L'OMS anuncia que una segona ona de coronavirus pot ser “destructiva” per a Europa
El director regional de l'OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge, adverteix que no cal baixar la guàrdia amb el virus
La transició a la nova normalitat ha d'estar marcada per principis de salut pública, ha afirmat el director regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Henri P. Kluge. El propi director regional alerta que una nova ona de COVID-19 pot ser “extremadament destructiva”. Baixar l'atenció sobre el virus pot provocar un nou augment dels casos com ja està succeint a Àsia.
La pandèmia no es comporta igual en tots els països d'Europa, explica l'organisme mundial. Mentre alguns estan estabilitzant o disminuint el nombre de casos, com Ucraïna o Rússia, uns altres han experimentat un lleuger augment. És per això que Kluge insisteix en una transició “de manera gradual i amb cura” davant la possibilitat que tornen a augmentar les infeccions.
Malgrat els avanços en la lluita contra el coronavirus, Europa “no està millor” que a inicis d'any. I no ho estarà fins que no existisca una vacuna o un tractament específic per a la malaltia. No obstant això, el director regional de l'OMS per a Europa assevera que s'ha aprés molt d'aquesta primera ona de coronavirus.
Davant l'increment de casos a Àsia quan s'ha baixat la vista sobre el virus, Kluge adverteix que “el monitoratge en temps real de l'epidèmia és crucial per a poder reaccionar ràpidament”.
El virus conviurà amb nosaltres durant “molt de temps”, afirma Kluge. Es conviurà amb ell fins que no es desenvolupe una vacuna o un tractament efectiu que el pal·lie. Kluge assegura també que, quan hi haja una vacuna, l'OMS farà “tot el possible” per a garantir la distribució equitativa d'aquesta.
A Europa s'han infectat pel coronavirus més de 2,2 milions de persones ja i han perdut la vida un total de 181.000 persones. La dada positiva és que des de mitjan abril els casos setmanals s'han reduït quasi a la meitat. No obstant això, el risc continua sent “molt alt”.