Aprovades les ajudes directes als afectats per l'incendi de Castelló
Puig reclama mesures estructurals per evitar la despoblació i anuncia un milió i mig d'euros per potenciar el turisme a l'Alt Millars
Fa menys d'una setmana que es va donar per extingit l'incendi de l'interior de Castelló. El primer gran incendi de la temporada declarat a Villanueva de Viver i que ha arrasat més de 4.700 hectàrees des que es declarara el 23 de març passat. Aquest divendres el Consell ha aprovat els ajuts directes per als afectats per aquest incendi que va obligar a desallotjar 1.600 veïns de nou poblacions.
Des del moment en què l'acord es publique al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), els ajuntaments dels municipis afectats tindran trenta dies per presentar les estimacions de danys d'infraestructures i béns públics i dels danys que hagen pogut patir les instal·lacions i infraestructures agràries o d'altres sectors econòmics diferents dels forestals.
També poden presentar els possibles danys a béns mobles i immobles de persones físiques o jurídiques que no estiguen coberts pel sistema dassegurances; així com, si escau, de les despeses extraordinàries que, amb caràcter urgent, s'hagi hagut d'efectuar com a conseqüència de l'incendi forestal, incloent-hi la documentació corresponent.
Oficina itinerant per ajudar en la tramitació
En aquesta mateixa línia, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha acordat crear una Oficina Única Postemergència de resposta integral a l'emergència. Aquesta oficina permetrà als municipis afectats tramitar les sol·licituds dajuts de les diferents administracions.
L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica duran a terme totes les actuacions necessàries per atendre les situacions d'emergència i postemergència ocasionades per aquest incendi, mitjançant l'encàrrec a mitjans propis, així com per iniciar el procediment administratiu per a la dotació de personal funcionarial per acumulació de tasques.
L'objectiu de totes aquestes accions és que puguen tornar a la normalitat com més aviat millor totes les zones que es van veure afectades per l'incendi forestal a què es refereix aquest acord. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquest divendres amb la consellera de Justícia Gabriela Bravo, l'oficina informativa que s'acaba d'obrir.
En aquesta visita, el cap del Consell ha reclamat la necessitat establir mesures estructurals que eviten la despoblació, vinculada a l'abandonament dels boscos i l'acumulació de combustible que propicia els incendis: “Necessitem mesures estructurals com evitar la despoblació o aconseguir la cohesió entre l'àmbit rural i defensa mediambiental”.
Puig ha detallat que s'establirà un pla integral per a la reactivació socioeconòmica de les comarques damnificades, copejades també pels efectes de la despoblació. A més, ha anunciat un pla de sostenibilitat turística d'1,5 milions d'euros per a Montanejos i l'Alt Millars.