elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'atur en la Comunitat Valenciana baixa en els quatre grans sectors productius i en les tres províncies

L'atur en la Comunitat Valenciana baixa en els quatre grans sectors productius i en les tres províncies
  • Només puja lleugerament en agricultura i en el col·lectiu sense ocupació anterior

La CEV realitza una valoració positiva –encara que amb matisos- de les dades de l'atur, contractació i afiliació a la Seguretat Social corresponents al mes de maig de 2024. L'atur baixa en la Comunitat, i el fa en les tres províncies i en tres dels quatre grans sectors productius: en indústria, construcció i servicis. Per contra, l'atur puja lleugerament en agricultura i en el col·lectiu sense ocupació anterior. Les baixades de l'atur, tant a nivell provincial com sectorial, es produïxen a taxes sensiblement menys dinàmiques que en la resta del país. En el conjunt d'Espanya l'atur baixa en totes les CCAA i en les dos Ciutats Autònomes, destacant les baixades a Andalusia, Catalunya i Madrid, i en tots els sectors. En paral·lel, la contractació avança i l'afiliació a la Seguretat Social puja. La contractació avança a taxes més dinàmiques que en mitjana nacional, però l'afiliació ho fa de mode menys intens que en el conjunt d'Espanya.

Evolució de l'atur registrat

Amb 3.414 aturats menys que a l'abril, la Comunitat és la sèptima regió en la qual l'atur més ha baixat en termes absoluts i la penúltima en termes relatius (1,07%). En mitjana nacional l'atur ha baixat un 2,20%. En taxa anual l'atur registra en la Comunitat un descens del 4,48%; 0,31 punts menys que la baixada en mitjana estatal.

Evolució de la contractació

Al maig es van firmar en la Comunitat un total de 116.753 contractes, la qual cosa suposa un avanç del 9,99% respecte al mes anterior; una pujada 4,29 punts més intensa que la registrada en mitjana nacional (5,70%). El 50,52% de les noves contractacions laborals en la Comunitat han sigut indefinides (7,52 p.p. més que en mitjana nacional) i el restant 49,48% temporals. En taxa mensual la contractació indefinida avança un 7,76% (4,75 p.p. més que en mitjana nacional) i la temporal puja un 12,37% (4,55 punts més que la mitjana nacional). La contractació indefinida acumulada en la Comunitat manté bons registres i, amb una taxa del 51,30% sobre la contractació total, que supera en 7,19 punts la mitjana nacional, es manté com la tercera comunitat autònoma amb major proporció de contractes indefinits.

Evolució de l'afiliació a la Seguretat Social

El nombre d'afiliats en la Comunitat puja al maig en 10.082 persones respecte al mes anterior (un 0,47%); 0,57 punts per davall de la mitjana nacional. La Comunitat Valenciana és la sèptima regió amb major increment d'afiliació en termes absoluts i la penúltima en termes relatius. En comparació amb maig de 2023 el nombre d'afiliats puja en 56.405 persones; un 2,69% i 0,26 punts per damunt de la mitjana nacional. En comparativa interanual la Comunitat es posiciona com la quarta regió amb major avanç en el nombre d'afiliats, tant en termes absoluts com en termes relatius.

Anàlisi provincial

L'atur baixa en taxa mensual en les tres províncies. Alacant és la província de la Comunitat on més baixa, un 1,31% (0,89 p.p. per davall de la mitjana nacional), amb 1.700 aturats menys. Li seguix Castelló, que registra un 1,17% menys d'atur (416 persones), i València amb una baixada del 0,84% (1.298 aturats menys). València és la tercera província d'Espanya en la qual menys baixa l'atur en termes intermensuals. Alacant és l'única província on es reduïx l'atur en tots els sectors. D'altra banda, excepte en el col·lectiu sense ocupació anterior, a València l'atur disminuïx en tots els sectors econòmics de la província respecte al mes anterior. A Castelló augmenta el nombre d'aturats en 9,15% en el sector primari i un 1,06% en el col·lectiu sense ocupació anterior, disminuint l'atur en la resta. En taxa anual l'atur baixa a Alacant un 5,28% (0,49 p.p. per damunt de la mitjana nacional) i a València un 4,52%. A Castelló el descens de l'atur en taxa anual és del 1,26%. És la sexta província d'Espanya en la qual l'atur menys baixa en termes anuals.

En línia amb el descens de l'atur, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social respecte a abril puja en la Comunitat; no obstant això, es reduïx a Castelló. A Alacant l'afiliació puja un 1% (7.458 persones), a València un 0,27% (3.132 persones) i a Castelló ha caigut un 0,20% (509 afiliats menys). En termes anuals maig tanca amb una afiliació superior a la del mateix mes de 2023 en les tres províncies. A València i Alacant este increment és superior a la mitjana nacional (3,01% i 2,66%, respectivament), mentres que a Castelló l'augment en termes anuals és del 1,38%.

Anàlisi sectorial

A nivell autonòmic l'atur baixa respecte al mes anterior en tots els sectors excepte en el sector primari, amb un augment del 0,07%, i del col·lectiu sense ocupació anterior, que augmenta un 0,14%. La pujada en el sector primari ve donada per l'augment a la província de Castelló, que ha patit una crescuda del nombre d'aturats del 9,15% respecte al mes anterior. La pujada de l'atur en el col·lectiu de sense ocupació anterior s'ha derivat de l'augment del 1,06% a la província de Castelló i del 0,08% a València, mentres que a Alacant s'ha reduït un 0,15%. Respecte als sectors més dinàmics, s'ha reduït l'atur en un 1,54% en construcció, liderant la baixada la província de València (1,97%), seguida de Castelló (1,86%) i Alacant (1,07%). En el sector servicis s'ha reduït l'atur a nivell autonòmic un 1,20%, destacant Castelló i Alacant amb baixades del 1,59 i 1,51% respectivament, mentres que a València s'ha reduït un 0,87%. En el sector industrial la baixada ha sigut del 0,99% en la Comunitat, sent Castelló la província on més s'ha reduït, amb una baixada del 2,95%, seguida d'Alacant (0,99%) i València (0,50%). En taxa anual l'atur descendix en tots els sectors productius, encara que per davall de la mitjana nacional.

A la vista de les dades, des de la CEV s'insistix en la necessitat de generar i mantindre un clima propici per a la inversió i la generació d'ocupació, mitjançant l'establiment de mesures concretes que, a través del diàleg social, facen costat al teixit productiu en els seus projectes i decisions d'inversió en el curt, mitjà i llarg termini.

Pujar