Costes qualifica com “oportunitats úniques” els projectes per a Moncofa
Raül Borràs (Compromís): “En la direcció territorial de Costes (Castelló) han sigut molt clars amb els projectes de Belcaire-LaTorre, Masbó i Estanyol. Ací no hi ha espai pel joc polític.”
Esta setmana ha tingut lloc al Servei Provincial de costes de Castelló l’esperada reunió tècnica entre els membres de la plataforma Espigons, Ja! i els representats provincials de Costes que en paraules del cap del servei Fernando Pérez Burgos “tanquen un cercle” desprès de la reunió de l’Ajuntament de Moncofa amb la Directora General el passat mes de març. A la reunió, que es va allargar unes dues hores, estaven presents membres de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament, les tres associacions veïnals que formen part de la plataforma, dos tècnics de l’Ajuntament de Moncofa i tècnics i cap del servei de costes a Castelló.
Segons informen els representants de Compromís presents a la cita, el regidor Raül Borràs i la secretària d’organització Noèlia Peirats, l’ordre del dia aportat per l’alcalde i portaveu de la plataforma, Wenceslao Alòs, versava sobre els projectes de Belcaire - La Torre amb espigons i els finançats amb fons europeus de recuperació a les zones de Masbó i Estanyol.
Projecte Belcaire - La Torre
Sobre este punt, Noèlia Peirats assenyala que “ens han informat que el projecte va millor inclús del que ens digueren fa ara dos mesos i que en poques setmanes eixirà a exposició pública. Com apunts tècnics ens aportaren que estos espigons ens dotaran d’uns 30-40 metres d’amplària de platja des de la Torre fins l’antiga zona dels `xiringuitos´ i que s’estaven buscant solucions de defensa de la Torre de Beniesma que passaven per dotar de més metres de platja davant de la torre, però havien d’estudiar-lo bé al estar prop el bombeig que desaigua una gran part del terme. També que s’estudiaran les millors opcions pels espigons al llarg de tota la zona”.
Projecte microreserva de l’Estanyol
“Aquest és un dels dos projectes a finançar amb fons europeus de recuperació” ens explica Raül Borràs “ i en la reunió han aclarit conceptes que no van quedar resolts en la primera reunió amb la Directora general de la costa i el mar, Ana Maria Oñoro. Així doncs, se’ns va explicar clarament que en aquest projecte es volien valorar recursos naturals i de l’entorn per a protegir aquest espai sense l’ús d’espigons i sí amb arena, vegetació i de manera natural. Es persegueix construir una connexió nord-sud d’esta zona perquè la gent puga gaudir-la i al mateix temps preservar-la. En este projecte cal salvar algunes especificitats com són les propietats privades, la gestió autonòmica i la sèquia de l’Estanyol. De la mateixa manera, des de Costes es vol intentar redactar un projecte de manera consensuada amb l’Ajuntament pel bé comú i va instar l’equip de govern a col·laborar de manera activa.”
Projecte de Masbó
En paraules del regidor de Compromís “este va ser el punt on més tensió va existir amb diferència. Des del Servei Provincial se’ns va informar que el projecte estava molt avançat i era la intenció de la Direcció General tirar-lo endavant malgrat l’oposició de l’equip de govern perquè és una gran opció. En el Servei Provincial eren coneixedors de l’opinió de cada grup polític municipal i de la reunió de l’alcalde amb els veïns per explicar el projecte. De fet, van afirmar que consideraven molt desafortunat informar els veïns de les conseqüències negatives que podria tindre per a les seues cases el fet de realitzar el projecte, però que en cap cas se’ls digueren els perills de no realitzar-se un projecte que `era un tren que passava una vegada en la vida’. Un projecte valorat en 2 milions d’euros que ajudaria molt a protegir les vivendes mentre es desenvolupava el projecte d’espigons que podria tardar 10 anys i que era paral·lel i complementari amb aquest i en cap cas el substituïa, cosa que des de Compromís veníem informant des de feia dos mesos. En els aspectes més tècnics, s’aclaria que els propietaris tindran accés amb cotxe a les seues vivendes i els metres de servitud quedarien entre 1 i 2 metres com a màxim perquè entenien la situació dels propietaris. En este punt, van ser molt estrictes, ja que opinaven que no informar els veïns de tot el que podia passar no era correcte. Així doncs, es va dir que tenint en compte que la mar agafa una mitjana de 5 metres a l’any si no s’actua, que pensàrem on estaria la platja i com estaria l’avinguda i les cases d’ací a 8 o 10 anys quan començaren a construir els espigons en Masbó que seria la següent obra a plantejar quan acabara la de Belcaire i la Torre. A més, Moncofa te l’avinguda Mare Nostrum en concessió, és a dir que no és municipal, amb una infraestructura que en qualsevol moment se’ls pot obligar a arrancar i deixar-la de manera natural com estava abans i a més haver de carregar amb les despeses del desmantellament tenint en compte que a cada temporal s’inunda.”
Tanmateix, des de Compromís Raül Borràs i Noèlia Peirats manifestaven que “ha estat una reunió tècnicament molt clarificadora i que deixa poc d’espai pel joc polític que ha mantingut l’alcalde de Moncofa els darrers mesos per a extraure un benefici partidista a una qüestió tan important pels veïns i l’economia del municipi. Sincerament esperem que l’Ajuntament es pose les piles i col·labore amb Costes en el projecte de l’Estanyol. Tanmateix, en l’altre projecte a finançar amb fons europeus com és el de Masbó, des de Costes se’ns ha avisat que obriran un període d’al·legacions o aportacions per a millorar el projecte, encara que no tenen cap obligació, ja que ells posen els terrenys i els diners, però els interessa la nostra opinió i la dels veïns. Estarem vigilants perquè el PP deixe d’amagar informació als veïns més afectats, ja que ells seran els més interessats en conèixer tota la veritat i en defensar les seues propietats de la millor manera.”
Finalment, en opinió del portaveu valencianista “la reunió va resultar un revés en tota regla a les actuacions temeràries i irresponsables de Wences Alòs amb la situació de les nostres platges. Personalment em quede amb un símil mèdic que es va dir per part dels tècnics de costes: la situació en Moncofa es greu i estem ací per a operar.”