Santiago Salvador: “En 2020 ha de culminar-se la implantació de les mesures del Pla de Seguretat Integral”
L'Associació d'Empresaris de Font del Pitxer va ser entitat pionera a reclamar l'elaboració de Plans de Seguretat Integral, fins i tot abans de l'incendi que al febrer de 2017 va afectar greument una desena d'empreses i va suposar l'evacuació de la major part de les més de 500 empreses del polígon. Al juny de 2019 es va presentar el Pla de Seguretat Integral de Font del Pitxer, document que analitza les fortaleses i febleses de l'àrea empresarial des de múltiples punts de vista, així com protocols i mesures correctores per a millora la seguretat.
El president de Asivalco, Santiago Salvador considera que “algunes parts d'aquest document s'estan avançant i s'està fent un esforç compartit entre empreses i administració pública per aconseguir un polígon molt més segur davant situacions d'emergència”. Salvador adverteix que “és clau culminar tot aquest procés, hem de fer un esforç per implantar en 2020 totes les mesures contemplades en el Pla de Seguretat Integral”.
Des de Asivalco recorden que “el Pla de Seguretat Integral proposa una sèrie de protocols i accions formatives que volem que estiguen completades abans de final d'any”. Entre les mesures ja realitzades està la creació d'una plataforma digital online, així com la posada en marxa d'una estructura i cadena de comunicació amb responsables de seguretat en totes les empreses, que seran coneixedors dels protocols i canals de comunicació en cas d'emergència. Fins al mes de juliol es va realitzar formació al director d'actuació i responsable de comunicació de l'àrea industrial, així com als caps de seguretat i vigilants. En l'actualitat s'estan designant als responsables de seguretat de les empreses, que rebran en els pròxims mesos a través de formació online les instruccions per a definir les seues funcions i responsabilitats.
D'altra banda, des de Asivalco s'adverteix que “tot aquest treball per a crear una estructura realment preparada per a respondre d'una forma ordenada davant qualsevol mena d'emergència ha de completar-se amb una sèrie d'inversions imprescindibles”. L'entitat recorda que “ampliar la xarxa d'hidrants, perquè existisca una separació no major de 200 metres entre ells com a marca la normativa, és una mesura que ja hauria d'estar implantada i que requereix determinació per a dur-la a terme, perquè no suposa un gran esforç pressupostari”.
Per a Asivalco, “Paterna i el seu Ajuntament tenen l'oportunitat de ser pioners en la implantació de Plans certificats de Seguretat Integral en les seues àrees industrials, sabem que és un tema que preocupa i pel qual s'està treballant, però cal que fem un esforç entre tots per a desenvolupar les actuacions i inversions que es vénen demandant per a aconseguir aquest objectiu com més prompte millor”.