Ontinyent avança cap a la solució definitiva de les males olors de la depuradora de Colortex
La regidora de Sostenibilitat i el veïnat es reuneixen amb representants de la Conselleria i d’una empresa que projecta millorar les instal·lacions
Després de més d'una dècada de queixes per les males olors procedents de la depuradora de l’antiga Colortex, la situació podria estar a punt de fer un gir. L’empresa Recioil València S.A.L., especialitzada en la gestió de residus, ha presentat un projecte per a millorar les instal·lacions i solucionar definitivament aquest problema. L’operació, no obstant això, està pendent de l'autorització judicial en el marc del concurs de creditors de Bleachont S.A.L., actual responsable de la depuradora. En cas que la proposta prospere, Recioil es farà càrrec de la planta, garantint els 13 llocs de treball en risc i ampliant l’activitat al tractament de residus tèxtils.
La Conselleria de Medi Ambient veu amb bons ulls aquesta iniciativa i així ho va expressar en una recent reunió a València amb representants de Recioil, el director general de Qualitat i Educació Ambiental, tècnics municipals i la regidora de Medi Ambient d’Ontinyent, Sayo Gandia. Segons es va exposar en la reunió, l’empresa Recioil ha detectat que la depuradora actual no està en condicions òptimes per a realitzar la seua funció i ha assegurat que realitzarà una inversió important per millorar les instal·lacions i eliminar les emissions de males olors.
La regidora explicava que l’Ajuntament d’Ontinyent ha treballat durant anys per solucionar aquesta problemàtica mitjançant inspeccions reiterades i la translació de queixes veïnals a la Conselleria. En aquest sentit, Gandia apuntava que “és una llum d’esperança per posar fi a un problema que afecta tot Ontinyent. No obstant això, no abaixarem la guàrdia i continuarem treballant al costat del veïnat per garantir que aquesta siga la solució definitiva”.
L’Ajuntament també està elaborant una ordenança específica sobre males olors, per a reforçar el control i garantir el compliment de les normatives ambientals. El veïnat, que fa anys que denuncia la situació, va participar en la reunió i apunta que es donarà un vot de confiança a l’empresa, però no descarta noves reclamacions si la situació no canvia. Igualment, van agraïr a l’Ajuntament el seu suport als veïns i veïnes i les seues gestions per traslladar la problemàtica a la Conselleria de Qualitat Ambiental, entitat responsable de concedir llicència ambiental integrada a l’empresa.
Sayo Gandia afegia que l’Ajuntament d’Ontinyent es compromet a seguir pressionant la Conselleria perquè supervise de prop el procés i garantisca l’èxit d’aquesta iniciativa. Gandia ha recordat que aquest és un problema que ha afectat tant els veïns pròxims a la depuradora com la resta de la ciutat, i que “és imprescindible una solució definitiva”.