elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'amnistia arriba a les Corts en un debat carregat de tensió

L'amnistia arriba a les Corts en un debat carregat de tensió
  • Mazón ha condemnat la violència i ha defensat les manifestacions “a plena llum del dia, sense passamuntanyes, amb el rostre visible i la neteja en les actituds”

La Llei d'Amnistia ha arriba al parlament valencià este dimecres en un debat carregat de tensió per moments.

En el debat, el president ha denunciat que l'acord d'investidura “soscava les bases dels principis constitucionals” i ha lamentat que no haja sigut “discutit o exposat a plena llum” sinó que ha sigut subscrit “amb traïdoria i nocturnitat en un hotel de Brussel·les”.

Així mateix, ha assegurat que l'acord constitueix “un mur que cal derrocar”, ja que instaura una sèrie de “tractaments singulars” com el finançament per a Catalunya, el traspàs integral de rodalia, el finançament dels Mossos, nous òrgans judicials, serveis penitenciaris, recerca i desenvolupament o beques i ajudes a l'estudi, o el parc immobiliari de l'Estat al servei de la Generalitat catalana.

En el transcurs del debat, el cap del Consell ha instat la resta de grups parlamentaris a explicar la seua posició davant els acords d'investidura, i a defensar els interessos valencians, i ha manifestat la seua negativa a “recollir les engrunes del que uns altres han aconseguit a través del xantatge”

En este sentit, ha defensat que qualsevol matèria que afecte la Comunitat Valenciana siga debatut en Les Corts i no s'haja de “enviar un encàrrec al germà major, per a què a Ginebra, condicionen l'aigua que arriba al Vinalopó, les plantes fotovoltaiques que s'autoritzen, o els trams del Corredor que s'acceleren”.

Carlos Mazón ha assenyalat que la política de costes, la resolució del dèficit hídric, l'ampliació del Port de València, la política d'habitatge, “qualsevol classe de decisió, per menor que siga, serà una política que decideixen uns altres, i que nosaltres passarem per ser els espectadors d'eixa dinàmica de despulla de l'Estat”.

I ha qualificat de “inconcebible” que el que afecta les polítiques d'Estat, a les polítiques de Sanitat, al repartiment de les inversions, a la capacitat que tinguen les comunitats autònomes per a fer política, “vaja a ser autoritzat en un procés de verificació a l'estranger, en secret, amb un mediador estranger”.

A més, durant la seua intervenció, el president ha condemnat novament la violència en les manifestacions en contra dels acords d'investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern i ha assegurat que “no m'agraden les protestes davant les seus dels partits polítics”, al mateix temps que ha manifestat que alguns “estem graduats a patir l'escarni”.

El president ha reiterat el seu propòsit de donar suport a les manifestacions “a plena llum del dia, sense passamuntanyes, amb el rostre visible i la neteja en les actituds” però també ha criticat la “superioritat moral” i la “suposada indignació” dels qui han utilitzat “el malestar del carrer per a perseguir, assenyalar i violentar a persones i seus en altres etapes”.

Compromís ix de l'hemicicle

El ple no ha estat exempt de tensió i Compromís ha abandonat l'hemicicle per la seua disconformitat sobre com la presidència de la cambra, que ostentaven Plans Massó i Alfredo Castelló, ha gestionat el debat.

La tensió en el debat ha anat augmentant gradualment i els partits de l'oposició han sol·licitat diverses rèpliques per al·lusions (per exemple després d'acusar la portaveu de Vox Ana Vega al PSOE de “banda terrorista”, però no han sigut concedides, la qual cosa ha enervat els ànims dels valencianistes.

A més, en un escrit posterior lamentant el succeït, Compromís ha fet referència a "les reiterades eixides de to per part de la presidència: ‘Que les donen per sac’, ‘Però això quin cony és?’ que degraden el decor de les Corts, i generen una imatge pública deplorable que perjudica les institucions i generen desafecció a la ciutadania".

Per part seua, la portaveu socialista Rebeca Torró ha criticat que “Mazón siga ostatge de la ultradreta” per “accedir a muntar este teatre en el parlament i a fer un ús partidista de les institucions mentre impedeixen a l'oposició realitzar la seua labor de fiscalització al Consell i debatre mesures que realment interessen als valencians i valencianes”.

“Arribar a acords és democràcia i no acceptar el resultat de les urnes és trumpismo. L'única cosa que pot oferir la dreta i els seus socis és rancor, odi, inestabilitat i una convivència social completament trencada”, ha afegit Rebeca Torró després de ratllar al PP i la ultradreta de “covardes” per “incendiar els carrers, instigar a la violència i voler guanyar per la força el que no van aconseguir guanyar de manera democràtica en les urnes”.

Sobre aquest tema, ha instat a Mazón a “reconéixer el seu error per la campanya d'assenyalament públic que el PP ha llançat contra càrrecs públics socialistes”. “Mazón serà el responsable de les conseqüències que es deriven d'esta campanya d'odi cap als socialistes, que ja s'ha traduït en agressions físiques a càrrecs públics i fins i tot a periodistes”, ha afegit, al mateix temps que ha assegurat que “per molt que ho intenten, no ens faran fallida, els i les socialistes portem 144 anys treballant per la igualtat, la llibertat i la justícia social i continuarem fent-ho”.

Finalment, ha instat a Mazón a “tornar al seny i respectar la voluntat dels espanyols, que el 23J van donar l'esquena al model de Govern com el de la Comunitat amb la dreta i la ultradreta”. “La història contarà que va ser un Govern socialista el que va tractar d'arreglar la situació a Catalunya; igual que José Luis Rodríguez Zapatero va acabar amb ETA, el projecte de Pedro Sánchez aconseguirà la convivència a Catalunya i en el conjunt d'Espanya”, ha conclòs.

 

Pujar