elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aliança valenciana perquè les pimes estableixin en un tàndem entre benefici econòmic i mediambiental

Aliança valenciana perquè les pimes estableixin en un tàndem entre benefici econòmic i mediambiental
  • Onda acull la primera jornada del cicle sobre economia sostenible dins del marc entre la FVMP i la Generalitat

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha iniciat a Onda la primera de les quatre sessions del cicle formatiu d'economia sostenible, un projecte que s'emmarca en el conveni entre aquesta entitat i la Generalitat Valenciana per a "aprendre, millorar i consolidar l'economia sostenible i la seva repercussió social”, segons ha explicat el cap d'àrea de Relacions Institucionals i Vertebració del Territori de la FVMP, Roberto Vermell.

Així, Vermell ha destacat la importància d'implantar un “model econòmic, un nou model social, polític i de governança, basat en la convivència, els drets dels gèneres, la igualtat d'oportunitats, l'equitat, la salut i la qualitat de vida, la industrialització i el consum sostenible”, tot això emmarcat en els objectius de desenvolupament sostenible que marca l'Agenda 2030 i l'Estatut d’Autonomia “que ens commina a la territorialitat equilibrada, la sostenibilitat, la participació i l'equitat”.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, en la seva intervenció telemàtica ha afirmat que “l'economia del present i del futur serà sostenible o no serà avançada” i per això ha destacat la necessitat d'apostar per les energies renovables i el reciclatge per a "convertir en oportunitats el potencial de l'economia valenciana dins d'un marc de l'economia sostenible”.

Climent ha destacat que “cada vegada més els consumidors tenen en compte ser respectuosos amb el medi ambient, l'ús responsable de l'aigua i l'ocupació digna amb respecte als drets dels treballadors”.

I per a això assegura que l'administració ha de col·laborar amb el teixit productiu per a millorar les pimes valencianes amb l'objectiu de buscar equilibri entre el benefici econòmic i el benefici mediambiental”.

Soler assenyala com a clau “la vertebració del territori”

Per part seva, el director general d'Economia Sostenible, José Vicente Soler, que també ha participat en aquesta primera jornada, ha assegurat que amb el primer conveni sobre el foment de la sostenibilitat social en les pimes “pretenem difondre els aspectes de sostenibilitat i responsabilitat social en matèria legislativa, bones pràctiques, el paper de les finances en la transformació del model econòmic en clau de sostenibilitat”.

Així mateix, Soler ha desatacado que l'una altra objectiu és “vertebrar el territori”i per a això és important realitzar aquestes jornades en “ciutats clau per a l'economia valenciana” com són Onda, Sant Vicent del Raspeig, Sagunt i Alzira.

Per a això, ha assenyalat que van mantenir una reunió amb la comissió d'Indústria de la FVMP per a traslladar als alcaldes l'objectiu del conveni i interpel·lar-lo perquè traslladin a les seves pimes i ciutadania “la necessitat d'incorporar la sostenibilitat en el seu model de negoci, per les necessitats de les exigències de normes de la UE” però “també entenem que és calve per a donar resposta a la crisi climàtica, social, econòmica” i en aquest cas, el director general d'Economia Sostenible considera que “les empreses són part de la solució i no del problema i per a això, la van administrar mes pròxima ha de tenir les eines per a traslladessis i donar resposta”.

Carmina Ballester: “L'estratègia sostenible ha calat a Onda”

Per part seva, l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, que ha exercit d'amfitriona d'aquesta jornada, ha posat en valor la implantació de l'Agenda 2030 en la localitat castellonenca.

Després de realitzar una enquesta en línia a més de 500 veïns per a preguntar-los sobre aspectes humans, socials, mediambientals i polítics, entre altres, van tirar endavant 80 projectes inclosos en quatre grans eixos com són economia, persones, sostenibilitat i governança, seguint la “escolta, actuació i rendir comptes”.

Entre ells destaca la reutilització dels taps de plàstic per a fer mobiliari urbà o l'ús del cotxe elèctric i el patinet entre els funcionaris de l'Ajuntament d'Onda, les llums led i els horts intergeneracionals.

“L'estratègia sostenible ha calat a Onda i si la població veu que nosaltres fem esforços, ells també els fan. Ens imitaran”, ha afirmat Ballester per a concloure que “la terra no és el llegat que heretem dels nostres pares, sinó que el rebem prestat dels nostres fills”.

Pujar