elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Esther Coronado: “Volem rendir un homenatge a les dones anònimes que han ajudat a construir Paiporta”

Esther Coronado: “Volem rendir un homenatge a les dones anònimes que han ajudat a construir Paiporta”
  • Exposicions, xarrades, teatre, trobades, tallers i lliuraments de premis completen la proposta de Paiporta per a commemorar el 8M

MÉS FOTOS
Esther Coronado: “Volem rendir un homenatge a les dones anònimes que han ajudat a construir Paiporta” - (foto 2)

La Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Paiporta ha elaborat una extensa programació amb motiu del 8 de Març, Dia de la Dona. Exposicions, xarrades, teatre, trobades, tallers i lliuraments de premis completen una proposta que té com a inspiració principal el reconeixement a les dones anònimes de la història que han construït el poble en el passat i no apareixen en els llibres de text, però també a les quals ho fan en el present i el continuaran fent en el futur.

Aquesta orientació global cristal·litza en el cartell promocional de les activitats, obra de l'artista i il·lustradora valenciana ‘Tres voltes rebel’, on apareixen representades dues generacions de dones paiportinas sota el lema ‘Per les dones que van construir el poble de hui i el de demà’.

En elperiodic.com hem entrevistat la regidora d'Igualtat, Esther Coronado, perquè ens compte una mica més sobre totes les iniciatives que estan desenvolupant des de la seua àrea per a posar en valor i reivindicar el paper de la dona en la societat.

Quina dona ha sigut un referent per a vosté?

No podria decidir-me per només una, perquè tinc la sort d'haver conegut a grans dones al llarg de la meua vida professional i alhora, m'enorgullisc de compartir activisme amb companyes que m'inspiren. Margarita Albors, fundadora de Social Nest, em va inspirar com a emprenedora solidària fa una dècada. A Esther Vivas la seguisc des del seu treball divulgatiu en agroecologia i ara sobre maternitats feministes. Mónica Álvaro, María Viu, Bàrbara Peris o Beatriz Jiménez són companyes molt currantas i, alhora, amb una profunditat intel·lectual i una conversa que sempre m'atrapa.

Per què continua sent tan necessari impulsar la celebració del 8M des de les institucions?

Perquè continua havent-hi milions de dones que ni poden fer vaga aqueix dia, ni disposen de veu per a fer valdre els seus drets. Perquè en les entrevistes de treball es continua preguntant a les dones sobre el seu estat civil i situació familiar. Perquè moltes continuem mirant de reüll cap endarrere amb por quan tornem a casa soles de nit.

Perquè en els grups de whatsapp dels col·legis continua havent-hi una aclaparadora majoria de participació de les mares enfront de la desídia dels pares. Perquè milers de dones continuen sent tractades com a xiquetes o com a vaques en el paritori i el mercat laboral no els permet gaudir del seu puerperi i exterogestación com necessiten elles i les seues criatures. Perquè, precisament, les institucions hem de donar exemple i facilitar les condicions que impulsen canvis socials.

Quines lluites feministes creu que queden pendents en la societat?

En la majoria de països ja no se'ns crema per reivindicar els nostres drets, però sí que se'ns assenyala, se'ns insulta per fer-ho (els adjectius van canviant en el temps, bruixes, putes, feminazis...) i, a més, seguim amb assignatures pendents com la corresponsabilitat en la cura de menors, dependents i ancians, la dignificació de la maternitat, la igualtat salarial, la correcta atenció i educació en salut sexual i reproductiva...

El feminisme reivindica per a la política el tractament de temes tabú o oblidats i menyspreats però que, al mateix temps, són de cabdal importància per a entendre la situació de desigualtat i subordinació de les dones: la biologia, les relacions afectives, la iniciació sexual, les implicacions per a la dona del matrimoni o fins i tot de la vellesa... són alguns dels assumptes d'aparença mundana però inqüestionable transcendència que el feminisme, com a moviment social i com a teoria filosòfica, porta tractant des de fa més de 200 anys.

Quins actes destacaria de la programació d'enguany?

Hem començat amb l'exposició fotogràfica "Marges, dones, mirades", de Concha Martínez, reconeguda activista del moviment feminista valencià. En l'Auditori tindrem la història d'un part amb "La confiança", amb debat posterior sobre violència obstètrica. Google ens porta el seu taller "I'm remarkable" centrat aquesta vegada a treballar un CV per a promocionar-se laboralment. A més, tindrem una primera trobada de dones solteres, separades o soles i portem a Towanda Rebels per a parlar de sexualitat i estereotips de gènere per a previndre violències. Però aquestes són només algunes de les activitats preparades, al costat d'altres tantes més dirigides a crear xarxa entre grups diferents del veïnat.

