elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Yayo Herrero, Eva Sanchis, Susanna Ferrando i Empar Martínez inauguren les IV Jornades per l’Agroecologia

Yayo Herrero, Eva Sanchis, Susanna Ferrando i Empar Martínez inauguren les IV Jornades per l’Agroecologia
    MÉS FOTOS
    Yayo Herrero, Eva Sanchis, Susanna Ferrando i Empar Martínez inauguren les IV Jornades per l’Agroecologia - (foto 2)
    Yayo Herrero, Eva Sanchis, Susanna Ferrando i Empar Martínez inauguren les IV Jornades per l’Agroecologia - (foto 3)
    Yayo Herrero, Eva Sanchis, Susanna Ferrando i Empar Martínez inauguren les IV Jornades per l’Agroecologia - (foto 4)
    Yayo Herrero, Eva Sanchis, Susanna Ferrando i Empar Martínez inauguren les IV Jornades per l’Agroecologia - (foto 5)

    El darrer dijous 30 de maig es va inaugurar al centre d’art Vila Eugènia la IV edició de les Jornades per la Terra i l’Agroecologia, organitzades des de la regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Godella i que enguany versen sobre l’ecofeminisme i la sobirania alimentària.

    Yayo Herrero, una de les figures més influents en l’àmbit de l’ecofeminisme a nivell europeu, va protagonitzar la primera xarrada, que portava per títol ‘El paper de les dones cap a la sobirania alimentària’, i en la qual també participaren Susanna Ferrando, de Camí de l’Horta, i l’alcaldessa en funcions, Eva Sanchis. L’acte estigué conduït per la llauradora Empar Martínez.

    La investigadora Yayo Herrero va parlar del paper clau que juguen les dones en la vida en general i en l’agroecologia en particular, i va fer algunes reflexions en torn a l’ecofeminisme per tal d’entendre el moment actual que vivim, que ella mateixa va definir com de «guerra contra la vida». Herrero va argumentar que propostes com l’agroecologia i la sobirania alimentària no només ens permeten mantindre els nostres cossos i els nostres sans, sinó que també resulten absolutament necessàries per afrontar eixa guerra i garantir que puguem continuar alimentant-nos d’una forma saludable. «No és tant una qüestió de voluntat política -que també-, sinó de pura supervivència», digué.

    Eva Sanchis va destacar que Godella és un dels pobles capdavanters en la comarca a nivell de polítiques agroecològiques. Prova d’això és el mercat de venda directa dels dissabtes, el projecte de cuina contra el canvi climàtic, la campanya ‘Menja’t l’Horta’, o estes mateixes jornades. No obstant això, l’alcaldessa va deixar clar que «hem assentat les bases, però queda molt de camí per recórrer en este àmbit».

    En aquest sentit, Sanchis va marcar tres objectius clars de cara al futur. El primer d’ells, fer una política alimentària més saludable. En segon lloc, potenciar el consum dels productes ecològics, de temporada i de proximitat per tal de lluitar contra el canvi climàtic. I, per últim, fer rendible l’horta i protegir no només el territori sinó també a totes les persones que el treballen.

    Per últim, Empar Martínez va remarcar que «una societat no pot avançar sense l’establiment de polítiques públiques que miren pel medi ambient». En eixe sentit, destacà el paper clau que han de jugar les dones -figura fonamental en la producció i distribució dels aliments en l’àmbit públic i en el domèstic- per «pressionar als polítics i als mitjans de comunicació i demanar la veritat sobre la salut, i només allò que interessa a la indústria farmacèutica».

    Cal recordar que les jornades d’agroecologia no finalitzen ací. El dissabte 1 de juny, també en Vila Eugènia, tindrà lloc a les 18:30 h la projecció del documental ‘Entre el dia i la nit no hi ha paret’, del col·lectiu feminista Les Espigoladores. En acabar hi haurà un debat amb dones llauradores de l’Horta i que han tingut un vincle amb l’agricultura durant la seua vida.

    Per últim, el diumenge 2 de juny es celebrarà a les 10:30 h una passejada per l’horta amb perspectiva feminista programada per Camí de l’Horta. L’eixida serà des de l’antic escorxador i, per participar, cal fer la preinscripció enviant un correu a agricultura@godella.es. Per tancar estes jornades es realitzarà un esmorzar en l’escorxador.

    Pujar