La Vall de Gallinera inicia el Projecte Mediambiental “la Vall Verda” amb la campanya de sensibilització ‘Què fem amb el fem?’
Dins del projecte ”la Vall Verda”, s’engega la campanya de sensibilització sobre la nova gestió de residus, que es posarà en marxa el 2025, amb un pla de comunicació basat en reunions informatives per a tota la ciutadania i el teixit empresarial
El Consistori Municipal engega el servei de l’Oficina Municipal de Medi Ambient amb l’atenció personalitzada sobre el nou sistema de recollida de fem a càrrec d’una educadora ambiental
La Directiva 2008/98/CE de Residus de la Unió Europea obliga a tots els Estats a fer una millor gestió dels residus. És per això que l'Ajuntament de la Vall de Gallinera està impulsant una transició cap a un model de gestió de residus més sostenible i conscient per eixe motiu el consistori municipal engega el Projecte La Vall Verda, que comptarà amb diverses fases d’implantació del servei de “Porta a Porta”. Aquest sistema respon a la necessitat d’optimitzar el reciclatge, reduir la fracció de rebuig, transformar la matèria orgànica mitjançant les composteres comunitàries, a més de fomentar la participació activa de la ciutadania en la protecció del medi ambient d’aquest municipi de la Marina Alta.
Es tracta d’un projecte que recupera les arrels del que s’ha fet “tota la vida” amb el fem: gestionar-lo en proximitat i convertir un problema en un recurs. Això sí, amb una mirada moderna que respecte l’entorn i maximitze el reaprofitament dels residus. El model s’inspira en exemples reeixits com els de Puigpunyent a Mallorca, o més pròxims com Orba o l’Atzúbia. Recollir el fem a la porta de casa promou una gestió més personalitzada, accessible i efectiva dels residus al municipi.
Amb avantatges com la millora de la qualitat del reciclatge, la disminució de l’impacte ambiental i una millor adaptació a les necessitats del veïnat, el Projecte de ‘la Vall Verda’ aposta per la corresponsabilitat i la sensibilització ambiental. El Projecte es troba en l’inici d’una campanya informativa que arribarà a cada llar amb l’objectiu de garantir una correcta separació dels residus i una transició fluida cap a aquest nou sistema, que s’iniciarà a partir del primer trimestre de l’any que ve.
Des de l’Ajuntament s’està treballant una línia de comunicació que reflecteix directament l’esperit d’una de les potes del Projecte ‘la Vall Verda’, el sistema de recollida del Porta a Porta.
El Pla de Comunicació, anomenat ‘Què fem amb el fem?’, forma part de la iniciativa global de recollida, gestió i conscienciació ciutadana desenvolupada baix el paraigua de ‘la Vall Verda’ des de l’Oficina Municipal de Medi Ambient. Aquesta aposta busca facilitar el canvi que implica el sistema Porta a Porta per a totes les persones i explicar la necessitat de reduir al mínim el rebuig, que és allò que no pot ser reutilitzat ni reciclat. A més, aquesta reducció permet pagar menys taxa variable de fem, ja que les persones que separen correctament els residus i generen menys rebuig han de comprar menys bosses especials i, per tant, paguen menys.
Aquest dilluns s’ha començat a repartir casa per casa el llibret informatiu “Què fem amb el fem?” on s’explica la primera fase de la implantació del sistema de recollida Porta a Porta, amb la següent informació:
- Calendari de reunions veïnals a cada nucli urbà, que s’iniciaran a partir del pròxim 11 de gener.
- Informació sobre la nova Oficina Municipal de Medi Ambient on es realitzarà l’atenció personalitzada a tot el veïnat i teixit empresarial del municipi.
- Informació general sobre la separació dels residus en els diferents contenidors d’envasos, cartó i vidre.
- Dies de recollida de l’orgànic, el rebuig i el material sanitari (com bolquers o compreses) que s’iniciarà a partir de març.
- Dies de recollida del material que facilita l’Ajuntament per a la gestió del residu de l’orgànic, en el cas del veïnat dels nuclis urbans.
- Dies específics per a donar-se d’alta en els punts d’aportació d’Alpatró o Benialí, per al veïnat dels nuclis disseminats. Les cases de la Llacuna seran informades més endavant de com es gestionarà el fem en aquest punt del terme municipal.