elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
UNA TROBADA AMB

Laura M. Pantaleón, una escriptora d'històries personalitzades per al públic infantil

Laura M. Pantaleón
Laura M. Pantaleón
  • Aquesta veïna de Nules presenta en un conte sobre una de les fires més antigues de la Comunitat Valenciana

Fundadora d'històries personalitzades, aquesta il·lustradora de Nules ha aconseguit fer de la seua passió el seu estil de vida.

Nascuda a Alcanyís, però porta vivint en la localitat castellonenca la meitat de la seua vida, Laura M. Pantaleón és una amant de l'escriptura i la lectura, la qual cosa li ha portat a autora de diversos llibres infantils. Aprofitant la 75 edició de la Fira de Maquinària Agrícola i Ramadera de Nules, aquesta il·lustradora presentarà el seu conte ‘Com ha canviat la nostra fira’, amb la finalitat de transmetre als més xicotets des de com va nàixer la idea fins a com ha canviat la seua denominació perquè “estic segura que molta gent el desconeix i li pot resultar interessant”.

Quin és el teu treball i com el definiries?

Soc fundadora d'Històries Personalitzades, un projecte molt il·lusionant en el qual l'animació per la lectura és el motor principal. Crec que els llibres infantils són el mitjà ideal per a transmetre valors als xiquets i xiquetes.

Per a mi, la personalització és l'eina ideal amb la qual el xicotet lector se sent identificat. Però, a més dels llibres, utilitze un altre tipus de mitjans per a connectar amb els més xicotets: els suports audiovisuals. Les animacions lectores en els col·legis són la materialització d'aquest projecte.

Com et vas iniciar en el món dels contes?

Per una qüestió passional. M'encanta llegir i la lectura em va portar a escriure. Vaig començar fent contes personalitzats en els quals el protagonista, en aquest cas el lector, vivia una realitat paral·lela i fantàstica. Les dades eren reals però la història fictícia. Només el lector, al qual anava dedicat el conte, podia entendre plenament la història. En veure que agradaven tant i em buscaven per a fer altres llibres infantils, vaig decidir arribar a molts més xiquets i xiquets amb les meues històries.

Per quins contes infantils i no llibres per a adults?

El conte infantil és més fresc. En ser poc extens has de controlar els temps. Sintetitzar el que vols transmetre i que no decaiga el ritme és un repte. M'agrada molt més el públic infantil com a receptor de les meues històries perquè té més capacitat de sorpresa. Els xicotets són molt creatius. Tampoc tenen prejudicis i, a més, capten molt bé l'entusiasme que vull plasmar en cada xicotet relat.

Quines obres has fet fins al moment?

La veritat és que he fet molts llibres infantils i amb temàtiques molt variades. M'agrada tractar temes actuals amb analogies senzilles i, si poden ser, molt originals.

Sobre quins municipis has escrit?

Els municipis són un ingredient més de la història. El context en el qual es desenvolupa. Però l'important, realment, és la temàtica del relat. He utilitzat escenaris molt inspiradors com; Peníscola o València entre altres. La veritat és que absolutament tots els llocs m'han encantat.

Podríem dir que la personalització és una dels teus senyals d'identitat a l'hora de triar la temàtica del conte?

Sí. Sempre he fet històries personalitzades. És totalment el meu senyal d'identitat.

Els teus contes porten imatges reals dels municipis o llocs sobre els quals escrius. En qui t'has inspirat?

Són imatges reals tractades amb tècniques il·lustratives. M'agrada oferir perspectives diferents a les que estem acostumats. La veritat és que no m'he inspirat en ningú. En mi mateixa. Crec que cal ser original.

Amb motiu de la Fira de Maquinària Agrícola i Ramaderia de Nules has elaborat el conte ‘Com ha canviat la nostra fira’. Què vols transmetre amb aquest conte

L'evolució de la fira, als deixe anar d'aquests setanta-cinc anys, des del seu origen. Transmetre des de com va nàixer la idea fins a com ha canviat la denominació d'aquesta. Fins i tot oferir reproduccions il·lustrades del llibre de festes de l'època o els cartells originals. Estic segura que molta gent desconeix algun detall d'aquests i li pot resultar interessant.

Com s'elabora un conte per a xiquets?

Primer tenint clar el que vols transmetre i quina edat té el lector receptor del relat. Després és tot un procés creatiu en el qual vas materialitzant aspectes no menys importants com: format, nombre de pàgines…

No és el mateix disposar de quaranta pàgines que de dotze a l'hora de transmetre una idea.

Quant temps costa escriure un conte? Des que et ve la idea fins que es materialitza el projecte

Depén del tipus de conte i de tota la informació que estiga interessada a plasmar. No et sabria dir, també cal comptar amb la inspiració. Les persones, en general, tenim moments en els quals ens bloquegem per qüestions alienes i això també afecta. Afortunadament, aquesta situació, no dura molt.

Pujar