elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Enginyeria Agrícola reivindica el paper clau del sector primari en l'evolució cap a models més sostenibles

L'Enginyeria Agrícola reivindica el paper clau del sector primari en l'evolució cap a models més sostenibles
  • En la XI Trobada de l'Enginyeria Tècnica Agrícola (ITA), el COITAVC va homenatjar les i els enginyers tècnics agrícoles que compleixen 25 i 50 anys col·legiats en 2024

MÉS FOTOS
L'Enginyeria Agrícola reivindica el paper clau del sector primari en l'evolució cap a models més sostenibles - (foto 2)
L'Enginyeria Agrícola reivindica el paper clau del sector primari en l'evolució cap a models més sostenibles - (foto 3)
L'Enginyeria Agrícola reivindica el paper clau del sector primari en l'evolució cap a models més sostenibles - (foto 4)

La XI Trobada de l'Enginyeria Tècnica Agrícola (ITA) del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats de València i Castelló (COITAVC) va posar el focus en el paper clau del sector primari com a agent vertebrador, dinamitzador i impulsor de la sostenibilitat dels territoris en els quals desenvolupa la seua activitat, amb visió a llarg termini. "Defensar el camp valencià és missió de tots i els enginyers tècnics agrícoles (ITAs) som una peça essencial", va subratllar el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, José Luis Aguirre, que va presidir l'esdeveniment, en el qual va ser reconegut com a 'Col·legiat d'Honor'.

"El sector agrari està integrat, en la seua gran majoria, per petites i mitjanes empreses, arrelades en un territori i que contribueixen a la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental d'aquest. És exemple de bones pràctiques per a altres sectors en molts sentits i això hem de posar-ho en valor", va subratllar Gabriel García Martínez, professor de la Universitat Politècnica de València i director del Màster de Formació Permanent en Responsabilitat i Sostenibilitat Corporativa, que va impartir la xarrada 'Claus sobre el futur dels sistemes alimentaris. Una visió des de la responsabilitat social empresarial'.

El ponent va fer un recorregut, durant la seua intervenció, pel complex context que afronta el sector, que s'ha agreujat en els últims anys per les circumstàncies geopolítiques, la pressió de la competència deslleial i de les grans cadenes de distribució i el tsunami regulador aprovat a Europa per a complir amb els grans compromisos de les agendes globals de sostenibilitat.

"Estem immersos en entorns fràgils, complexos i volàtils, marcats per la incertesa, i ens hem d'acostumar a gestionar-los. El principal fòrum de sostenibilitat d'Espanya, Forética, identifica quatre àmbits clau per a la transformació i sobre els que el sector primari ha d'actuar: cadena de valor; models de producció sostenible; aliments i productes nutritius i sostenibles, i bona governança i col·laboració. Com a especialistes i coneixedors de la tecnologia dins d'un sector com l'agroalimentari i amb una titulació transversal, les i els enginyers del nostre àmbit professional hem de treballar en aquests reptes i a aprofitar i generar noves oportunitats", va asseverar García Martínez.

En aquest sentit, el conseller va apuntar que “el desenvolupament de tecnologies d'agricultura de precisió o la implementació de pràctiques agroecològiques han arribat per a quedar-se i en la Comunitat Valenciana estem en una posició única per a liderar la transformació cap a sistemes agrícoles moderns i a l'avantguarda d'Europa”.

Per part seua, Emilio Martí Monzonís, president del COITAVC, va defensar la necessària unitat dins del sector i les aliances amb agents estratègics per a fer front a aquest complex escenari. "En aquests temps, difícils per al sector primari, per les circumstàncies de la producció i els grans reptes globals (creixent regulació, tecnificació, digitalització,...), hem de fomentar la col·legiació i la unitat i mantindre llaços amb sindicats i organitzacions agràries. Si anem tots units, serem capaços de fer el nostre sector més fort".

Reconeixements a professionals del COITACV

Durant la XI Trobada de la ITA, el COITAVC va homenatjar les i els enginyers tècnics agrícoles que compleixen en 2024 els 25 i 50 anys col·legiats. El conseller els va fer lliurament de les insígnies que reconeixen la seua dedicació a la professió, l'activitat de la qual abasta des del disseny de sistemes de regadiu fins a la planificació de projectes paisatgístics, la gestió ambiental o el desenvolupament de la indústria agroalimentària.

José Luis Aguirre, que va ser reconegut com a 'Col·legiat d'Honor', va felicitar a totes les i els professionals que van rebre la distinció i va posar el fermall d'or a l'esdeveniment reiterant eixa anomenada a la unitat. "Que aquesta XI trobada de la ITA servisca als presents per a compartir els seus coneixements, comprometre's amb l'excel·lència i recordar que som un grup de professionals dedicats a fer del món un lloc millor per a les generacions futures. Junts, podem fer grans coses. Que aquesta trobada siga un catalitzador per al canvi positiu i el progrés del nostre camp".

El Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats de València i Castelló (COITAVC) és una Corporació de Dret Públic amb seu a València i una delegació a Castelló. Els seus fins són representar i ordenar la professió en el seu àmbit territorial, vetlar per un exercici professional ètic, prestar als Enginyers Tècnics Agrícoles tutela i defensa corporativa, exercint la seua potestat disciplinària i actuar contra la competència deslleial i l'intrusisme. A nivell autonòmic, el COITAVC al costat del COITAGRA constitueix el Consell Valencià de Col·legis Professionals d'Enginyers Tècnics Agrícoles de la Comunitat Valenciana. Aquest Consell representa a més de 1.700 col·legiats. Forma part del Consell General de Col·legis Oficials d'Enginyers Tècnics Agrícoles d'Espanya (CGCOITAE), que representa i coordina a 26 Col·legis Oficials.

Pujar