Un ofici en crisi: els forners estan obligats a especialitzar-se si no volen tancar
Cada any tanquen més forns tradicionals en la Comunitat Valenciana
El forner és un professional encarregat de l'elaboració del pa. La seua jornada laboral comença quan molts de nosaltres encara dormim. Matinen molt per a poder preparar, elaborar i cuinar el pa tradicional que diàriament comprem en les fleques tradicionals.
No obstant això, aquest ofici està en declivi des de fa anys i cada vegada s'està accentuant més. Cada any tanquen més forns perquè el negoci no és rendible.
“Cada vegada hi ha menys gent que vol dedicar-se a aquest ofici per l'horari”, assenyala Antonio Blanch, membre de directiva del Gremi de Forners de Castelló. “Quan un forner es jubila, no es continua amb el negoci” que majoritàriament ha anat passant de generació en generació.
Blanch explica que aquest ofici és “cada vegada menys atractiu perquè hem de suportar més càrregues impositives”.
Aquesta situació comporta al fet que cada vegada hi haja menys fleques tradicions i més franquícies, on el pa és prefabricat “encara que la gent es crega que embenen pa tradicional”. En aquest sentit, Antonio Blanch explica que el pa tradicional “és més natural i saludable” mentre que el prefabricat “pot portar fet més de sis mesos”.
El futur passa per l'especialització
Davant aquesta situació, Antonio Blanch explica que el futur dels forns tradicionals passa per l'especialització. “Hem d'apostar per productes que les grans empreses no poden fabricar”, indica.
I és que considera que “cal adaptar-se als nous productes, tendim a això. Sinó estem morts perquè no podem viure com els nostres pares de vendre només la barra de pa”.
“Hem d'especialitzar-nos” perquè “només aguantarà si es fa pa de qualitat, saludable i innova amb productes adaptant-nos també a l'època de l'any en la qual estem”, ha assegurat Blanch.