elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquestos són els municipis de Castelló que encara resistixen al mosquit tigre: Albirat en dos pobles més

Aquestos són els municipis de Castelló que encara resistixen al mosquit tigre: Albirat en dos pobles més
  • 96 dels 135 municipis de la província ja estan afectats

El mosquit tigre s'expandix any a any des que es va detectar per primera vegada en el 2009 a Alacant, detectant-se cada vegada en més llocs de la Comunitat Valenciana, com a Castelló de la Plana, on va arribar ja en un primerenc 2012.

Així, any a any, acompanyat de l'augment de les temperatures, este mosquit tan temut pel dolor de les seues picades i per ser vector de malalties tropicals, s'expandix poble a poble, des de les zones de marjalería de la costa fins a comarques més seques i muntanyenques.

Tant és així, que segons les últimes dades del Servici de Control de Mosquit de la Diputació de Castelló, el ‘Aedes albopictus’ ha sigut detectat ja en 96 dels 135 municipis de la província.

Així, ja ha arribat al 71% de les poblacions i cada any envaïx més municipis, sent els últims a patir-lo Fanzara i Vallat, dos poblacions veïnes del marge del riu Millars, on ha sigut albirat este mes de setembre.

Les 39 municipis que resistixen al ‘tigre’

Així, només queden ja 39 municipis a Castelló que resistixen a esta mena de mosquit. Segons les últimes dades de la Diputació, encara no ha afectat els següents:

Albocàsser
Alcudia de Veo
Ares del Maestrat
Barracas
Benafigos
Castell de Cabres
Castellfort
Castillo de Villamalefa
Catí
Cinctorres
Cortes de Arenoso
Culla
Xodos
Forcall
Fuente la Reina
Gaibiel
Herbés
Ludiente
La Mata de Morella
Matet
Montán
Olocau del Rey
Palanques
Pina de Montalgrao
Portell de Morella
Sacañet
Teresa
Todolella
Torás
el Toro
La Torre d'en Besora
Vilafranca
Villahermosa del Río
Villanueva de Viver
Vilar de Canes
Villores
Vistabella del Maestrat
Zorita del Maestrazgo
Zucaina

Tots ells poblacions de l'interior, especialment en el límit ja amb Terol, així com algunes poblacions aïllades de les comarques de l’Alt Millars, l'Alt Palància o de la zona de la Serra d’Espadà.

Un estudi per a donar amb ells

Per a donar amb ells, la Diputació ha iniciat inspeccions entomològiques en municipis de la província on encara no s'ha detectat l'establiment de poblacions de mosquit tigre, com a manera d'anticipar-se per a previndre la plaga.

De què es tracta? No és una altra cosa que un mostreig actiu en focus de cria amb xicotetes quantitats d'aigua propicis per al seu desenrotllament, com ara #pitxer en cementeris, embornals i plats de tests, així com amb la instal·lació d'ovitrampas en zones verdes urbanes.

Així, es busca al mosquit en els seus hàbitats preferits, ha explicat el diputat de Medi Ambient José María Andrés, que ha recordat que “estos mosquits s'acumulen en xicotetes acumulacions d'aigües, així com en aigües estancades a les quals en moltes ocasions no podem arribar perquè estan en domicilis particulars, per la qual cosa cal incidir molt a les persones al fet que revisen les seues zones privades”.

Per tot això, demanen la col·laboració ciutadana per a controlar les xicotetes acumulacions d'aigua que puguen existir en les àrees privades, evitant així la seua expansió. “N'hi ha prou amb renovar l'aigua cada tres dies o col·locar malles mosquiteras en aquells estris que puguen acumular aigua durant més d'una setmana”, ha recomanat el diputat de Medi natural.

Pujar