Justícia i Interior avança a l’1 d’abril la contractació de les unitats de reforç del Servici de Bombers Forestals de la Generalitat
S’incorporen 16 unitats que se sumen a les 40 terrestres i 6 helitransportades que treballen tot l’any
La Conselleria de Justícia i Interior avança a l’1 d’abril la contractació de les unitats de reforç del Servici de Bombers Forestals de la Generalitat per a reforçar la capacitat de resposta davant de l’increment d’incendis registrats en les últimes setmanes i la coincidència amb la festivitat de la Setmana Santa i Pasqua, unes dates de més afluència de visitants a les zones de muntanya de la Comunitat Valenciana.
El Servici de Bombers Forestals de la Generalitat s’ampliarà amb les 16 unitats que conformen el reforç. Enguany s’avança la contractació d’estes unitats en quinze dies perquè en 2023 es van incorporar el 15 d’abril. Donada la preocupació per la situació actual en les muntanyes, també s’avança al 26 de març la presentació del dispositiu extraordinari contra incendis forestals de Setmana Santa i Pasqua, i que l’any passat es va realitzar el 5 d’abril.
Per tant, a partir de l’1 d’abril i per un període de sis mesos, s’incorporaran estes unitats que se sumen a les 40 terrestres i 6 helitransportades que treballen durant tot l’any. Es distribuiran de la manera següent: onze a València (Pedralba, Gilet, Alzira, Zarra, Ròtova, la Font de la Figuera, Villargordo del Cabriel, Los Isidros, Calles, Buñol i Enguera; tres a Castelló (Onda, Llucena i Altura); i dos a Alacant (Relleu i Guardamar del Segura).
La decisió de l’avançament en la contractació d’estes unitats confirma el compromís que des de la Conselleria de Justícia i Interior es té amb el Servici de Bombers Forestals i l’empresa SGISE.
Les altes temperatures registrades en els últims mesos, unides a l’escassetat de pluja i la sequedat en les muntanyes amb gran càrrega de combustible si es declara un foc, fa que s’hagen de prendre mesures per a fer front a qualsevol tipus d’emergència que es puga produir en els espais naturals de la Comunitat Valenciana.
En este sentit, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha explicat que les polítiques desenvolupades en estos últims huit anys “de no-intervenció ni gestió han convertit el bosc en un polvorí ple de combustible per als incendis, una bomba de rellotgeria en la qual qualsevol mínima espurna caiguda d’una torre elèctrica, qualsevol llamp d’una tempesta seca, qualsevol negligència menor pot arrasar desenes de milers d’hectàrees”.
A tots estos factors de risc s’afigen també els antecedents de grans incendis forestals registrats en anys precedents fora del període de màxim risc, com per exemple el de Villanueva de Viver, en el qual es van cremar 5.000 hectàrees de gran valor ecològic, o l’incendi de Montixelvo, que va arrasar 2.500 hectàrees.
Elisa Núñez ha indicat sobre este tema que “el factor anticipació davant dels riscos existents és fonamental i, per tant, hem decidit adoptar totes estes mesures amb l’objectiu de reforçar un servici que entenem primordial atesa la situació actual”.