La I Jornada de Biologia de la Nutrició del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana destaca per l'alt nivell de les ponències i la seua varietat temàtica
L'esdeveniment ha comptat amb la participació de Daniel Ramón, Francisca Serra, Sebastià Galmés, Juan Antonio Madrid, María Diago, Federico Pietrocola, Pablo José Fernández, Manuel Serrano i Enrique Roche
La I Jornada de Biologia de la Nutrició del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) va atraure una gran atenció per la varietat de ponents que van participar a l'acte, així com pel gran nivell mostrat durant cada intervenció. La jornada, que es va celebrar en línia durant tot el dissabte 23 d'octubre, va estar organitzada per la Comissió de Biologia de la Nutrició del COBCV.
L'organització perseguia ensenyar i difondre els últims avanços en el camp de la Biologia a partir d'exemples i experiències reals que il·lustraren les novetats, així com emfatitzar la relació entre Biologia i Nutrició, on la primera influeix de manera clau en un millor coneixement de la segona. “L'ampli coneixement dels ponents i les seues habilitats comunicatives, pedagògiques i divulgatives han repercutit en una completa jornada i de gran nivell”, explica Nadine López Monfort, Coordinadora de la Comissió de Nutrició del COBCV, qui afig que “la jornada es va desenvolupar cuidant en tot moment la correcta comprensió de tota l'audiència”. Les participacions de fins a 9 ponents van donar fe de la varietat de camps científics on la biologia influeix i, també, de la vital importància que els biòlegs ostenten en l'avanç d'investigacions relacionades amb la nutrició.
Varietat de ponències
Francisco J. Espinós Gutiérrez, Degà del COBCV, va iniciar la jornada i va donar pas a les ponències dels professionals de prestigi en el camp de la Biologia. El doctor Daniel Ramón Vidal, membre del Microbial Resource Research Infraestructure de la UE, del Pharmabiotic Research Institute i del Consell Rector del Consell Superior d'Investigacions Científiques, va iniciar el torn dels professionals amb una participació sobre probiòtics i postbiòtics.
A continuació, Francisca Serra Vic, catedràtica de Nutrició de la Universitat Illes Balears i Directora Científica d'Alimentòmica, va participar amb una intervenció sobre genètica, alimentació i metabolisme i els tests de nutrigenòmica i nutrigenética. D'altra banda, Juan Antonio Madrid Pérez, catedràtic de Fisiologia i Director del laboratori de Cronobiologia de la Universitat de Múrcia, va donar una magnífica xarrada sobre cronobiologia i la relació entre l'alimentació i els horaris. Dues xarrades molt divulgatives, d'acord al to que va mantindre la jornada en general i que també va promocionar Sebastià Galmés Monroig amb la seua ponència “Genòmica funcional: de les bases biològiques a la implementació”
El torn de vesprada es va obrir amb la intervenció de la vicecoordinadora de la Comissió de Nutrició del COBCV, Maite Ibáñez José, qui va donar pas a la xarrada sobre “Alimentació Sostenible” de Maria Diago Giraldós, consultora ambiental, exdirectora General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana. La professional va explicar el procés d'elaboració del seu llibre-guia de 100 restaurants de la Comunitat que valora, entre altres paràmetres, la sostenibilitat de la seua oferta gastronòmica. A continuació, Federico Pietrocola, líder de grup i professor adjunt del Departament de Biociències i Nutrició del Karolinska Institutet, va exposar les seues conclusions amb una participació anomenada "Targeting polyamines metabolism for healthy ageing".
Pablo José Fernández Marcos, líder del Grup de síndrome metabòlica de l'IMDEA Food Institute, va explicar una de les investigacions més capdavanteres entre biologia i salut, perquè va ampliar coneixements sobre el dejuni de curta durada contra el càncer i els seus efectes. També Manuel Serrano Marugán, Cap del laboratori de Plasticitat Cel·lular i Senescència de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Barcelona, va exposar els seus estudis sobre la reprogramació cel·lular i els resultats contra els efectes de l'edat, una línia d'investigació amb un present i futur molt prometedor, i que, juntament amb la resta de la seua trajectòria professional, li ha portat a fitxar recentment per l'empresa Altos Labs, que compta amb importants inversors com Jeff Bezos.
L'última conferència de la jornada va ser a càrrec d'Enrique Roche Collado, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Miguel Hernández que va mostrar la seua biografia com a exemple de trajectòria professional i el que aquesta pot aportar al Coneixement i a la Societat. Nadine López Monfort, Coordinadora de l'organització, va tancar la I Jornada de Biologia de la Nutrició, que comptava amb el suport de l'Institut Biomèdic Nutrició i Salut (IBIONS) com a patrocinador i amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, Biopolis, Alimentòmica, la Universitat Miguel Hernández, Kronohealth i Sustentable.
Amb tot, la jornada “ha sigut un punt de partida per a, des del COBCV i la Comissió de Biologia de Nutrició, ressaltar la importància i idoneïtat d'incloure la Biologia dins de la multidisciplinarietat en el camp de la Nutrició, per a poder accedir a un complet i millor abordatge d'aquesta” ressalta Maite Ibáñez des de la Comissió. I és que, un dels principals objectius que persegueix la Comissió de Nutrició és “visibilitzar la funció del biòleg dins del camp de la nutrició, un motiu essencial per a haver donat forma a la primera jornada de Biologia de la Nutrició del Col·legi amb nou ponents, tots ells i elles biòlegs, d'excepció i reconeguda trajectòria”.