Les dones paiportinas tenen un gran pes en la programació d'enguany per què és tan important el seu reconeixement?

En l'últim any hem desenvolupat diferents actuacions, com les intervencions d'art urbà, per a nodrir l'imaginari col·lectiu de dones remarcables que inspiren a xiquets i xiquetes de Paiporta. Però aquesta vegada volíem rendir un homenatge a les dones que han ajudat a construir poble com a persones anònimes, els noms de les quals no passaran a la història ni seran recordats en llibres de text però, des de la intimitat de les seues llars i en relació amb el seu veïnat, han posat les cures i la vida en el centre i mereixen ser reconegudes. Gràcies a elles, Paiporta és hui el poble que és, i la seua labor tan silenciada, tan oblidada i menyspreada és i ha sigut indispensable per a articular la societat actual.

Què li diria als veïns de Paiporta perquè se sumen i participen en totes les activitats?

Paiporta té la sort de comptar amb una oferta d'oci i cultura exemplars a la comarca, amb una vida social molt intensa. Cada taller, cada esdeveniment, és una oportunitat d'ampliar horitzons, desenvolupar noves inquietuds, aprendre noves perspectives i teixir xarxa amb el veïnat que li envolta. Són activitats pensades per a fomentar el debat i crear diàleg i espais de reflexió, imprescindibles per a créixer com una societat sana, cohesionada, més empàtica i lliure d'odi.

Quin creu que és el paper de l'educació en la igualtat?

Bàsic. Per a la infància és un dret rebre una educació que fomente l'empatia, l'equitat i la tolerància i, alhora, és la manera de construir una societat que oferisca igualtat d'oportunitats a tots els seus membres, amb capacitat crítica en la qual la violència no tinga cabuda.

Com és el treball de la Regidoria en aquesta matèria durant tot l'any?

De fet, la coeducació en igualtat és un dels pilars que conformen el treball diari de la regidoria d'Igualtat a Paiporta, perquè oferim tallers des de diferents perspectives i pedagogies en tots els nivells, des d'Infantil fins a Primària, Secundària i Batxiller. De tal forma que una alumna o alumne que haja passat per tota la seua vida educativa per qualsevol dels centres educatius acabarà la seua formació secundària havent participat cada any en entre un o dos tallers, cada curs, amb un enfocament diferent. Contacontes, fuita room sobre la moda o sobre ciberassetjament, teatre fòrum, anàlisi d'estereotips de gènere, debat sobre masculinitats hegemòniques i rols apresos, relacions de parella sanes i molts més. I això quant als quals oferim en cada uns dels centres educatius, perquè al llarg de l'any també s'ofereixen altres continguts alternatius per a infància, joventut, formació a professorat i famílies i col·laboracions amb les persones majors del programa d'Envelliment Actiu, per posar només un parell d'exemples. Vaja, que no parem en tot l'any!

Activitats i programació amb motiu del 8M a Paiporta

Aquest dijous dia 3 hi ha prevista una visita guiada pel barri antic de València organitzada per l'Associació d'Alumnes del Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA). L'autobús és gratuït i les places són limitades. La inscripció es pot formalitzar en el CFPA de Paiporta.

L'acte institucional pel 8M tindrà lloc el mateix 8 de març a l'esplanada de l'Ajuntament, a les 12.00 hores, mentre que el dia 11, en L’Auditori municipal se celebrarà l'acte de reconeixement en les persones guanyadores de la XIV edició del Premi Carolina Planells de narrativa curta contra la violència de gènere.

L'endemà, es representarà l'obra de teatre ‘La confiança’ en L’Auditori municipal, amb una taula-debat posterior sobre violència obstètrica. Per al dia 23 de març es reserva la xarrada-taller ‘Parlem de sexualitat per a previndre violències’ a càrrec de Towanda Rebels, a les 18.00 hores, també en L’Auditori. El 25 de març hi ha sessió del taller ‘I’m remarkable’ en col·laboració amb Google, orientat en aquesta ocasió al treball amb el curriculum vitae per a promoure's laboralment.

Finalment, el 30 de març tindrà lloc a l'esplanada l'Ajuntament l'habitual concentració mensual en record de les víctimes de la violència masclista, el 31 es lliuraran els premis de l'II Concurs de Còmics ‘Per la igualtat de gènere’ i el 27 d'abril, a les 17.30 hores, se celebrarà una trobada de dones soles per a fer comunitat en una localització encara per a determinar.

Pujar