La remodelació del Raval per a crear una zona infantil, la més votada en els Pressupostos Participatius
El procés de votació de les propostes per als Pressupostos Participatius que ha engegat l'Ajuntament d'Onda ha conclòs. Una vegada efectuat el recompte, la proposta per a la remodelació del Raval de Sant Josep, eliminant l'Espai Cultural i instal·lant jocs infantils ha sigut la més votada amb 93 vots, seguida per l'engegada d'un aparcament en superfície en un solar del carrer Ludiente, amb 69 vots, i acondicionar l'entrada de la Cova de l'Algespar com a espai de memòria històrica, amb 34 vots. L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha mostrat la seua satisfacció amb "com s'ha desenvolupat el procés. Des de l'inici de legislatura hem apostat per la participació ciutadana i per construir la ciutat entre totes i tots, per açò vam engegar aquests Pressupostos Participatius, que ara conclouen la quarta edició, en els quals la ciutadania decideix quins projectes són prioritaris per al bon desenvolupament de la ciutat".
Així, més de 300 vots s'han arreplegat entre els que van passar la primera fase. Cal recordar que durant el mes d'octubre es van arreplegar i van valorar aquests projectes per a millorar la ciutat. Durant les últimes setmanes i fins al 18 de novembre, va començar la tercera i última part del procés, on els veïns han pogut decidir, ordenant definitivament les propostes segons les seues preferències o prioritats. Ara, després de comprovar els vots rebuts i descartar els nuls o no vàlids, solament falta dur a terme totes aquelles propostes que puguen realitzar-se amb la quantitat pressupostada per a inversions dels pressupostos participatius. Així, la ciutadania ha triat entre: Construir WC públics; canviar el pati de butaques del Teatre Mònaco; fer inversions en accessibilitat; reformar la plaça d'Espanya; crear una zona canina; reformar el parc de la Panderola; instal·lar en Artesa mobiliari de ginmasia per a majors i les tres que finalment han sigut les més votades.
L'alcalde recorda que "amb aquest procés, que sorgeix de la necessitat de consultar als ciutadans, es torna a complir amb un dels punts inclosos en el programa de govern dels socialistes i de les accions prioritàries que es van acordar en el pacte d'investidura amb Onda Sí Se Puede, Compromís i Esquerra Unida" i afig que "anem a seguir endavant amb processos participatius per a altres decisions importants com els projectes que anem a iniciar gràcies als Fons Feder de la Unió Europea que es van aconseguir a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrada (EDUSI) que elaborem en el 2015". Per la seua banda, el portaveu de OSSP, Manuel Escrig, ha destacat que "trenquem amb la lògica verticalista, que la política es fa des d'a dalt. La participació ciutadana és el cor i el motor bàsic de la transformació política que la nostra ciutat necessita i amb aquest procés, la ciutadania puga prendre decisions directes sobre els assumptes que li afecten. Volem que la gent participe i animem també al fet que ho facen des de les plataformes habilitades per a açò, ja que pensem que és important conèixer l'opinió de la ciutadania per a dur a terme projectes que interessen al global de la població".