Castellano

Gerard Duelo: “El 70% del teixit empresarial es reactivarà ràpidament en la desescalada”

Gerard Duelo: “El 70% del teixit empresarial es reactivarà ràpidament en la desescalada”

    L'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (*COAPI) de Barcelona han organitzat una taula redona digital que ha atret l'assistència d'al voltant de 650 persones i ha reunit a alguns dels principals representants del sector immobiliari i econòmic per a analitzar l'escenari immobiliari que s'inicia amb la desescalada actual i el post-confinament de la societat.

    Així doncs, el webinar ha comptat amb la participació de Gerard Duelo, president del Consell General de COAPIs d'Espanya i de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC); Lluís Marsà, president de la APCE; Anabel Miró, presidenta del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida; Vicenç Hernández Reche, tresorer de la AIC, membre del Comité del COAPI Barcelona i CEO de Tecnotramit; Montserrat Junyent, responsable d'Assessoria Jurídica de la AIC i del COAPI de Barcelona; i María Palacín, doctora en Psicologia i Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona. La taula redona ha sigut moderada per Anna Puigdevall, gerent de la AIC.

    Post-*coronavirus: il·lusió i noves oportunitats contra la incertesa

    El president del col·lectiu API a Catalunya i Espanya, Gerard *Duelo, ha inaugurat la trobada digital avisant que “ningú té la bola de cristall, però és clar que l'eixida d'aquesta crisi serà diferent a la del 2008”. Duel ha posat l'accent que “el pessimisme cal combatre'l amb il·lusió, perquè la por paralitza, i aqueixa il·lusió sobtada que es donarà d'un dia per a un altre amb els canvis de fase no va existir en la crisi anterior”. En aquest sentit, el president dels *API s'ha mostrat esperançat dels reptes que té el sector immobiliari per davant: “Almenys un 70% del teixit empresarial es reactivarà ràpidament durant la desescalada i oportunitats de negoci no faltaran. És cert que estarem en un entorn econòmic dolent amb l'augment de l'atur i la caiguda del PIB, però esperem que el sector immobiliari puga exercir de motor econòmic per a ajudar a reactivar l'economia. Hi ha molts avantatges que hui dia té un mediador immobiliari que no tenia abans de la pandèmia i hi ha molts elements positius que ja eren allí abans del COVID-19 però el protagonisme del qual s'ha vist accelerat”.

    Lluís Marsà, com a màxim representant de la promoció d'habitatges, ha volgut subratllar que “territoris com Catalunya necessiten produir al voltant de 25.000 habitatges nous a l'any, la qual cosa a raó de 2,4 llocs de treball per habitatge nou, portaria a la creació de 60.000 llocs de treball”. El president de la APCE ha incidit en què les mesures sanitàries estan permetent construir, però cal estar molt pendents d'en quina mesura afectaran les noves fases per als promotors i ha recordat que “l'Administració ha de prendre decisions ràpidament per a una major inversió pública i augmentar el parc d'habitatges, perquè els promotors privats volem ajudar però no construirem a pèrdues”.

    Anabel Miró, presidenta del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, ha assenyalat que el sector necessita “mesures concretes que creen un marc normatiu que genere confiança i no incertesa”. Així, Miró ha volgut felicitar el gremi d'administradors de finques pel seu treball durant els últims dos mesos de confinament, “un període que ha servit per a posar en valor la nostra funció en la societat col·lectiu professional”. La presidenta ha volgut tancar la seua intervenció apuntant que “és important que totes les parts implicades en el sector immobiliari siguen conscients que la situació requereix de mesures especials”.

    Vicenç Hernández Reche, tresorer de la AIC, membre del Comité del COAPI Barcelona i CEO de Tecnotramit, ha aprofundit en l'impacte del confinament en l'àmbit laboral: “El teletreball ha generat una polarització del rendiment: aquells professionals que eren productius abans de l'estat d'alarma, durant el confinament ho han sigut més i han allargat les seues jornades de treball un 30-40% a causa de la falta de límits físics i la urgència del moment. Mentrestant, aquells que no ho eren, encara han reduït més la seua capacitat i s'han sentit alliberats per a treballar menys”. Hernández ha aconsellat “allunyar-se dels extrems i no deixar-se contagiar ni de l'optimisme desmesurat ni del pessimisme, perquè el 90% de les decisions que prenem són de tipus emocional, no racional, i és allí on som sensibles per la fragilitat del context”. “Aqueix comportament gregari és l'origen de moltes males decisions”, ha indicat l'expert.

    Per part seua, María Palacín, doctora en Psicologia i Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació per la UB, ha donat la nota de color a la tertúlia digital fent una anàlisi de les conseqüències d'aquesta crisi en el comportament dels professionals: “La por en cadascun de nosaltres pot tindre funcionaments diferents: de paràlisi, d'exteriorització de la por, de fugida... Hi ha persones que estan vivint aquesta crisi com un repte i una oportunitat d'ampliar mires, que tenen una visió àmplia i són ràpides i intuïtives; unes altres que són molt socials i necessiten estar tot el dia connectades; unes altres que són insegures i no saben gestionar la incertesa ni adaptar-se a ella; i unes altres que necessiten massa informació i anàlisi abans de començar a actuar. La combinació d'aqueixos perfils és la clau per a un equip equilibrat. I el líder haurà de donar exemple de resistència i d'il·lusió per a tirar avant com més prompte millor”.

    En el tancament de la sessió, moderada en tot moment per Anna Puigdevall, gerent de la AIC, Montserrat *Junyent, responsable d'Assessoria Jurídica de la AIC i del COAPI de Barcelona, ha mostrat als assistents les novetats en l'acompliment de l'activitat immobiliària de passar a la Fase 1 de la desescalada: “Més enllà del publicat en el BOE, ningú ens ha dit com podem desenvolupar la nostra activitat professional, per la qual cosa els responsables d'assessoria jurídica hem treballat a contrarellotge per a respondre a tots els dubtes. El sentit comú ha de prevaldre per damunt de tot. Entre els principals canvis del pas a la Fase 1 s'haurà de tindre en compte que ja es podran realitzar visites a immobles prenent les precaucions sanitàries pertinents, desapareixen el sistema de cita prèvia i la coincidència de les visites amb les franges horàries establides i es matisa el sistema d'atenció individualitzada”.

    Pujar