Veïns de Monòver denuncien abocaments en un paratge natural
Lamenten que les aigües brutes hagen tornat a baixar pel barranc de Charco Amargo
Males olors, insalubritat, tovalloletes i un entorn natural fet malbé. Els veïns que habiten en la rodalia del paratge de Charco Amargo denuncien que han tornat els abocaments d'aigües fecals i industrials a aquest paratge natural de Monòver.
Manuela, una veïna de la zona, explica a elperiodic.com que aquestes aigües brutes provenen de l'estació de bombament amb la qual el municipi alacantí envia les seues aigües residuals cap a la depuradora d'Elda, gestionada per la Mancomunitat del Vinalopó.
Segons explica, “quan l'estació de bombament no pot assumir més caudal, l'excés d'aigües residuals acaba eixint pel sobreeixidor”, un tub que verteix aquestes aigües directament sobre el barranc de Charco Amargo.
I és que Monòver, malgrat que compta amb més de 12.000 ànimes a la ciutat, no disposa amb depuradora, per la qual cosa ha d'enviar les seues aigües a la planta d'Elda. A més, com no compta amb separativa d'aigües, tota va directament a la depuradora a través de l'estació de bombament, per la qual cosa, a vegades, no pot assumir tants metres cúbics.
“En 2017 presentem les primeres queixes”, explica Manuela, que recorda que “els veïns van començar a patir una gran quantitat de mosquits i mala olor, però en un primer moment pensaven que era sol per l'aigua estancada, ja que la zona és un aiguamoll sobre un brollador subterrani.
Segons es va explicar des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l'estació tenia permís per a evacuar les aigües residuals pel sobreeixidor, però únicament en dies de tempesta, un requisit que els veïns denuncien que no s'està complint.
En 2020, segons relata Manuela, els veïns fins i tot van arribar a portar el cas a la Fiscalia, que va arxivar la causa. En qualsevol cas, des de la Mancomunitat van explicar als residents de la zona que s'havien donat instruccions perquè no tornara a succeir.
“Teníem abocats pràcticament cada dos mesos, però sembla ser que la Confederació els va donar algun toc, perquè durant pràcticament un any no havíem tingut més abocats, fins al passat 5 de maig, quan van tornar”.
“Ho van fer a mitjanit, quan sentim com els camions cisterna llançaven l'aigua a pressió per a netejar l'estació. En aqueix moment telefonem a la Policia Local, perquè prengueren nota del que estava passant i que quedara constància que estava succeint en un dia sense pluges”.
Reclamen una millora de la infraestructura
Els veïns reclamen que es modernitze la infraestructura perquè l'estació de bombament no es veja obligada a llançar aqueix aigua sense depurar directament sobre el barranc. “Des de la Mancomunitat se'ns va dir que anaven a destinar una partida de 60.000 euros al manteniment de la estació de bombeig, però no s'han vist resultats”, lamenten.
“No entenem com la Mancomunitat va a destinar 1’5 milions d'euros en un pont per a accedir des de la depuradora al polígon Lacy quan hi ha necessitats més urgents”, critiquen els veïns, que reclamen que es es tinga cura del medi ambient.
“Actualment l'estat del paratge és lamentable, amb un gruix d'un metre de tovalloletes acumulades, en algunes zones d'un barranc que, a més, cal recordar que desemboca en el riu Vinalopó”, recorden aquests veïns que han presentat de nou les proves davant el president de la CHJ, Miguel Polo, per a denunciar el "mal ús del permís d'alleujaments" que fa la Mancomunitat.
En aquest sentit, recorden que el propi contracte indica que "l'abocament en dia sec podrà ser motiu de cessament de la concessió", per la qual cosa sol·liciten a les autoritats un "compromís ferm" perquè posen fi a la situació i que "anul·len la concessió pel seu incompliment".