elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'OMS, preocupada pels greus efectes a llarg termini en pacients covid que s'havien curat

L'OMS, preocupada pels greus efectes a llarg termini en pacients covid que s'havien curat
  • L'Organització Mundial de la Salut reconeix que és ara quan comencen a veure efectes en cor, cervell, pulmons o en la salut mental de pacients que van passar la malaltia de manera lleu

Els pacients que han superat el covid-19 amb símptomes lleus poden arrossegar conseqüències pitjors amb el pas del temps. Així ho ha assegurat aquest dimarts la Organització Mundial de la Salut (OMS), qui ha mostrat la seua preocupació pels "greus" efectes secundaris que han desenvolupat posteriorment pacients que van passar la malaltia amb a penes símptomes.

"No sols ens inquieten els casos, les hospitalitzacions o les morts, sinó els impactes a llarg termini que comencem a veure en individus que fins i tot van passar la malaltia amb símptomes lleus", ha assenyalat aquest dimarts la directora tècnica de l'organització, Maria Van Kerhove Van Kerkhove, en roda de premsa. La directora tècnica ha lamentat que "només ara" comencen a veure "efectes en cor, cervell, pulmons o en la salut mental".

Davant aquesta realitat, ha recordat la necessitat de continuar combatent el coronavirus malgrat la seua baixada de la mortalitat (un 0,6 per cent dels casos). De fet, Europa té el triple de contagis ara que en els mesos de març i abril però, no obstant això, les morts representen només una quarta part de les d'abans.

Per a l'experta això significaria que “es fan més proves, es rastreja millor i es troben abans els casos menys greus”. Un altre factor d'aquest canvi és el patró de l'edat: els joves se socialitzen més i s'ha frenat la quantitat de brots en residències d'ancians i un altre tipus d'instal·lacions que van patir greument la pandèmia fa uns mesos.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, explicava aquest dilluns que han augmentat els casos en regions com Europa i Amèrica, i ha advertit que davant això a alguns països no els quedarà més remei que recórrer de nou a confinaments locals: “Entenem la frustració de molts països a mesura que veuen els casos pujar de nou”.

Així, el procés a seguir davant aquestes situacions seria la d'ordenar quedar-se a casa “per a guanyar temps i usar-ho per a elaborar plans, preparar als treballadors sanitaris i millorar els test”.

Des de l'OMS descarten que l'opció, de moment, siga que més gent es contagie per a intentar aconseguir immunitat de grup, perquè, segons el director general, “deixar que el virus circule portarà a infeccions, sofriments i morts innecessàries”. El fet que en la majoria de països menys del 10% de la seua població s'haja infectat i que no existisca encara una vacuna, impossibilita recórrer a la immunitat de grup.

Pujar