Jose Beteta, vocalista de La Fúmiga: “Fer contingut en valencià és fer veure que la llengua està viva”
El grup actuarà el diumenge 4 de setembre a Borriana dins de les festes patronals de la Misericòrdia
Un grup de 12 amics, fa 10 anys, va decidir tirar endavant un projecte musical que per a res esperaven arribar a tindre aquest èxit. La Fúmiga naix a Alzira, capital de La Ribera Alta a la província de València. És un grup que aposta per la música urbana, la música de carrer que tant ens caracteritza als valencians gràcies a la representació de les bandes dels pobles i aquelles xarangues que s’uneixen per fer festa. I aquesta colla d’amics és un clar exemple d’això, doncs els inicis van ser arran d'una xaranga que, entre falles i moros i cristians, va decidir llançar-se al món de l’artista dalt d’un escenari per a transmetre un missatge d’estima i acceptació pròpia amb les seues lletres.
De quina manera es definiríeu davant d’aquella gent que encara no vos coneix?
La Fumiga és un grup valencià d'Alzira que fa música en valencià amb un estil festiu. La paraula festiva és allò que engloba el que fa aquest grup des de diferents estils. Tot el que fem sempre té aquesta cosa en comú que és música per a passar-ho bé, ja que a la gent li agrada molt aquest concepte de festa.
Com d’important creieu que és fer música amb la nostra llengua?
És vital. La música fa que la gent s’unisca, ja que és un llenguatge universal. Nosaltres estem molt mancats per referents en llengua pròpia. L’us social del valencià cada vegada és menor perquè en l’audiovisual predomina el contingut en llengua castellana. Aleshores, fer contingut en valencià tant en xarxes com musical, és una manera de donar-li prestigi a la llengua i fer veure que la llengua està viva i que amb el valencià es poden fer les mateixes coses que amb una altra llengua.
Vau tindre complicacions a l’hora de llançar-se a crear un projecte més gran i seriós. A què cregueu que és degut?
Per una banda, fer música en valencià obri les portes a un circuit que està consolidat i es va crear gràcies a grups mítics valencians com poden ser Obrint Pas, La Gossa Sorda o Aspencat. Si cantes en la llengua pròpia, és fàcil entrar en aquest camí obert. Però clar, açò mateix és com un sostre de cristal que, a poc a poc, grups, com Zoo o Samantha van trencant-lo fent veure que amb la nostra llengua podem arribar a altres localitzacions de l’estat. Hi ha una diferència entre la música catalana i la nostra. Ací no tenim espai en les ràdios comercials. A Catalunya, les ràdios que més sonen si ofereixen música en valencià. Per tant, per una banda la “complicació” de fer contingut amb la nostra llengua, en molts casos, t’obri portes però d’altres, el tema lingüístic, per prejudicis d’alguna gent, tens aquest sostre de vidre que no et deixa progressar.
El disc Fotosíntesis va sorgir quan encara estava la pandèmia molt prop i més al nostre territori sent aquest un amb mesures molt més dures per frenar-la. Què va suposar no poder viure en normalitat el llançament del disc amb el vostre públic?
Des que va explotar la pandèmia, ens hem intentat adaptar a les circumstàncies tenint una activitat proactiva per tant, quan va nàixer el disc Fotosíntesis, ja estàvem acostumats. Vam veure que fer concerts en sales i auditoris pel País Valencià inclús per Madrid, funcionava i vam seguir per aquest camí amb la preestrena d’aquest disc. Després d’una parada de dos mesos planejant la gira Fotosíntesis ja amb totes les restriccions fora, començàrem en la plaça de bous de València amb més de 7.000 persones, vivència que, hui en dia, encara ens costa creure.
A pesar de les dificultats que poden tindre tots els inicis, què ha fet que La Fúmiga estiga hui en dia entre les bandes més escoltades en relació a la música urbana en valencià?
Al ser un grup que ve d'una formació de carrer plena d’instruments de vent, està molt a dins de l’imaginari de les valencianes i valencians. En tots els pobles hi ha un conjunt de músics que fan festa de manera que el que fem dalt de l’escenari connecta molt bé amb la gent. Nosaltres, abans de pujar a l’escenari, feia molts anys que anàvem de poble en poble fent música, el que ha fet conéixer un poc quin és el contingut que agrada més a la gent. Per tant, fer aquesta combinació, és el que ha fet que connectem tant amb el públic, a banda de mostrar-nos tal com som, amb plena normalitat fent veure la nostra part més pròxima i familiar.
Quin és el pròxim pas de La Fúmiga després que es done per finalitzada la gira 2022?
Després d’aquesta, vindrà una segona gira del repertori actual en 2023 sent sempre fidels al nostre esperit i tirar un pas endavant donant-li una volta a l’espectacle que estem fent fins ara, ja que no ens agrada repetir-nos i fer el mateix dos anys seguits. Tot això anirà lligat amb la creació de noves cançons perquè després de la gira haurà de vindre un nou àlbum que hem d’anar treballant com més prompte millor.