Mutxamel presenta l'informe arqueològic de la Casa-Torre de Ferraz
Aquest document és obligatori per a la redacció del Pla Director que ja està acabat i que marcarà la reforma i el posterior ús que se li donarà a aquesta joia patrimonial
L'estudi arreplega els sondejos arqueològics i tastos parietals realitzats al BIC i un catàleg de tots els objectes existents dins de la casa
L'Ajuntament de Mutxamel segueix avançat perquè l'arranjament i reforma de la Casa i Torre Ferraz siga una realitat en un futur pròxim. Després de la seua compra al desembre de 2023 l'àrea de Patrimoni Històric ha dut a terme diferents processos d'obligatorietat com l'elaboració d'un Estudi Arqueològic en profunditat de l'edifici. Un document que arreplega dades d'importància en relació als materials i la construcció de la casa, pas previ per a redactar el Pla Director que marcarà els usos d'aquesta joia patrimonial així com les actuacions que han de dur-se a terme per a la seua adequació i obertura al públic.
L'estudi s'ha prolongat durant sis mesos i ha tingut un cost de 14.142,18 euros. Durant el període de treball en el propi edifici es van realitzar set sondejos arqueològics, distribuïts per les diferents estades de la planta baixa i 31 tastos parietals, 29 d'elles realitzades en els murs de la planta baixa i dues d'elles a la part alta de l'escala de la Torre. Això ha permés resoldre i aclarir gran quantitat de dubtes constructius i, per descomptat, generar noves preguntes i noves hipòtesis amb les quals treballar.
També s'ha realitzat un inventari de tots els mobles, quadres, vaixelles, ceràmiques, llums i objectes en general que hi havia a l'interior de la casa.
L'arqueòloga Ana Valero de l'empresa Estrats, encarregada de realitzar l'estudi, concloïa en el document redactat que “encara que és un informe preliminar i és precipitat s'han tret conclusions molt rellevants, s'ha pogut comprovar que la Torre és rectangular i no quadrada; a més existeix la possibilitat que ens trobem davant una "Casa fortificada" que disposa d'una Torre guaita. També cal esperar a tindre l'inventari definitiu de materials per a donar una cronologia exacta, però tot apunta al fet que la cronologia és anterior al s.XVI i que ens trobem davant un edifici de la primera meitat del s.XV”.
L'alcalde de Mutxamel, Rafael García Berenguer ha ressaltat “la importància de tot aquest procés previ a la seua restauració, és rellevant conéixer en profunditat davant què ens trobem perquè el futur procés de restauració respecte l'essència d'aquest referent patrimonial de Mutxamel i de l'Horta Alacantina. Durant el procés s'han pogut conéixer les fases constructives, així com els elements més destacats de la construcció en el passat, que s'han de respectar i veure com s'integren en el procés de restauració”. Ha explicat que “el pla director realitzat pels arquitectes José María Gómez Molina i Esmeralda Martínez Salvador, ja s'ha conclòs també, de fet, ja hem presentat una part d'aquest projecte a una subvenció de Conselleria i continuarem treballant per a presentar-nos al ‘2,5 Cultural’ del Ministeri de Foment; també s'ha sol·licitat una ajuda per a fer accessible l'edifici des de la plaça de Sant Roc”.
Ha sentenciat que “continuem treballant i invertint de forma continuada en un bé patrimonial municipal amb la finalitat que l'edifici s'òbriga al públic i puga concentrar la vida cultural dins del centre històric, però per a eixe fi és necessari tot aquest treball previ que des de la seua adquisició estem duent a terme”.