De Policies a herois: els agents que van salvar la vida d'un bebé a Gandia es retroben amb ell
Sa mar ens explica emocionada com l'actuació policial va ser clau perquè hui el seu xiquet estiga a casa: “Recordaré tota la vida quan van aconseguir que el meu fill començara a plorar i li van dir: ja et tenim amb nosaltres"
Són herois sense capa però amb uniforme. La Policia Nacional està acostumada a enfrontar-se a situacions molt complexes i a treballar sota un estrès molt alt però sempre hi ha actuacions que el marquen a un, com la que van viure aquests agents de la Policia Nacional de Gandia que van aconseguir salvar la vida a un bebé de 19 mesos que estava inconscient i convulsionant.
Tal com els ha avançat elperiodic.com, dilluns a la nit els agents que es trobaven a la comissaria de Gandia van veure com una mare s'acostava corrent amb el seu fill als braços, inconscient, convulsionant i morat al crit de “auxili, no sé què li passa”. Automàticament els agents Sebastián Cruz, Ibán Herreras i José Luis Bañuls van posar en marxa un dispositiu que tenia com a objectiu clar: Portar el xicotet Ander a l'hospital perquè aconseguira sobreviure.
L'agent Cruz va ser qui va agafar el xiquet als braços, va comprovar el seu estat i va mobilitzar els seus companys per pujar ràpid en un furgó amb la mare i arribar a l'hospital a temps: “Cal tenir temprança en aquestes situacions. Òbviament es dispara l'adrenalina i et poses una mica nerviós, però s'ha de respirar, pensar i actuar perquè el menor tard el menys possible a ser atès pels mitjans sanitaris”, ens confessa en una entrevista amb elperiodic.com.
Durant els eterns minuts que va durar el trasllat del xiquet des de la comissaria fins a l'hospital Francesc de Borja de Gandia, l'agent Ibán Herreras va fer una sèrie de maniobres: el va col·locar de cap per avall i li va fer diversos cops a l'esquena, a més de comprovar que la via aèria estava lliure. També va realitzar una pressió mecànica sobre l'estèrnum, moment en què el nadó va reaccionar i va emetre un lleu plor.
Van ser moments de molt nerviosisme i d'incertesa perquè no es podia determinar la gravetat del xiquet fins que va començar a plorar. Un cop van arribar a Urgències -i gràcies al fet que l'agent José Luis Bañuls havia avisat l'hospital perquè estigueren previnguts- l'equip mèdic ja era a la porta d'urgències i se'n va fer càrrec.
"Quan vam arribar ens quedem tots descompostos", ens confessa l'agent Ibán Herreras. I és que, si no fora per la ràpida actuació, aquesta història podria haver tingut un altre final, ja que el temps va ser crucial -segons els mateixos sanitaris- per preservar la vida del menor. “Això és gràcies a tenir un gran equip on treballem tots junts”.
A més, la formació específica també va ser clau per saber actuar: “A la Policia tenim formació sanitària ja que la direcció s'encarrega de formar-nos, fem cursos per saber actuar en aquestes situacions i en el meu cas, a més, he treballat abans com a sanitari”, ens explica l'agent Ibán Herreras.
El xicotet Ander va quedar ingressat un parell de dies després de diagnosticar-li viriasi aguda, un conjunt d'infeccions respiratòries que va ser el que van fer que se li tancaren les vies i que li van disparar la febre fins a la convulsió.
“Són els meus herois”
Ander ja és a casa amb els seus pares i la seua germana i aquest divendres, cinc dies després de conèixer els seus àngels de la guarda, s'ha tornat a retrobar amb ells: “Estic super agraïda, són els meus nous herois. Va ser un moment molt traumàtic, baixar de casa amb el petit totalment morat, inconscient i convulsionant. Però ells van saber manejar la situació, recordaré tota la vida com Iban va aconseguir reanimar-lo i li va dir, '¡Ja et tenim tete!'”, ens explica emocionada Evelin, la mare del xiquet.