Els nous accessos en 32 estacions de Metrovalencia empren metodologia BIM
L'UTE Vielca-Eptisa va finalitzar al setembre el projecte de construcció dels nous accessos en 32 estacions de la xarxa de Metrovalencia l'objectiu de la qual és millorar l'accessibilitat i augmentar la seguretat dels viatgers.
Els treballs han utilitzat tecnologia BIM (Building Information Modeling), que permet centralitzar la informació del projecte en un model d'informació digital.
L'UTE (Unió Temporal d'Empreses) integrada per Vielca Enginyers SA (www.vielca.com) i Eptisa Serveis d'Enginyeria SL (www.eptisa.com), va entregar a la fi de setembre els projectes de construcció dels nous accessos en 32 estacions de Metrovalencia que portaran amb si la millora de l'accessibilitat, tant als vestíbuls de les estacions com a les andanes, la supressió dels passos a nivell i el tancament perimetral de l'entorn de les terminals. Aquest treball, que li va ser adjudicat per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per un import de 479.194,30 euros, s'emmarca en una iniciativa de major envergadura en la qual s'inclou també la creació de nous accessos en el TRAM d’Alacant.
L'FGV va plantejar aquestes actuacions després de millorar els accessos de tres estacions del metro de València (Entroncament, Marítim-Serradora i Paiporta), que van implicar la realització d'obres de tancament i la instal·lació d'equips de validació. Amb aquesta mena d'accions, va assegurar la Generalitat en una nota de premsa, l'empresa pública cerca disminuir els índexs de frau, així com controlar els transbords i millorar la seguretat del pas per als vianants entre andanes.
Les renovades instal·lacions suprimiran els passos a nivell i comptaran amb passos inferiors accessibles amb escales i ascensors, clos perimetral i ampliació d'andanes. A més, els nous accessos seran controlats mitjançant equipaments de peatge, en concret equips de validació, que impediran l'accés a les estacions a aquelles persones desproveïdes del corresponent títol de transport vàlid per a viatjar.
Les estacions de la xarxa de Metrovalencia que tindran nous accessos són: Torrent; Picanya; Sant Isidre; Rafelbunyol; Burjassot; Canterería; Burjassot-Godella; Paterna; Campament; Godella; Montcada; Rocafort; Massarrojos; Meliana; Massamagrell; Almàssera; Foios; Museros; Albalat dels Sorells; la Pobla de Farnals; la Canyada; l'Eliana; Llíria; Benaguasil 1 i 2; Picassent; Carlet; Alginet; l'Alcúdia; Alberic i Vilanova de Castelló.
Les obres, en tres anys
Aquest ambiciós projecte s'ha realitzat de manera col·laborativa entre les dues empreses que integren l'UTE, encara que sí que es van repartir alguns dels treballs en els quals cadascuna d'elles és especialista. Així, en l'equip de Eptisa es troba el Project Manager mentre que Vielca ha assumit el pes del contracte en tot el relacionat amb l'ús de la metodologia BIM.
La planificació dels treballs, segons explica el BIM Manager de Vielca, Rafael Perea, en una entrevista amb l'empresa especialitzada Espai BIM (www.espaciobim.com), “va ser agrupar en huit blocs de quatre estacions cadascun, amb dates de lliurament independents per a cadascun d'ells. Els lliuraments finals dels projectes, la seua aprovació després de la supervisió i la recepció final dels treballs es van realitzar a la fi del passat estiu i, en data de hui, encara no s'ha licitat l'execució de les obres de cap bloc. La previsió és que es liciten tots en un període de tres anys.
Escanejar 35.000 m²
Durant el procés d'implementació de la tecnologia BIM, tal com reconeix Perea, s'han enfrontat a diversos desafiaments com, per exemple, “la gestió de la infraestructura digital necessària per a afrontar un projecte on calia escanejar més de 350.000 m². Tot aquest escanejat genera arxius de gran grandària pel que va ser molt important la seua previsió i l'escalat de la infraestructura digital necessària per al correcte funcionament de manera col·laborativa”.
Per a emmagatzemar i organitzar tota la informació van optar per l'eina Nextcloud com CDE (Common Data Environment). Així mateix, l'empresa Vielca va utilitzar el format de dades IFC, al qual es refereix Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Manager Internacional (+VR) de l'esmentada consultora especialitzada, “la metodologia open BIM està basada en l'ús d'estàndards oberts, com IFC, que serveix com a format d'intercanvi de dades entre agents, processos i aplicacions”.