elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llauradors de LA UNIÓ es desplaçaran en tractor fins a Madrid per a participar el pròxim 5 de juliol en una marxa en defensa del sector

Llauradors de LA UNIÓ es desplaçaran en tractor fins a Madrid per a participar el pròxim 5 de juliol en una marxa en defensa del sector
  • La falta de resposta efectiva per la sequera, solucions a la fauna salvatge, la implantació del quadern digital, adaptació dels ecorregíms de la PAC, entre alguns dels motius de la protesta

La Unió Llauradora i Ramadera, juntament amb la resta d'organitzacions territorials de la Unión de Uniones, ha convocat una gran marxa que confluirà el pròxim 5 de juliol a les portes del Ministeri d'Agricultura davant la falta de resposta per al sector agrari sumit en una greu crisi aguditzada a més per l'encariment dels costos de producció.

La Marxa estarà disposada per diferents columnes de tractors que eixiran des de diversos punts de les comunitats autònomes de la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Catalunya, Castella-la Manxa, Extremadura i Madrid entre els dies 2 i 3 de juliol i que desembocaran el dia 5 de juliol a Madrid, en una manifestació de llauradors i ramaders que discorrerà des de la Porta d'Alcalá fins al Ministeri d'Agricultura, per a reclamar mesures contundents i una defensa real del camp.

Per part de LA UNIÓ, des de la comarca d'Utiel-Requena està previst que partisquen al voltant de 20 tractors amb destinació a Madrid, a més dels llauradors i ramaders que acudisquen des d'altres punts de la Comunitat Valenciana amb autobús.

La protesta del pròxim 5 de juliol és entre altres coses per a fer patent el malestar per les escasses mesures preses per part del Govern per a pal·liar l'impacte de la sequera, en ser insuficients sobretot en la Comunitat Valenciana per als cultius més afectats com són el cereal o la vinya, així com també per als ramaders davant la falta de pastures i l'augment del cost de l'alimentació animal.

Davant aquesta situació, el Govern no ha sabut estar a l'altura de la gravetat, ni des del punt de vista estatal ni europeu, prenent mesures tèbies que a penes serveixen com a pegats i ni tan sols ha posat en marxa la doble tarifa elèctrica per al regadiu malgrat la sentència que l'obliga a aplicar-la i que seria de gran utilitat per als regants valencians.

En aquest sentit l'organització aposta per un paquet d'ajudes directes més ambiciós, diverses mesures fiscals, ajudes específiques per a fer costat a la ramaderia davant l'encariment de l'alimentació i una assegurança agrària que responga eficaçment davant aquestes situacions de canvi climàtic. Sobre aquest últim aspecte demanda també més suport a la investigació de cultius i varietats més resistents a la sequera.

Un altre dels motius de la marxa de protesta fa referència a la implantació del quadern digital d'explotació. El Govern manté l'exigència de digitalitzar prompte al sector sense tindre en compte la seua realitat i necessitats, la qual cosa s'agreuja amb l'embull burocràtic que, lluny de reduir-se, s'incrementa any a any.

També sol·licita LA UNIÓ una adaptació dels ecorregíms de la PAC a la realitat del sector agrari valencià. Cal ressaltar l'entrada en vigor de la nova PAC amb exigències contràries a la productivitat i difícils d'aconseguir; tot això en bona part derivat d'uns objectius fixats a través del Pacte Verd Europeu que no s'han afrontat des d'una perspectiva de la realitat del sector agrari i del medi rural. En aquest context europeu LA UNIÓ demanda una aplicació immediata de les clàusules espill enfront de les importacions de països tercers.

D'altra banda, la fauna salvatge aguaita cada vegada més les produciones a la recerca d'aliments. L'organització exigeix mesures eficients i reals davant els danys de fauna silvestre (senglars, conills, caça major, flamencs, esquirols...), cada vegada més evidents en el camp valencià.

LA UNIÓ considera així mateix que la rebaixa de l'IVA al consumidor dels productes agroalimentaris ha de tindre una repercussió efectiva sobre els qui produeixen aquests aliments i reclama també una modificació de la llei de millora del funcionament de la cadena alimentària perquè implemente mesures de millora real per als productors.

Les organitzacions de la Unión de Uniones han decidit plantejar la marxa en aquest moment perquè “les mesures es necessiten ja i qui pot adoptar-les i qui ha de mobilitzar recursos a Brussel·les és qui governa ara”, expliquen, “el camp no pot esperar”.

Pujar