Justícia i el TSJCV es reunixen per a abordar les necessitats de creació de noves places judicials
S’acorda proposar la pròrroga dels reforços transversals de jutges i magistrats i LAJ en els partits judicials afectats per la riuada
La Comissió Mixta integrada per la Conselleria de Justícia i Administració Pública i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) han abordat les necessitats de creació de noves places judicials.
En una reunió presidida per la consellera de Justícia, Nuria Martínez, i copresidida pel president del TSJCV, Manuel Baeza, l’òrgan de coordinació de les dos institucions ha defés la necessitat de crear noves places en virtut d’anàlisi de dades objectives i necessitats reals per a la millora de l’acció de la justícia a la Comunitat Valenciana.
Així, este òrgan de coordinació considera necessària també, entre altres que es perfilaran per a incloure en la proposta final, la creació de noves places judicials en els partits judicials d’Elda, Llíria, Quart de Poblet i Requena, així com en la jurisdicció social i civil a Alacant i València.
D’esta manera, en nom de la concreció del nombre d’estes places noves i la seua justificació, la comissió reclamarà un informe a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana com a pas previ a formular una proposta definitiva al Ministeri de Justícia.
A més, en esta trobada, s’ha considerat necessari proposar la pròrroga dels reforços transversals vigents en els partits judicials de Catarroja, Torrent i Requena, així com el reforç específic del jutjat de Catarroja que dirigix la investigació de la DANA.
Així mateix, sense perjuí d’estes pròrrogues, s’estudiarà de manera exhaustiva la possible creació de més reforços per a altres partits judicials afectats per la riuada.
“Hui hem abordat les necessitats de creació de noves unitats judicials que són d’imperiosa urgència en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. I així ho reclamarem al Ministeri perquè els valencians no poden esperar més. Hem de descongestionar els jutjats que en alguns casos arriben a tindre fins a una càrrega de treball del 300 % perquè la justícia siga més àgil i eficient i redunde en benefici de la ciutadania”, ha remarcat Nuria Martínez, consellera de Justícia.
D’altra banda, el TSJCV ha mostrat la seua màxima predisposició a col·laborar en el procés d’implementació de la nova Llei orgànica 1/2025 de mesures en matèria d’eficiència del servici públic de justícia.
“Volem que tots els professionals de l’Administració de justícia en la Comunitat sàpien que el TSJCV i la Conselleria treballarem junts en la implementació de la nova llei, una norma que implicarà un canvi substancial en la gestió i la planta judicial. No estaran a soles”, ha remarcat la consellera.
Respecte a la mateixa Comissió Mixta han establit les bases per a establir en un conveni les seues bases de funcionament, una comissió que, tal com defenen des de les dos institucions, és necessària i convenient per a realitzar una anàlisi realista, plantejar un ajust de necessitats actualitzat i garantir el bon funcionament de l’Administració de justícia a la Comunitat Valenciana.