminants o alerta primerenca d'una incidència a nivell industrial”.

Un projecte innovador que millora la qualitat mediambiental

El caràcter disruptiu i innovador del projecte, segons assegura Isabel de Lucas, radica en els següents aspectes:

  • Involucra als ciutadans com a elements clau per a alinear les queixes i categoritzar l'impacte de les activitats portuàries.
  • Analitza les dades automàticament amb una metodologia científica pròpia que permet objectivar l'aportació ciutadana.
  • Genera informes dinàmics i en temps real per als professionals i tècnics portuaris.
  • Contribuïx a reduir fins al 80% dels episodis de males olors en zones residencials.
  • Prediu episodis de males olors i permet anticipar la seua gestió.
  • Beneficis per al sector logístic-portuari des d'una triple vessant

Impacte econòmic:

Reducció de costos en anàlisis mediambientals.
Presa de decisions més informades.
Justificació de les inversions en la mitigació de males olors.

Impacte social:

Ciència ciutadana.
Millora reputacional.
Reducció del 80% d'episodis de males olors en zones residencials.
Millora de la qualitat de vida.

Impacte ambiental:

Reducció d'episodis de males olors.
Determinar causa-efecte en episodis de males olors.

El coneixement de dades ambientals afavorix la millora de presa de decisions en el desenvolupament de l'activitat portuària.

Projecte recolzat pel Fons de Capital Ports 4.0
Nasapp va ser una de les propostes seleccionades en la segona convocatòria de Projectes Comercials de Ports 4.0, obtenint finançament per a millorar la usabilitat de la plataforma i l'automatització d'informes, la integració de dades de qualitat de l'aire de fonts de dades obertes, algorismes predictius basats en dades històriques i la demostració del sistema complet en l'entorn logístic-portuari del Port de Tarragona.

El prototip es va posar en marxa l'any passat en el Port de Tarragona, per a poder predir amb intel·ligència artificial possibles episodis d'olors que pogueren afectar la comunitat portuària i als veïns pròxims a la zona portuària. L'Autoritat Portuària de Tarragona ja disposava de mesuradors atmosfèrics per a la caracterització de la qualitat de l'aire, però amb Nasapp ha pogut disposar de més dades i informació per a optimitzar la seua operativa i millorar la qualitat d'aire.

L'aplicació Nasapp està disponible en les plataformes Android i IOS, és de lliure descàrrega i permet notificar i registrar qualsevol tipus de molèstia odorífera.

Nasapp va ser un dels cinc projectes que es van presentar en la taula redona sobre projectes smart ports en Ports 4.0 sobre medi ambient que es va celebrar en el marc de la primera edició de la Jornada Càtedra Smart Ports. Este esdeveniment va tindre lloc en el Port de Castelló, amb la col·laboració de la Fundació PortCastelló i Ports de l'Estat, així com amb el suport del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Boluda Corporación, Leatransa (Grup Tervalis), Noatum, Matèria (Grup Quimialmel), Ocean Infraestructures Management, Portsur Castelló, Grup Raminatrans i Simetria Grup.

Pujar