La milionària multa que ha rebut TikTok
Entre altres motius, per publicitat oculta i contingut enganyós en la seua política d'articles virtuals
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), va presentar el mes de febrer passat, una conciliació judicial contra TikTok, una aplicació per a crear i compartir vídeos, molt popular entre els joves, per infracció dels seus termes i condicions, publicitat oculta i contingut enganyós en la seua política d'articles virtuals, entre altres motius.
El Jutjat del Mercantil núm. 11 de Madrid, considera que la sol·licitud d'OCU compleix tots els requisits formals per a ser admesa i cita a les parts a la celebració d'una vista de conciliació el pròxim 18 de juny de 2021.
Es tracta d'una estratègia a nivell europeu d'OCU juntament amb altres organitzacions membre de BEUC, l'Organització Europea de Consumidors, per a millorar les seues pràctiques i condicions, a fi que respecte els drets dels consumidors europeus i siga una xarxa social segura on els usuaris, especialment els més joves, puguen divertir-se sense veure's privats dels seus drets.
Esta estratègia comença a donar fruits, ja que la Comissió Europea i la xarxa d'autoritats nacionals de consumidors (CPC) han anunciat l'inici d'un diàleg formal amb TikTok per a revisar les seues pràctiques i polítiques comercials.
TikTok té un mes per a respondre i interactuar amb la Comissió i les autoritats de la CPC, codirigides per l'Agència Sueca del Consumidor i la Comissió Irlandesa de Competència i Protecció al Consumidor.
Finalment, les reclamacions que així mateix OCU va presentar tant a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, com a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència, han sigut remeses a les corresponents autoritats irlandeses, ja que els nostres supervisors consideren que no són competents en tindre la seu fora d'Espanya.
OCU insta a TikTok a avindre's a la conciliació judicial a fi d'aconseguir que la plataforma siga un lloc segur on els seus usuaris, especialment els xiquets, puguen divertir-se sense veure's privats dels seus drets i sense estar exposats a publicitat oculta i omnipresent i, sense saber-ho, es convertisquen en tanques publicitàries quan només estan tractant de divertir-se.
Milionària multa
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) juntament amb altres organitzacions membre de BEUC, l'organització de consumidors europea, van denunciar a TikTok amb l'objectiu que l'empresa millorara les seues pràctiques i condicions, per a respectar els drets dels consumidors europeus i ser una xarxa social segura on els usuaris, especialment els més joves, puguen divertir-se sense veure's privats dels seus drets.
Entre les accions realitzades per OCU a nivell nacional juntament amb altres organitzacions, es va sol·licitar a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) que iniciara una investigació exhaustiva sobre les polítiques i pràctiques de Tik Tok per a assegurar que la citada plataforma respecta els drets dels consumidors de la UE.
L'AEPD va remetre la denúncia a l'autoritat de control d'Irlanda, Data Protection Commission (DPC), en considerar-la l'autoritat competent en este cas. La DPC s'ha pronunciat i la seua decisió, adoptada l'1 de setembre de 2023, recull les constatacions d'infracció dels articles 5.1.c), 5.1.f), 24.1, 25.1, 25.2, 12.1,13.1.e) i 5.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), per la qual cosa ha adoptat les següents decisions contra la companyia:
Una prevenció.
Una ordre comminatòria per la qual s'obliga a Tik Tok a adaptar el seu tractament de dades mitjançant l'adopció d'una sèrie de mesures en un termini de tres mesos a partir de la data en què se'ls notifique esta resolució.
Multa administrativa per un total de 345 milions d'euros.
TikTok: diversió amb interessos ocults
Ni Facebook ni Snapchat ni Instagram: l'app favorita dels adolescents és TikTok. Esta app, que va nàixer en 2018 després de fusionar-se amb Musical.ly, permet als usuaris compartir contingut, en este cas en forma de breus vídeos, amb fons musicals. Com en altres xarxes, es poden esmentar persones, marques, usar etiquetes, etc. En molt poc temps s'ha convertit en una de les aplicacions de xarxes socials més populars, superant a Instagram en descàrregues, però no el seu ús no està exempt de polèmica.
Els usuaris de TikTok estan massa exposats
OCU ha comprovat que esta app no respecta en els seus termes legals els drets dels consumidors una cosa especialment greu puix que els seus usuaris són sobretot menors, usuaris especialment vulnerables, que queden desprotegits per exemple, enfront de la publicitat oculta o el contingut inapropiat per a menors. Entre altres infraccions s'ha detectat que:
En els "Termes del servei" de TikTok hi ha aspectes que són ambigus i afavoreixen a TikTok en detriment dels seus usuaris.
La norma específica de drets d'autor atorga a TikTok un dret irrevocable a usar, distribuir i reproduir els vídeos publicats pels usuaris, sense remuneració.
La "Política d'articles virtuals" de TikTok recull termes poc transparents i pràctiques enganyoses. TikTok reclama, per exemple, un dret absolut a modificar el tipus de canvi entre les monedes i els obsequis.
En la"Política de privacitat" de TikTok no s'informa clarament, d'una manera comprensible per a xiquets i adolescents, sobre quines dades personals es recopilen, amb quin propòsit i per quina raó legal.
A més, TikTok no protegeix els xiquets i adolescents de la publicitat oculta, el màrqueting agressiu ni del contingut potencialment nociu.
Davant esta situació, OCU presenta una conciliació judicial contra TikTok per infringir els drets dels usuaris.