elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Novetats per a la selectivitat 2025: Un model únic, penalització per faltes i més preguntes de desenvolupament

Novetats per a la selectivitat 2025: Un model únic, penalització per faltes i més preguntes de desenvolupament
  • L'objectiu d'esta mesura és garantir una major equitat i homogeneïtat en l'avaluació dels estudiants

A partir del 2025, la Selectivitat, ara coneguda com a PAU, tindrà un únic model d'examen per a cada matèria en tot el territori nacional, com ha aprovat hui el Consell de Ministres.

L'objectiu d'esta mesura és garantir una major equitat i homogeneïtat en l'avaluació dels estudiants, independentment de la comunitat autònoma en la qual es presenten.

Més llibertat per a triar preguntes, però sense ometre temari

Malgrat l'existència d'un únic model d'examen, els estudiants continuaran tenint la possibilitat de triar entre diverses preguntes o tasques dins de cada matèria. No obstant això, esta elecció no els permetrà ometre parts del temari, ja que cada exercici estarà dissenyat per a avaluar totes les competències específiques de la matèria.

Penalització per errors ortogràfics i gramaticals

La nova Selectivitat també endurirà les correccions, penalitzant amb fins a un 10% de la nota les faltes d'ortografia i gramàtica. Es busca així reforçar la importància del domini del llenguatge escrit en la formació dels futurs universitaris.

Estructura dels exàmens

Els exàmens de la PAU 2025 es compondran de tres tipus de preguntes:

  • Preguntes tancades: amb una única resposta correcta.
  • Preguntes semiconstruidas: que requerixen una resposta més elaborada, però amb opcions de resposta predefinides.
  • Preguntes obertes: que permeten a l'estudiant desenvolupar el seu propi raonament i argumentació.

És important destacar que, almenys el 70% de la nota de cada examen haurà de provindre de les preguntes semiconstruidas i obertes, posant èmfasis en la capacitat d'anàlisi, síntesi i expressió dels estudiants.

Més transparència i rigor en les revisions

El nou procediment de revisió d'exàmens busca garantir la màxima transparència i rigor en l'avaluació. Un primer professor revisarà l'examen a la recerca d'errors materials o aritmètics, corregint la nota només si beneficia a l'estudiant. Posteriorment, es realitzarà una segona correcció completa. Si la diferència entre totes dues qualificacions és de dos o més punts, es durà a terme una tercera revisió per part d'un professor diferent.

Homogeneïtzació de criteris a nivell nacional

Un dels principals objectius de la reforma de la Selectivitat és l'homogeneïtzació dels criteris d'avaluació en tot el país. Es busca així que tots els estudiants, independentment de la comunitat autònoma en la qual hagen cursat Batxillerat, tinguen les mateixes oportunitats d'accedir a la universitat.

Avaluació del Batxillerat centrada en competències

La nova Selectivitat també donarà major importància a l'avaluació de les competències i habilitats adquirides durant el Batxillerat, com la creativitat, el pensament crític i la capacitat de resolució de problemes.

Càlcul de la nota d'accés

La nota final per a l'accés a la universitat continuarà sent una mitjana ponderada entre la nota del Batxillerat i la qualificació obtinguda a la PAU. No obstant això, si la diferència entre totes dues notes és de dos o més punts, es tindrà en compte la qualificació de la tercera revisió, en lloc de la mitjana de les tres notes com es feia fins ara.

Pujar